Annons:

Sök

Annons:

Revisorerna kritiska mot rutinerna vid investeringar

"Beklagligt". Så uttrycker sig kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson om kommunens brister i hanteringen av de stora investeringsbeslut som fattats. Foto: Simon Henriksson

Revisorerna kritiska mot rutinerna vid investeringar

Vimmerby kommun har investerat rekordmycket under de senaste åren. Nu får rutinerna vid investeringar kritik av kommunens revisorer. Bland annat saknas det driftkalkyler när investeringsbesluten tas. – Det är beklagligt, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Nya vård-och omsorgsboendet kostade över 150 miljoner. Fiberprojektet hade en budget på 72 miljoner när beslutet togs. Krönsmon och Ceos har kostat 65,5 miljoner – hittills.

Det är några av kommunens största investeringar under de senaste åren. Rutinerna för investeringar får nu kritik av revisorerna i en färsk rapport. Senast revisorerna granskade investeringsrutinerna var 2012. Revisorerna konstaterar en viss förbättring, men är ännu inte nöjda: ”systemen och rutinerna för planeringen av investeringar är fortfarande inte dokumenterade”.

Revisorerna anmärker också på att det saknas kalkyler för driftkostnaderna och lösa inventarier när besluten fattas. 

Sedan den senaste granskningen har kommunen tagit fram ett flödesschema vid investeringar och det vill revisorerna komplettera. Man vill även att riktlinjer för internhyror och dess finansiering tas fram.

Kommunen har ett investeringsbehov på 179,7 miljoner. Majoriteten bedömer att 73 miljoner ska investeras mellan 2016-2018. Revisorerna vill se en mer långsiktig planering framöver, från tre år till tio.

19 miljoner dyrare än budget

Revisorerna har också gått igenom fyra investeringar och jämfört utfallet med budget. Industritomterna på Krönsmon och Ceos blir klart tydligare än budget. Hittills har de kostat 65,5 miljoner och enligt rapporten återstår arbeten för cirka 13 miljoner. Budgeten för projekten låg på 59,3 miljoner. Överskridandet blir alltså cirka 19 miljoner, eller 32 procent, dyrare.

En förklaring till överskridandet var osäkerheten kring markförhållandena. Entreprenörens bud låg på 22,3 miljoner – men slutnotan landade på 51.

Revisorerna menar att fullmäktige inte har tilldelat projektet mer pengar – och att stora avvikelser omgående bör rapporteras till behörig beslutsfattare. Kalkylerna för de tre andra projekten som tas upp bedömer revisorerna som ”genomarbetade” och de ligger också i stort sett i linje med budget.

– Rapporten är rätt kritisk och det är inte oväntat. Vi har investerat belopp som förs över mellan åren utan att man ifrågasätter om det är skäligt. Vi har inte förbättrat oss särskilt mycket sedan granskningen 2012 och det är beklagligt. Nu har vi tagit krafttag inför 2016 och förvaltningen går igenom vad man kan göra, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: