Före detta ordföranden i fibergruppen Micael Glennfalk (M) försvarar fiberrabatterna. Foto: Jakob Karlsson
Fiberrabatterna för vissa villaägare har rört upp missnöje hos villaägare som fått betala ordinarie pris. Före detta kommunalrådet menar att försäljningen är Itsams ansvar. – Jag tror inte att någon kommunal politiker skrivit på avtalen med fastighetsägarna utan det ligger inom Itsams ansvar, skriver han i ett mail till Dagens Vimmerby.
Före detta kommunalrådet Micael Glennfalk (M) har varit mest drivande i fiberprojektet och har också störst politiskt ansvar för mångmiljonprojektet. Han var ordförande i projektets styrgrupp och ordförande i kommunstyrelsen fram till sin avgång i september månad.
I flera artiklar har DV skrivit om fiberrabatterna som åtminstone två grupperingar av privata villaägare har fått. Cirka 45 villaägare i Vimmerby tätort har bara behövt betala omkring halva kostnaden än andra fastighetsägare.
Glennfalk försvarar de sänkta priserna till vissa fastighetsägare.
– Vi har inte upplevt att fullmäktige har styrt annat än pris per villa i tätort respektive i byalag. Vi har varit fullständigt öppna med att det varit möjligt för företag, flerfamiljshus, bostadsrättsföreningar och bostadsföreningar att få en egen offert beroende på volym. I våras tog kommunstyrelsen på mitt initiativ ett beslut att ”större offerter” ska tas i KS. Detta för att vi då fick beskrivet ett ärende med Bostadsrättsföreningen Furan där 600 000 i ett fastighetsnät skulle finansieras. Vi lämnade aldrig någon offert men det blev en väckarklocka och vi gick till KS med ett beslutsförslag, skriver Glennfalk i ett mail till DV (han vill bli intervjuad via mail).
Ni skriver själva att det är olagligt att ge rabatt. Varför har ni gjort det?
– När vi säger ”olagligt att ge rabatt” så avser vi enskilda villor. Enskilda villor har inte rabatterats. Revisionen får avgöra om man kan betrakta bostadsföreningen på 50-lappen eller på Domaregatan som ”enskild villa”.
Varför har ni inte kommunicerat kriterier för rabatter till alla medborgare?
– Det har kommunicerats på hemsidan i form av uppgiften att föreningar och företag kan begära offert. Vi kommunicerar inte ordet ”rabatt” eftersom en enskild villa inte kan få rabatt. Det är en tolkningsfråga; är en bostadsrätt att jämställa med en egen villa eller en villa i en villaförening? Om en villaägare tycker att han tillhör en förening av bostäder så skulle jag också tolka det som att jag kan få en offert. Så har tjänstemännen tolkat det och eftersom man har rätt att sälja in och skriva avtal, med prisbesluten och dessa definitioner bakom sig, så har man handlat som man har handlat. Och jag har förståelse för den tolkning man gör.
Hur ser du på upprördheten hos andra villaägare som betalat ordinarie pris?
– Hade det varit en enskild villa, ej ingående i en förening, så hade jag förstått den. Nu tycker jag som sagt inte att husen i de båda föreningarna kan jämföras med en villa som inte tillhör en bostadsförening.
Har du varit inblandad i kontakterna mellan 50-husen/Domaregatan och Itsam?
– Nej, inte på något sätt. Jag har inte ens fått förhandlingarna refererade för mig eller fått veta pris eller förhandlingsresultat. Ingen detaljerad redovisning har heller skett på något möte gällande pris och rabatter vad jag kan se i protokollen.