Lars Sandberg (C) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Foto: Arkivbild
Under förra året såg det länge ut att bli rejält miljonminus gentemot budgeten. Men när bokslutet kom för 2024 visade det sig inte bli så illa till slut. Avvikelsen mot budget var 0,3 procent och i kronor räknat blev det -1,4 miljoner kronor.
I början av 2025 har nämndens ledamöter också fortsatt vara positiva för innevarande år. Budgetuppföljningen efter april månad visar fortsatt varför. Prognosen är ett underskott på 750 000 kronor. Det som sticker ut är anpassad gymnasieskola, där underskottet prognostiseras att bli 1,4 miljoner kronor.
– Annars ser det egentligen ut precis som tidigare på alla poster. Det är väldigt svårt med anpassad gymnasieskola liksom anpassad förskola, grundskola och fritidshem. Det man tror nu är att fyra elever börjar anpassat gymnasium till hösten och att ingen slutar. Det gör att underskottet ökar något, säger nämndens ordförande Lars Sandberg (C).
Samtidigt är det här oerhört svårt att förutspå, menar han.
– Det är lite som socialen och deras placeringar. Det kan variera under året och är svårt att säga exakt var det hamnar.
Tror att man ska hålla budgeten
Lars Sandberg har fortsatt stora förhoppningar om att man ska klara av att hålla budgeten i slutändan.
– Det kan flukturera upp och ned och vissa månader kan vi ha mycket insatser, men inte månaden efter. Jag tror på helheten och att vi ska kunna hålla vår budget.
När det gäller interkommunala ersättningar, som länge varit ett sorgebarn, ser det betydligt bättre ut. Samtidigt har man fått åtskilliga miljoner i tillskott senaste åren för ändamålet.
– Preliminärt ser IKE på gymnasiet väldigt mycket bättre ut. Det ser ut att till och med kunna bli ett överskott, men vi vet inte det hundraprocentigt förrän någon vecka eller månad efter skolstart.
Ska tydligare slå larm
Revisorfirman KMPG har genomfört en granskning av nämndens ekonomistyrning. Det kommer att få vissa konsekvenser framåt.
– Det var inga stora synpunkter och den samlade bedömningen var att vi i stort uppfyller kontrollen. Det vi kommer att göra är att när vi får de stora prognoserna – tertial, delår och bokslut – så blir det en fördjupad kontroll om något sticker ut, oavsett om det är plus eller minus. Sedan kan vi inte begära det jobbet varje gång, men om något sticker iväg riktigt ordentligt vi de här tre tillfällen så ska vi titta på det. Det är det vi tar till oss av granskningen som revisorerna har gjort, säger Lars Sandberg.