Kommunkoncernen har gjort ett överskott på nästan 60 miljoner under årets första två kvartal. Prognosen pekar på att den summan kommer att minska kraftigt till årets slut.
– Det beror på att vi hanterar semesterlöneskulder på ett annat sätt nu, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M).
Vimmerby kommuns ekonomi har lyft betydligt sedan krisåret 2015. I år har kommunen amorterat av 50 miljoner på sin skuld och går mot ett överskott på 21,5 miljoner. Hela koncernen har gått 57,7 miljoner plus i år. Av dem ligger 39,7 på kommunen – men den summan väntas nästan halveras fram till årsskiftet. Prognosen för helåret pekat på 21,5 miljoner plus.
– Semesterlöneskulden kostnadsför vi löpande numera och det gör att prognosen ser ut som den gör och det ser även ut att bli fortsatta underskott i nämnderna framöver, säger Tomas Peterson som är nöjd med situationen.
– Det är absolut en bra situation. Vi uppnår de ekonomiska målen och självfinansierar våra investeringar.
Hinner inte med planerade investeringar
Kommunen har budgeterat med 54 miljoner i investeringar i år. Det tycks bara bli 45.
– Det beror till viss del på att Inköpscentralen inte har kunnat leverera och det handlar även om ledtider. Nästa år räknar vi med 80 miljoner och det kan bli så att en del som skulle ha gjorts i år skjuts till nästa år. Stora investeringen nästa år är påbörjan av förskolan.
Kommunens skuld är nere på 479 miljoner kronor, varav 189 är för ett leasingavtalet med dotterbolaget VEMAB.
– I år har vi amorterat 50 miljoner och det beror främst på den ovanliga situationen som är som innebär att vi får betala för att ha pengar på banken. Det är positivt att man kan göra det och det ger oss ökat utrymme att låna mer pengar igen. Vi har stora investeringsbehov framför oss.
"Hade man kunnat göra tidigare"
Barn- och utbildningsnämnden går mot ett underskott på 9,5 miljoner kronor och socialnämndens prognos pekar på -3,1 miljoner.
– BUN har det jobbigt med sin ekonomi, men nu har man gjort en del rejäla åtgärder efter den genomlysning som vi beställde. Vi är nöjda med den inriktningen som man tagit och det handlar om förändringar inom organisationen och att man delegerat ut ekonomiansvaret till rektorerna.
Borde man ha kunnat göra det tidigare?
– Det hade man kunnat göra tidigare och även utan genomlysningen.
Huvudanledningarna till kommunens gröna siffror är det låga ränteläget, ökade skatteintäkter och en del intäkter för ensamkommande som släpat efter.