Annons:

Sök

Annons:

Protestgruppen: ”Det har gått väldigt mycket energi och skattepengar”

Protestgruppen är fortsatt kritiskt mot kommunens agerande i Aleris-ärendet. Karta: Vimmerby kommun

Protestgruppen: ”Det har gått väldigt mycket energi och skattepengar”

Efter över två års diskussioner säger Aleris nej till tomten i Nybble. Protestgruppen i området har bedrivit ett aktivt opinionsarbete – och är fortsatt kritisk mot kommunens agerande.
– Tomas Peterson har lagt sin prestige före kommunens utveckling, säger talespersonen för protestgruppen, som genom hela processen velat vara anonym.

Annons:

Kort efter att Aleris presenterade sina planer för Nybbleområdet spred sig kritiken i det närliggande bostadsområdet Kohagen som en löpeld. I över två års tid har en protestgrupp arbetat aktivt för att sätta stopp för planen på ett behandlingshem i området och i går kom beskedet: Aleris säger nej. 

– Jag tror att motståndet har vägts in i Aleris bedömningar och man har haft tomten som ett förhandlingsverktyg i samtalen om sina nuvarande fastigheter. De backade likadant vid ishallen för cirka tio år sedan och Aleris har varit väldigt smarta utifrån deras syfte. De har kunnat förhandla lyckosamt och har kunnat peka på den här tomten. För Vimmerbys del har det sinkat processen och det är inte Aleris fel, utan det är våra politiker som stirrat sig blinda på att tillmötesgå det här företaget.

Vad menar du har varit Aleris syfte?

– Vi kan bara spekulera i det, men i efterhand kan man säga att de haft en tomt som de kunnat använda i förhandlingen om deras nuvarande fastigheter. Hade de inte haft det kanske de hade varit tvungna att bygga om sin fastighet till en annan peng. Det är rent affärsmässigt agerat och har våra politiker inte förstått det kan man bli bekymrad.

"Hade med oss en intressent" 

Protestgruppen är fortsatt kritik till kommunens agerande.

– Det är bra att kommunens tjänstemän och politiker erkänner att det förslag vi lade fram 2016 nu är intressant. Till oss sa man att det var helt omöjligt. Vi hade förslag om förskola och seniorboende och hade med oss en intressent som vill bygga det. Kommunen sa tvärnej, men nu är det exakt vad som händer, säger talespersonen och fortsätter:

– Det tråkiga är att det har gått väldigt mycket energi och skattepengar för att Tomas Peteson valde sin egen prestige och själv ville få rätt. Han har prioriterat det före Vimmerbys bästa och gick i förhandlingsfällan med Aleris. Nu är det 2019 och vi har inte påbörjat byggnation av en förskola som vi borde ha gjort för länge sedan. Det här har kostat pengar och inneburit ett stillestånd för Vimmerbys utveckling. Kommunen har inte kommit någonstans och den nya majoriteten behöver återskapa det skadade förtroendet. Jag själv hade inget emot den här verksamheten, men det finns kommunala ansvarsområden som måste prioriteras före ett privat företag. Vi kan inte slösa bort en så fin tomt när situationen är som den är med kommunens egen kärnverksamhet.

Hur skulle kommunen ha gjort?

– Man skulle ha tittat på helheten. Vimmerby saknar inte områden att exploatera och när man ska bygga behandlingshem eller större äldreboenden spränger man inte in det i befintliga villakvarter, utan då måste man vara mer strategisk. Här tog man den lättaste vägen.

Vad är det som säger att den här diskussionen inte hade uppstått om ett annat område diskuterats?

– Man måste vara väldigt strategisk när man placerar en sådan verksamhet som väcker oro. Vi hade många olika förslag som ligger lika fint som Nybble, men inte i samma typ av bostadskvarter. Man måste acceptera att man ska bygga i utkanterna, men vi vill att man bygger samma typ av verksamhet som redan finns. Tittar man runtom i landet så blir det inte samma diskussioner som det blir i Vimmerby och det är för att de här sakerna kräver ett förarbete som Vimmerby kommun inte har gjort. Att det nu ser ut att kunna bli exakt det vi föreslog 2016 ser jag som en extremt olycklig fördröjning.  

Hur ser du oron för att jobben ska försvinna?

– Aleris är här för att stanna. Vi har haft den här verksamheten i 20-25 år i Vimmerby och jag tycker att det är ett löjligt argument.

Varför har ni kunnat tänka er en förskola men inte ett behandlingshem?

– Vissa har varit oroliga för att det är just ett behandlingshem, men det är inte jag. För mig handlar det om att kommunen inte ska skänka bort en fantastisk tomt till ett privat företag när vi har behov för våra kommunala kärnverksamheter. Våra behov måste gå först.

Hur ser du på den argumentation som förts när det gäller oron över att det är just ett behandlingshem? 

– Jag vill inte förringa någon den oron och är man otrygg så är man otrygg, men den oron ska inte styra ett samhälle och det är jag kritisk till. Nu tror inte jag att Aleris hade velat ha den här tomten ändå, men det svaret kommer vi aldrig få. Jag tror att det kan bli fantastiskt bra med Vectura och att det kan gå snabbt att komma igång.

Fotnot: Hur Tomas Peterson ser på affären kan du läsa om här. 

Vi har sökt Aleris för en kommentar. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: