Annons:

Sök

Annons:

Få sökande till vissa gymnasieprogram:

Två program på gymnasiet lockar extremt få elever. Foto: Ossian Mathiasson

Få sökande till vissa gymnasieprogram: "Tycker det är tveksamt"

Intresset för hotell- och restaurangprogrammet samt industriprogrammet är mycket lågt. Nämnden har diskuterat problematiken, men i nuläget finns inga planer på nedläggning.
– Men jag tycker det är mycket tveksamt om det fortsätter vara så lågt sökande, säger BUN:s ordförande Lis Astrid Andersson (S).

Annons:

Nu är den slutgiltiga antagningsstatistiken till Vimmerby gymnasium för det här läsåret klar. Totalt 177 elever har antagits till ett program på Vimmerby gymnasium hösten 2018 jämfört med 180 elever vid motsvarande tidpunkt förra året.

130 elever tog studenten i somras – så elevantalet på skolan har ökat. 

126 av eleverna i årskurs ett på gymnasiet är från Vimmerby kommun och övriga från andra kommuner.

Högre andel valde Vimmerby

Totalt valde 72 procent av de elever som slutade högstadiet i somras att börja på Vimmerby gymnasium jämfört med 62 procent förra hösten. 44 elever har valt ett gymnasium i en annan kommun, jämfört med 56 elever vid samma tidpunkt förra året. 

– Att det är fler som väljer att gå på Vimmerby gymnasium är förstås jättepositivt. Det tycker vi är jättebra, säger nämndens Lis Astrid Andersson (S), Kjell Alexandersson (M) och Peter Karlsson (C).

Framför allt handlar det om Hultsfreds gymnasium när en elev väljer att gå på en annan gymnasieskola än Vimmerbys. 23 elever har sökt sig dit, åtta till Västervik, fem till Linköping och fem till Gamleby.

– Det är ju framför allt Hultsfred det handlar om och så har det varit i några år.

Populära profiler

45 elever från andra kommuner har börjat på Vimmerby gymnasium. 18 av dem är från Hultsfred, 14 från Västervik, sex från Eksjö, fyra från Linköping/Norrköping, två från Kinda och en från Högsby.

Antalet elever som är från Vimmerby och också går på Vimmerby gymnasium är det högsta sedan 2013. Antalet elever som går på andra gymnasieskolor ligger ungefär där det har legat tidigare år.

– Vi ser att våra profiler är populära. De här eleverna från Linköping/Norrköping har sökt sig hit på grund av vår hockeyprofil. Även fotbolls- och dansprofilen är populära och vi ser att profilerna är attraktiva. Därför tittar vi på fler.

20 elever har valt dansprofilen, 17 har valt fotbollsprofilen och sju hockeyprofilen.

"Mycket tveksamt"

Däremot är det varierande intresse för de olika programmen på gymnasiet. Till det industritekniska programmet är det endast två elever antagna och till restaurangprogrammet är det också endast två elever med behörighet som antagits.

– Men det går lite fler än så på restaurangprogrammet, säger Lis Astrid Andersson (S).

Är det värt att ha kvar sådana program?

– Jag kan tycka att det är mycket tveksamt. Det är inget vi har diskuterat politiskt, men fortsätter det att vara så lågt sökande så måste man titta vidare på det. 

Har det diskuterats något mer?

– Vi diskuterade det ju mycket i våras och det är ett externt program. Det har pratats om man kan flytta ned det till gymnasiet, men det är inget uppdrag vi har gett förvaltningen, säger Peter Karlsson (C).

I nuläget finns dock inga planer på nedläggning, säger Lis Astrid Andersson.

– Det är inget vi har tittat på politiskt. Frågan diskuteras och vi vill ha fler sökanden. Vi har en hög procent av våra egna och kan nog inte komma mycket högre eftersom vi inte kan erbjuda alla program. För oss handlar det mer om utveckling och försöka locka fler utifrån, säger hon.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: