Annons:

Sök

Annons:

STYRELSEN ANKLAGAR KOMMUNALRÅDET FÖR JÄV

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) kritiseras för jäv av Vimarhems styrelse. Foto: Jakob Karlsson

STYRELSEN ANKLAGAR KOMMUNALRÅDET FÖR JÄV

Att styrelsen i ett kommunalt bolag anklagar ett kommunalråd för jäv i ett styrelseprotokoll hör inte till vanligheterna – men nu har det hänt i Vimmerby. ”Misstanken är besvärande”, skriver Vimarhems styrelse i sin riskanalys av Uven.
– Jag tycker att det är så löjligt, svarar Helen Nilsson (S).

Socialdemokraterna och Moderaterna vill sälja kvarteret Uven till det lokala företaget Storebrolyan AB. Företaget drivs av Andreas Hermansson och han är syssling till Helen Nilssons barn. Hermanssons mamma, Lizonne Hermansson, sitter som suppleant i styrelsen, och är kusin med kommunalrådet Helen Nilsson.

Kvarteret Uven ägs av Vimarhem AB och i sin riskanalys av en försäljning av tomten. ”Det kan ev. föreligga en jävssituation mellan företrädare/ägare i Storebrolyan AB och ett av kommunalråden. Kommunalrådet har varit pådrivande i ärendet för att tomten endast skall säljas till Storebrolyan AB. Misstanken är besvärande och bör synas”, skriver Vimarhems styrelse.

 "De som krånglat med mig hela tiden"

Kommunalrådet själv slår tillbaka mot anklagelsen:

– Jag tror inte att mina barn och Andreas skulle känna igen varandra och jag har ingen kontakt med Lizonne mer än att vi hälsar när vi ses på stan. Det är inte detta som det handlar om för mig, utan jag vill ha byggnationer i Vimmerby och de åsikter jag framför är Socialdemokraternas eftersom jag är gruppledare för partiet och vi har varit drivande till alla bostadsprojekt: BoKlok, FB Bostad och Uven. Jag ser mig inte som jävig och har inte tagit något beslut. Jag visste inte ens att Lizonne satt i styrelsen förrän du sa det till mig.

Vad tänker du om Vimarhems motivering?

– Ja du, det finns många orsaker till det. Jag ser att det är Magnus Danlid som har justerat och Lars Sandberg har varit med också. Det är de som har krånglat med mig hela tiden, men det vet inte du om.

Kan du utveckla det?

– Nej.

Det är ändå en socialdemokrat som är ordförande. Hur ser du på hans roll i det här?

– Han har gjort vad han kan göra i Vimarhem, men vi har varit tydliga med att vi inte står bakom avtalet med Jan Erixon. Jag tycker att det här är en dålig formulering och jag vet inte hur man kan skriva så.

Har någon i Vimarhems styrelse fört fram denna kritik till dig?

– Nej.

Hur ser du på det?

– Det kunde man väl ha tagit upp med mig i så fall. Det är inte jag som bestämmer vad som ska byggas utan det här började med en förfrågan till kommunen och sedan har det löpt på. Om jag varit utanför det här ärendet hade det inte förändrat någonting från Socialdemokraternas sida, jag pratar inte i egen sak. Det här är något som man greppar i luften.

Kommer du undvika frågan framöver?

– Jag tycker att det är tråkigt att det står där eftersom det inte finns något jäv från min sida i det här. När beslutet ska tas kan jag se att det är bättre att någon annan tar beslutet. Det verkar som att C och M har haft förhandlingar om den här tomten och ur ett lokalt perspektiv vore det tråkigt om man nekar ännu en lokal företrädare. De sa ju nej till BoKlok.

Ger du inte styrelsen i Vimarhem rätt om du undviker frågan?

– Jag tycker att det bara är tråkigt att de formulerat sig på det här sättet och inte pratat med mig. Jag tycker att det är så larvigt. Jag går inte sådana saker och det blir så främmande för mig.

Tänker du att det är Magnus Danlid som ligger bakom formuleringen?

– Jag tänker ingenting. Jag ser det bara som att det är ännu en grej och allt känns bara tråkigt. Det finns anledning till att det inte har varit så bra kommunikation mellan mig och Danlid på sista tiden.

Fotnot: Dagens Vimmerby har sökt Magnus Danlid (C) och Michael Svensson (S). En intervju med Arbetarekommunens ordförande Daniel Nestor publiceras i helgen. 

Fakta

Så definierar SKL begreppet jäv för offentligt anställda

Klara fall av jäv är: 

• om du eller någon närstående är sökande i ärendet eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för dig eller en närstående.

Du kan också vara jävig om det finns någon annan särskild omständighet som skulle kunna rubba förtroendet för din opartiskhet, till exempel om du är

• vän eller ovän med någon som är part eller intressent i ärendet,

• ekonomiskt beroende av en part eller intressent,

• engagerad i saken på ett sådant sätt att misstanke lätt kan uppkomma att det brister i förutsättningarna för en opartisk bedömning.

Fakta: SKL.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: