Statsvetaren Erik Wångmar anser att majoriteten tagit fram två tydliga, bra alternativ i folkomröstningen om skolorna. Foto: Jakob Karlsson
Majoriteten har tagit fram ett bra alternativt förslag i folkomröstningen. I alla fall enligt statsvetaren Erik Wångmar. – Jag tycker att det är rimligt att ställa två förslag mot varandra, säger han till Dagens Vimmerby.
På söndag ska Vimmerby kommuns invånare gå och göra sina röster hörda. Antingen röstar de för att bevara skolorna på landsbygden eller så röstar de för besparingar motsvarande tio-tolv lärartjänster inom grundskolan.
För sitt alternativa sparförslag har den lila majoriteten fått mycket högljudd kritik, främst från oppositionen. Men Erik Wångmar, statsvetare på Linnéuniversitet, är av en annan åsikt.
– Jag tycker att det här förslaget är mycket tydligt och det tydliggör vad folkomröstningen handlar om. Jag har förstått att oppositionen inte var nöjda, men här får man ställa två förslag mot varandra och båda är inom ramen för skolan. Det tycker jag är rimligt, säger han.
Är det ovanligt?
– Oftare är det så att det bara är ja eller nej. Men jag har inte studerat alla folkomröstningar, men förr var det mindre vanligt med folkomröstningar och då kunde det vara ja eller nej. Ja eller nej till kommundelning, ja eller nej till flyktingar eller ja eller nej till kommunsammanslagning. Jag brukar skoja med mina studenter om en ja eller nej-situation i en folkomröstning. Ja eller nej till 20 miljoner kronor till äldreomsorgen och ja eller nej till skattehöjning. Då blir det ja till utgiften, men nej till skattehöjningen. Här får Vimmerbys invånare prioritera två tydliga alternativ: antingen läggs skolorna ner på landsbygden eller så skär man ner i staden. Jag har kritiserat majoriteten i Vimmerby tidigare och anklagades då av Peter Högberg (S) för att inte vara seriös. Det handlade om att Socialdemokraterna var med och tog bort andra vice ordförande, vilket jag tyckte var fult, men här måste jag ta majoriteten i försvar. Det är bra att man ställer saker inom skolan mot varandra, för det är just det det handlar om och majoriteten agerar fullt rimligt.
”Ohederligt”
Redan efter att tisdagen passerat hade över 800 personer röstat i förtidsröstningen.
– Det tyder på ett högt valdeltagande. I radion gissade jag på drygt 60 procent, men jag skulle inte bli chockad om det blev upp emot 70 procent. Samtidigt är det svårt med ett så högt valdeltagande när det inte är kombinerat med det allmänna valet.
Majoriteten har inte velat säga hur högt valdeltagande som krävs. Vad tycker du om det?
– Det är inget ovanligt och absolut ingen skyldighet. Jag vet att Helen Nilsson (S) sagt något om 70 procent, men är det bara hon som har sagt det, så kan majoriteten i efterhand säga att det var Helen Nilsson ensamt som sa det. Det har inte slagits fast i något beslut, men säger Socialdemokraternas ledande företrädare det, så är det ändå en indikation. Ovasett så måste majoriteten mena något med det här alternativet. Det är ohederligt om man formulerar ett bra alternativ och sedan inte bryr sig om detta om skolnedläggelsen eller att bevara skolorna får ett tydligt stöd. Även om det inte finns något juridiskt hinder för att inte lyssna på en folkomröstning.
Finns det några liknande fall?
– I Ljungby lade den majoriteten ner skolorna, trots att folkomröstningen sa att de skulle vara kvar. Samtidigt var det ett väldigt lågt valdeltagande där.
Hur gick det för den majoriteten i det efterföljande valet?
– Det gick ganska bra. Det var en styrande minoritet som inte var enig, men det gick inte så dåligt för dem. Frågan var inte lika inflammerad där dock. Att lägga ner skolor är ofta känslosamt, men det har varit ovanligt tufft i Vimmerby. Det har förmodligen med den politiska turbulensen i Vimmerby att göra och att Socialdemokraterna och Moderaterna gick i koalition med varandra och med stora besparingar och höjd skatt som följd.
”Inte lika karismatisk”
Hur än folkomröstningen går tror statsvetaren Erik Wångmar att majoritetens uppförsbacke inför valet 2018 är lång.
– Jag tror att de får problem med sitt väljarstöd på landsbygden. Oavsett om de backar från skolnedläggelsen eller inte.
Ökar deras chanser om de backar?
– Naturligtvis ökar det, men samtidigt finns det en bitterhet att de drivit det så långt. Jag tror att det kommer straffa Socialdemokraterna hårdare. När de kommer till makten för första gången så får de vara med och spara hårt. Det i takt med en negativ rikstrend för S gör att jag tror att de straffas hårdare. Samtidigt har Moderaterna gjort två bra val på Micael Glennfalks person. Tomas Peterson har inte samma stöd som person. Att gå ihop med S ses som ett svek av en del moderata väljare och att gå från en populär person som Micael Glennfalk till en inte lika karismatisk person i Tomas Peterson, däri tror jag att Moderaternas problem ligger.
”S och M har fått städa upp”
Erik Wångmar tror att Centerpartiet kommer bli valets stora vinnare 2018.
– Rimligtvis borde Centerpartiet gynnas. Centerpartiet har ett bra utgångsläge, men samtidigt sitter Centerpartiet i opposition efter 44 år vid makten och kritiserar. Centerpartiet har varit med och kört Vimmerbys ekonomi kraftigt i botten och så har S och M fått städa upp för det.
Sverigedemokraterna har inte synts mycket i debatten. Kan de också vinna på det här?
– Det beror också på SD:s trend på riksnivå. I Nybro styrde S och M tillsammans och där havererade bägge i valet efter. S gick från 21 till 14 mandat och M från nio till fyra. I Västervik gick det dock bättre, där var det M som tappade. Men ett samarbete över blockgränserna och en negativ rikstrend i kombination är inte optimalt. Jag ser ändå att Centerpartiet har störst potential. Det är lättare för dem att återhämta väljare som gick till Moderaterna för Micael Glennfalks skull. Samtidigt har C trovärdighetsproblem, eftersom att de har varit med och satt kommunen i den här sitsen. Det verkar folk ha glömt.
”Har varit modiga”
Om majoriteten backar från beslutet att lägga ned skolorna kan det öka chanserna i nästa kommunval, tror statsvetaren.
– Väljarna skulle i alla fall inte ha det lika färskt i minne. Men kommer det fram strax före valet att man ska göra om deltidsstyrkorna i Rumskulla och Tuna till räddningsvärd, så blir det samma problem igen. Därför är det strategiskt av en majoritet att ta alla besparingar i början. Jag anser ändå att S och M har varit modiga och försökt göra något åt situationen. I Nybro ville S höja skatten med en krona, men i Vimmerby har man gjort så gott man har kunnat. Man får inte heller glömma att S och M visat lyhördhet genom att behålla Tuna och Rumskulla skola. Strikt geografiskt är det en rimlig prioritering, säger Erik Wångmar.