Lars Johansson (V), Ingela Nilsson Nachtweij (C) och Caroline Axelsson (MP).
På söndag är det folkomröstning i Vimmerby kommun. Redan nu har 12,4 procent av valmanskåren lagt sin röst.
– Jag tror att det blir större deltagande än i Årjäng, säger Lars Johansson (V).
På fredagen bjöd oppositionen, bestående av Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna, in till presskonferens.
Anledningen var att tydliggöra sin ställning i folkomröstningen, som avgörs på söndag. Då går Vimmerbyborna och röstar för att lägga ned skolor eller för att spara motsvarande tio till tolv lärartjänster inom grundskolan. Över tolv procent har redan röstat.
– Det är helt fantastiskt. Jag är stolt över Vimmerbyborna, säger Caroline Axelsson (MP).
Nu tyder allt på ett högt valdeltagande, menar oppositionen.
– Vi har aldrig varit med om det här tidigare och ingen kan veta var vi hamnar, men jag tror att vi kan slå ett rekord, alltså att vi slår resultatet från folkomröstningen i Årjäng (51 procents valdeltagande), säger Lars Johansson (V).
Vad krävs då för att majoriteten ska ta en oppositionsvänlig utgång i folkomröstningen i beaktande?
– Jag tror det kan bli ett valdeltagande på 60 procent och om de lyssnar på det beror förstås på procentfördelningen. I min värld är det inte orimligt att lyssna på resultatet om 40 procent av de röstberättigade tycker B och det är närmare 60 procent, säger Lars Johansson (V).
"Ingen reaktion alls"
Under lördagen håller partierna till på torget och uppmanar medborgarna att rösta B. Oppositionen tycker inte att majoriteten gett tillräcklig respons på deras förslag.
V vill bland annat bromsa projektet Vackra Vimmerby, tillfälligt minska kurser och kompetensutveckling för kommunens chefer, lägga ned förskoleteamet och minska ner på näringslivsarbetet. Vänsterpartiet har också hela tiden velat se en större skattehöjning, precis som Miljöpartiet. Centerpartiet vill flytta in förskolorna i skolorna, spara på den politiska organisationen, införa anställningsstopp och minska driftbidraget till Astrid Lindgrens Näs.
– Med få undantag har det inte blivit någon reaktion alls och vi har en buffé av förslag. Det är många olika, mindre, förslag men som tillsammans kan ge en större besparing, säger Lars Johansson.
Ingela Nilsson Nachtweij (C) menar att skolnedläggelsen inte kommer ge kommunen en enda krona i besparing.
– Inte om man tittar på utflyttning och så vidare. Att lägga ner skolor sparar på sikt inte en krona, säger hon.
Redan från början hade Miljöpartiet velat se två olika förslag.
– Inte bara för att rädda skolorna, utan ekonomin i stort. Det bästa hade varit om majoriteten redan från början lagt två förslag hur man skulle komma tillrätta med ekonomin. Det hade underlättat för alla, för majoriteten, för oppositionen och för folket, säger Caroline Axelsson (MP).
"Kris på AL"
Att statsvetaren Erik Wångmar tycker att majoriteten gjort helt rätt som ställt ett annat förslag inom barn- och utbildningsnämndens budget mot skolorna kommenterar Lars Johansson så här:
– Det tyder på att han inte riktigt har helhetsbilden klar för sig, i och med att det inte är genomförbart.
Caroline Axelsson:
– De senaste larmrapporterna från AL-skolan, som man faktiskt kan kalla för kris, gör det inte bättre. Det hade varit skillnad om det fanns pedagoger och utrymme åt barnen, men nu gör det inte det heller.