Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij ska jobba mer – och får ökad ersättning. Foto: Linus Johansson
Ingela Nilsson Nachtweijs årsarvode höjs med drygt 70 000 kronor. Det bestämde ett oenigt fullmäktige alldeles nyss.
Efter många turer lyckades politikerna till slut sätta sina egna löner under 2016. Alldeles nyss röstade Socialdemokraterna och Moderaterna igenom sitt förslag som innebär att politikerarvodena generellt höjs med drygt två procent.
Förslaget innebär två större förändringar: dels införs arvode för den socialpolitiker som har jour på 405 kronor per dygn och dels utökas Ingela Nilsson Nachtweijs (C) tjänstgöringsgrad från 35 till 45 procent. I plånboken innebär det en höjning med 6 057 kronor i månaden, från 19 215 kronor till 25 272 kronor.
"40 procent räcker"
Vänsterpartiet ansåg att 40 procent räckte.
– Det är mycket bra att ändra arbetet i kommunstyrelsen. Vi diskuterar ekonomin väldigt mycket och arvodena är känsliga och blir en personfråga. Oppositionsrådets höjning i arbetstid innebär sex timmar mer i månaden. Det är 3,5 procent i ökning. Då tycker vi att det är rimligare att lönen höjs med fem procent och att tjänstgöringsgraden ska vara 40 procent och inte 45. Vi ska vara försiktiga med pengarna, sa gruppledaren Lars Johansson.
Tomas Peterson (M) försvarade höjningen på tio procentenheter:
– Det är mycket mer ansvar och timmar för en ledamot i arbetsutskottet. Därför har vi gjort bedömningen att 45 procent är en rimlig nivå.
Majoritetens linje vann omröstningen om arbetsmängden. Tillsammans med Vänsterpartiet reserverade sig Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Liberalerna.
C ville sänka arvodena
Centerpartiet röstade för Ingela Nilsson Nachtweijs höjning i arbetstid – men ville samtidigt att kommunalrådens löner skulle sänkas från 90 till 80 procent av en riksdagsledamotslön. Den sänkningen hade inneburit att samtliga politikerarvoden i Vimmerby sänkts eftersom alla baseras på ersättningen till kommunalråden.
Förslaget vann inte gehör från majoriteten, som vann omröstningen med 27-19. Vänsterpartisterna Lars Johansson och Pia Young samt miljöpartisten Caroline Axelsson avstod från att rösta. Förslaget innebär att Helen Nilsson kommer att tjäna 56 160 kronor i månaden och Tomas Peterson 50 327. 70 000 dras av från Petersons arvode så länge som Micael Glennfalk (M) är ordförande i Itsam.