Annons:

Sök

Annons:

Oppositionsrådet jättekritisk:

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) är kritisk till majoritetens beslut.

Oppositionsrådet jättekritisk: "Helt plötsligt tappar vi fart i bostadsbyggandet"

Vimmerbyalliansen drar tillbaka detaljplaneuppdraget för Blåsekulleparken. Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) visste inget om det.
– Helt plötsligt tappar vi fart i bostadsbyggandet. Det känns trögt nu, säger hon.

Annons:

Socialdemokraterna har varit klart mest ivrigt när det gäller att bygga bostäder i grönområdet, som kallas Blåsekulleparken. Under deras majoritetstid med Moderaterna togs beslut om att ta fram en detaljplan för området som skulle möjliggöra byggnation.

Det stoppar den uppståndna Vimmerbyalliansen.

– När vi satt i majoriteten så var det mycket fokus på hur viktigt det var att få till detaljplaner. Jag kan tycka att det försvinner mer och mer nu, säger oppositionsrådet Helen Nilsson (S).

I och med alliansen mellan C, M och KD har nu både Blåsekulle och Uven stannat av – även om man i fallet med Uven fortfarande vill att den ska bebyggas. Den ska ut på öppna marknaden och det tidigare beslutet om att sälja till det lokala företaget Storebrolyan har upphört.

– Det var två tomter vi föreslog och vi har inte så mycket mer tomter som vi, kommunen och Vimarhem, äger själva. I sådana fall måste vi köpa tomter och bygga och det är inte ekonomiskt försvarbart. Vi behöver bostäder och jag förstår inte att de inte tänker vidare, säger Helen Nilsson och fortsätter:

– Vi beslutade tillsammans med Moderterna om att bebygga Blåsekulle. Vi ville att BoKlok skulle göra det, men det var vi inte eniga om. Det har varit tre företag som har visat intresse och jag förstår inte hur de tänker med tomter. Det känns trögt nu. Vi tycker att man behöver ta vara på det som vi har, det tjänar kommunen på långsiktigt.

"Påverkats av opinionen"

Kritiken mot att bygga bostäder i grönområdet har varit stort, framför allt från närboende. Men Socialdemokraterna vill fortfarande göra det.

– Jag tror att man har påverkats av opinionen där, men vi står fast vid att det är ett bra ställe. Kommunen behöver fortsätta att jobba på och nu tappar vi fart i bostadsbyggandet helt plötsligt.

Är du förvånad?

– Jag vet inte om jag kan säga att jag är förvånad. Centerpartiet och Kristdemokraterna har haft den här inställningen, men jag tycker att det är märkligt. Vi och Moderaterna var överens, säger Nilsson, som inte ska ha fått någon information om detta från officiellt håll:

– Nej, jag har inte hört någonting. Så det är inte så mycket insyn.

"Är oroande"

I oktober förra året fick fastighetsföretaget Aptare Fastigheter grönt ljus av kommunen för att gå vidare med sina planer för kvarteret Kiosken, där Sibylla tidigare låg, i Vimmerby. Där kan det bli 80 nya bostäder totalt. 

– Jag har inte hört något där heller på länge, så vet inte hur långt man har kommit med det? Jag tycker att det är oroande. Ju längre det går, desto sämre blir förutsättningar. Det fanns en period med väldigt många intresenter och det hade varit bra att ta tillvara på det.

Även när det gäller Nybble är Helen Nilsson oroad, säger hon. 

– Vectura har, som jag förstått det, kvar markanvisningsavtalet där. Det är en stor vit fläck där det skulle kunna byggas bostäder. Vi har sagt att markanvisningsavtalet ska dras tillbaka, men det har inte hänt än. Vi vill använda det till förskola, men som det verkar nu ser det ut som att förskolan blir på en mindre tomt vid sidan om. Det kan försvinna ett antal bostäder där också och det är inte bra för Vimmerby.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: