Ett hundratal personer trotsade marsregnet under fredagen för att delta i Vimmerby Global Strike for Future. Med skyltar och budskap som ”Framtid” och ”There is no planet B” marscherade demonstrationståget från Stadshuset runt torget för att stanna framför Rådhuset.
Omkring 1,4 miljoner skolelever uppges ha deltagit i den globala strejken under fredagen, på över 2000 platser och i 125 länder, för att lyfta frågan om klimatet. Initiativtagaren Greta Thunberg förklarade från Mynttorget i Stockholm:
– Vi strejkar för att vi vill ha en framtid, och vi kommer att fortsätta.
7 procent utsläppsminskning
I Vimmerby var det Vimmerbys Klimatstrejkare som hade samlat till demonstration, och Ingvar Edlund var den första som tog ton på torget.
– Jag är vanligtvis väldigt försiktig, ingen aktivist, men det här bara kom på mig: jag måste göra något. Och då dök Greta Thunberg upp. Första dagen var hon ensam. Andra dagen var de två. Och nu är vi tusen och åter tusentals.
Edlund följdes av flera talare, som alla betonade vikten av att vi samlas och agerar. Kravet för den globala strejken är att världens länder ska agera i linje med Parisavtalet, för att jordens medeltemperatur inte ska stiga mer än 1,5 grader. Vimmerbys Klimatstrejkare vill att kommunen ska sätta ett mål på 7 procent utsläppsminskning till december 2019, och lika mycket under vart och ett av de kommande åren.
”Låt oss kliva in i mellanrummet”
En av talarna var Hillevi Helmfrid, som talade om ett mellanrum hon saknar.
– Länge fanns en inställning till den här frågan som var ”äsch, det är nog ingen fara med klimatet”, och nu har det plötsligt gått till ”nu är det försent, det spelar ingen roll vad vi gör”. Jag vill ha ett mellanrum mellan dessa två inställningar. Låt oss kliva in i det mellanrummet.
Hon fortsatte med att inspirera åhörarna till att själva agera.
– Mycket är för sent, men inte allt. Många värden finns fortfarande att försvara. Vi är allihop potentiella hjältar. Låt oss använda den potential vi har.
Rädsla inför framtiden
Från Vimmerby gymnasium var många elever och lärare på plats. Matilda Hemmingsson och Ester Blom förklarar att rädslan inför framtiden är stark.
– Det är svårt att greppa, eftersom att vi ännu har allt här i Sverige. Vi känner inte av konsekvenserna på samma sätt som man gör i andra delar av världen. Trots att det är vår livsstil som orsakar så mycket, säger Matilda Hemmingsson. Ester Blom håller med.
– Det är trist att det krävs att vi barn och ungdomar gör någonting för att de vuxna ska lyssna. Det borde inte behövas.
”Nedväxt istället för tillväxt”
Ingvar Edlund var en av de första som anslöt till Greta Thunbergs rörelse. Han berättar att det rör upp många känslor att engagera sig, och att han upplevt en oerhörd smärta och ångest inför det som händer.
– Men den förlamande sorg jag har känt över det här har förvandlats till en eld som inte är förintande längre, utan som ger energi. Jag blir alldeles uppfylld över att vi var så många här idag.
Vad vill du uppmana Vimmerbyborna att göra?
– Dels att komma och vara med oss utanför stadshuset på fredagar. Det behöver inte vara hela dagen, det kan vara en stund eller en timme. Och dels att tänka nedväxt istället för tillväxt. Det finns inget alternativ.