Annons:

Sök

Annons:

Dahlin hyllar hälsocentralen i Vimmerby:

Carl Dahlin (M) hyllar hälsocentralen i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Dahlin hyllar hälsocentralen i Vimmerby: "Ger en möjlighet att utvecklas"

Vimmerby hälsocentral är ett gott exempel för Region Kalmar län. Det menar oppositionsrådet Carl Dahlin (M) som varit runt och hospiterat i länet.
– Jag ville veta hur man gör här, säger han.

Annons:

Moderaten Carl Dahlin är oppositionsråd med ansvar för personalfrågor i regionen. Nyligen har han varit runt på länets hälsocentraler och sjukhus och hospiterat. 

Han ger en mycket positiv bild av hälsocentralen i Vimmerby efter sitt besök.

– Vimmerby är en av de bästa i länet och jag ville veta hur man gör. Jag har träffat undersköterskor, varit med dem under ett arbetspass, träffat chefer och varit i fikarummen. I regionen är det tufft med hyrbemanningen. I Gamleby har man 200 veckors hyrbehov – i Vimmerby bara fyra förra året. Det är en enorm skillnad i samma region, säger Carl Dahlin och fortsätter berömma hälsocentralen i Vimmerby:

– Jag är väldigt positivt överraskad av hur man arbetat här. Jag var med på morgonfikat och märkte hur hjärtlig stämning det är här. Det visar att arbetsmiljön är en jätteviktig fråga utöver lönerna. Är det en bra arbetsmiljö väljer man att ställa upp även om det krisar och är jobbigt. Man är stolta över det man har. Sedan är det lättare här där det är en stor hälsocentral – man har 15 000 listade – och således många fasta besatta tjänster. Det leder till att man kan ta in AT-läkare och ST-tjänstgöring. 

"Situation som är ohållbar"

Carl Dahlin liksom resten av oppositionen är mycket oroad över situationen inom regionen.

– På klinik efter klinik, framför allt på sjukhusen, börjar man flagga för en situation som är ohållbar. Det handlar om arbetstider, arbetsmiljön och lönerna. Arbetsmiljön är väldigt pressad, man har inte den bemanning som behövs. Vi inom oppositionen har frågat majoriteten ett antal gånger varför man inte vill göra en genomlysning av grundbemanningen. Vi är där vi är i dag för att man inte vet hur mycket personal man behöver. Vi har en ansträngd budget till stor del på grund av att hyrbemanningskostnaden har skenat det senaste året. I andra regioner har man lyckats minska behovet av hyrpersonal, men man vill inte titta på deras åtgärdspaket. Här kan man allting tror man.

Att det som i Vimmerby finns många olika expertiser lockar medarbetare, tror Dahlin.

– Det gör det intressant att söka sig hit och ger också möjlighet att utvecklas. Det kan jämföras med Oskarshamn där man monterar ned det ena efter det andra och då blir det svårare att rekrytera någon, men i Vimmerby med större specialistmottagningar är det lättare.

"Bred palett av insatser"

Att ågärda problemen är ingen "quick fix", medger Carl Dahlin.

– Men vi har föreslagit en bred palett av insatser. Vi behöver titta på var de stora bristerna finns och sedan höja lönerna specifikt för dessa områden. Arbetsmiljön och arbetstiderna är också viktigt att titta på. Får man möjlighet till återhämtning ter det sig naturligt att man presterar bättre också. Lönerna överlag är en viktig del. I dagsläget är lönespridningen så liten att det inte lönar sig för en undersköterska att utbilda sig till sjuksköterska. När allt är betalat kanske det återstår en tusenlapp i skillnad. Mitt i livet är det kanske inte aktuellt att gå ner i tid för att gå en sådan utbildning. Vi måste hitta fler vägar till att bli mer attraktiva. Mer delaktighet är också a och o. 

Ett stort problem är också att många har tagits för givet, säger han.

– Förr hade landstinget ett monopol, så att man kunde välja och braka. Nu är kommunerna en jättestor konkurrent om personalen och även bemanningsbolagen. Är man inte fast någonstans, så kan man tjäna minst det dubbla där.

Vad gör ni för att förändra det här?

– Vi kan inte göra annat än att peka på de förslag vi har lagt, men majoriteten menar att de kan bättre. Ändå blir inte situationen bättre. Nu har ändå en hand sträckts ut och från Vimmerby tar jag med mig hur man skapar en arbetsplats där folk trivs. Här fungerar det uppenbarligen och man har full bemanning med läkare. Det måste finnas en plan framåt för de regioner som inte lyckats. Tidigare har det mest handlat om hyrläkare, men nu är det mycket sjuksköterskor också. Kommer det bli undersköterskor också? Det vet vi inte, men det är ett gediget arbete framåt och vi hoppas att de vill titta på våra förslag nu.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: