Annons:

Sök

Annons:

  • S drog igång EU-valet i ösregn –

    Lena Segerberg, Anton Mylnar och Helen Nilsson talade under Sociademokraternas 1 maj-tåg i Vimmerby. Foton: Jakob Karlsson

  • S drog igång EU-valet i ösregn –

    Helen Nilsson.

  • S drog igång EU-valet i ösregn –

    Lena Segerberg.

  • S drog igång EU-valet i ösregn –

    Mats Genfors underhöll.

  • S drog igång EU-valet i ösregn –

    Anton Mylnar.

  • S drog igång EU-valet i ösregn –
  • S drog igång EU-valet i ösregn –

S drog igång EU-valet i ösregn – "Vår politik är inte omodern"

Tur med vädret hade Socialdemokraterna inte. Om de har mer flyt i EU-valet återstår att se. I dag drogs kampanjen igång och länets toppkandidat Lena Segerberg talade i både Virserum och Vimmerby.

Annons:

Västervikspolitikern Lena Segerberg är mest känd för sin tid som ledande politiker i landstinget. Nu är hon relativt högt upp på Socialdemokraternas lista till det stundande EU-valet och S drog igång sin kampanj på arbetarrörelsens egna dag, 1 maj.

Segerberg talade om klassiska socialdemokratiska ideal.

– Ett tryggt och starkt samhälle bygger på solidaritet och jämlikhet. När du är som svagast ska du veta att gemenskapen är som starkast och att samhället finns som ett skyddsnät. Sjukvården ska finnas där, mina barn ska få den hjälp de behöver, mina föräldrar ska få en bra ålderdom och polisen ska finnas på orten. Trygghet ska aldrig vara ett privilegium för de rika, utan det ska vara en gemensam rätt av och för oss alla. Vi socialdemokrater gick på val på minst 20 miljarder i satsning på välfärden och det kommer nu, sa Segerberg bland annat.

"Känner inga gränser" 

Även Helen Nilsson, kommunalråd i Vimmerby och Anton Mylnar, SSU, talade i Källängsparken i Vimmerby där uppskattningsvis 150 personer fanns på plats och utöver talen serverades underhållning ledd av Mats Genfors och korv med bröd.

Samtliga tre talare tog upp klimatkrisen och både Segerberg och Helen Nilsson lyfte fram Greta Thunberg som ett föredöme.

– EU-valet är väldigt viktigt, det handlar om att försvara de demokratiska värderingarna och alla människors lika värde. EU är ett fredsprojekt och det är A och O för att kunna bygga trygga, jämlika och jämställda samhällen. Men gör vi inte tillräckligt för vår planet spelar det ingen roll för klimatförändringarna känner inga gränser. Här måste vi hjälpas åt och där har EU en stor roll, sa Segerberg som också varnade för nationalisternas framfart i Europa:

– Det finns få saker som är så farliga för ett samhälle som att demokrati inte kan leverera. Det är i den grogrunden som demokratins fiender försöker växa och få makten. Ett starkt demokratiskt samhälle innebär att det inte är ödet eller marknaden som styr vårt land, utan det är vi medborgare. Det är vi som kan avgöra. Nationalister och populister har stärkt sitt inflytande väldigt tydligt och det är en utveckling som vi måste vända. För många kan EU känns långt bort. EU har ett väldigt stort inflytande; lokalt, regionalt och nationellt.

 "Bättre än ren högerpolitik"

Helen Nilsson försvarade Socialdemokraternas hårt kritiserade överenskommelse med Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet och en avskaffad värnskatt är förstås inget som en socialdemokrat skyltar med den 1 maj.

– Nuvarande regeringens politik är resultatet av en överenskommelse, vi är inte nöjda, men det är bättre än ren högerpolitik. Högervridningen hotar det samhälle vi värnar om och leder till försvagningar inom vård, skola och omsorg. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna sänkte vårt utrymme och de gynnar de rika. Vi tänker skapa ett starkare samhälle. Vår politik är inte omodern, utan den är byggd på socialdemokratiska värderingar.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: