Sverigedemokraterna fick stöd av Moderaterna. Det räckte ändå inte. Något lokalt tiggeriförbud införs inte i Vimmerby kommun.
– Så fort det blir obekvämt får vi höra att vi har en ovärdig människosyn, säger Anneli Jakobsson (SD).
Motionen från Sverigedemokraterna om att införa ett lokalt tiggeriförbud i Vimmerby var uppe under kvällens fullmäktige. SD fick stöd för sin motion av Moderaterna, men det hjälpte inte för att få igenom förslaget.
– I takt med vädret kommer säkert tiggarna och för varje krona man lägger i muggen bidrar man till deras utsatthet. Oftast är det kriminella ligor bakom och det är dem vi vill stoppa. Vissa personer vill inte gå till affären förrän tiggarna har blivit upphämtade efter klockan 16. Man känner sig otrygg. De här människorna måste hjälpas i sina hemländer och man kan bara hjälpa dem genom att förbjuda tiggeriet, sa Anneli Jakobsson (SD).
Hon fick snabbt mothugg – från flera håll.
– Det finns ingen som vill att någon ska behöva tigga, men att lagstifta mot tiggeri är ingen lösning tror vi i Socialdemokraterna. Vi tror inte på att lagföra människor som är i hjälpbehov och som är i nöd. Vi vill bekämpa tiggeriets orsaker, inte bara i Sverige, utan även utanför landets gränser. Vi tror att ett samarbete på EU-nivå kan hjälpa bättre än att förbjuda tiggeriet. Det behövs förbättrade levnadsvillkor, tillgång till jobb, bostäder och hälso- och sjukvård för de här människorna, sa oppositionsrådet Helen Nilsson (S).
"Så slipper man påminnas"
Moderattoppen Marie Nicholson gav dock stöd åt SD-motionen.
– Jag är för rätten att be andra människor om hjälp och också för rätten att ge den hjälpen om man vill. Men det finns en växande organiserad brottslighet som, i många fall, ligger bakom. Sedan delar jag inte bilden av att vara besvärad över att det sitter en tiggare utanför när man ska gå in i en affär. Utan för mig handlar det om att det finns organiserad brottslighet som profiterar på det här. Vi vill se ett nationellt förbud, men ser inte att det är nära förestående. Vimmerby ensamt gör ingen skillnad, men vi kan åtminstone göra något, sa Marie Nicholson (M).
Vänsterpartisten Jacob Kant var hård i sitt anförande.
– Tiggeri är något hemskt. Det är hemskt att människor lever i sådan ekonomisk utsatthet att de känner sig tvungna att tigga för att försörja sig och sin familj. Det är också hemskt att vissa ibland profiterar på dessa personers utsatthet och genom kriminella nätverk förgriper sig på denna grupp av samhällets allra mest utsatta. För vissa är det också hemskt med tiggeri för att det förstör deras upplevelse av att handla i mataffären eller en promenad genom staden. Man kanske inte vill bli påmind om de djupa ekonomiska klyftorna i samhället och att den ekonomiska ideologi man företräder är grunden till dessa klyftor, sa han och fortsatte:
– Då kan man, som SD och andra högerpolitiker, verka för ett lokalt tiggeriförbud. Så slipper man påminnas.
Kant frågade också retoriskt hur ett lokalt förbud skulle bidra till att minska fattigdomen i exempelvis Rumänien.
"Väger väldigt lätt"
Anneli Jakobsson förklarade sedan att hon är orolig för att andra närliggande kommuner ska införa tiggeriförbud – och att det då ska innebära fler tiggare i Vimmerby.
– Om andra kommuner inför tiggeriförbud, då kommer de komma hit i stället, sa hon.
Kristdemokraten Ola Gustafsson menade då att Anneli Jakobsson själv gett starka argument för att inte införa ett lokalt tiggeriförbud.
– Argumentet att min upplevelse att handla förstörs väger också väldigt lätt jämfört med orsaken till att de här människorna sitter och tigger. Det är en fråga för EU, eftersom andra EU-länder inte tar hand som sina medborgare, sa han.
Ola Gustafsson lyfte också debatten till att mycket av tiggeriet sker på privat mark och att det då kan vara svårt för en kommun att förbjuda tiggeri på dessa platser.
– Det är tråkigt med tiggeri, men inte för oss utan för dem som behöver tigga.
"Ska bekämpa fattigdomen"
Peter Högberg (S) begärde sedan ordet – trots att han inte hade tänkt det.
– När Anneli var upp så bekändes det färg. Det handlar inte om någon medmänsklighet, det är en oro för att fler ska komma hit. Det bekräftar Sverigedemokraternas människosyn. Ingen vill ha tiggeri, jag tror att alla här vill bekämpa det, men vi ska bekämpa fattigdomen inte tiggarna.
Det fick Anneli Jakobsson (SD) att replikera.
– I varenda debatt, så fort det gäller utrikesfödda, så fort det är lite obekvämt, får vi höra att vi har en värdelös och ovärdig människorna. Men då undrar jag vad ungdomarna i SSU gjorde på första maj i Malmö? Det kallar jag ovärdigt.
Sverigedemokraterna och Moderaterna förutom Tomas Peterson reserverade sig mot beslutet.
Fotnot: Det Anneli Jakobsson hänvisar till är att det under första maj i Malmö sjöngs "Krossa sionismen" av demonstranter.