Vimmerbyalliansen med Ola Gustafsson (KD), Ingela Nilsson Nachtweij (C) och Marie Nicholson (M) antog sin första gemensamma rambudget vid dagens kommunstyrelsesammanträde. Foto: Simon Henriksson
Nämndernas äskanden låg på 46 miljoner kronor. I dag kom det lika väntade som svidande beskedet: de får dela på en bråkdel av den begärda summan. Det betyder att allt är som vanligt i Vimmerby kommun: ingenting talar för att de nya ramarna kommer att hållas.
– Det hade behövts mycket mer, säger kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).
2019 ser ut att bli en ekonomisk katastrof för Vimmerby kommun. Senaste prognosen, för första januari-april, visar ett underskott på tio miljoner kronor, vilket innebär en negativ avvikelse mot budget med cirka 30 miljoner kronor.
Precis som vanligt är det medlen inom de stora nämnderna som inte räcker till. Socialnämnden väntas göra ett underskott på cirka 20 miljoner, barn- och utbildningsnämnden på 13 och kommunstyrelsen på 3,5.
Två partier avstod – ett var frånvarande
Mycket bättre lär det inte bli nästa år. Kommunens politiska majoritet – bestående av Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna – ser ett utrymme på tolv miljoner kronor. Sex av dem går till socialnämnden, fyra till barn- och utbildningsnämnden och två till kommunstyrelsen enligt det rambudgetförslag som klubbades i dag. 20 miljoner avsätts till lönehöjningar.
Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna avstod från omröstningen till förmån för ett kommande eget förslag. Vänsterpartiet fanns inte representerat på sammanträdet.
– Frågan är om man kan tänka sig lite annorlunda, vi återkommer till vad vi vill göra, säger Eva Berglund (S).
"Blir tveksamt om vi kommer klara det"
Kommunens behåller sina tre finansiella mål, vilket innebär ett resultat på 19,7 miljoner, amortering som motsvarar skattehöjningen 2016 och helt självfinansierade investeringar (ramen läggs på 80 miljoner). Beslutet om skattesats 2020 omfattas inte av det här beslutet, men förslaget som klubbades utgår från samma skattesats, det vill säga Smålands högsta på 33,73.
– Vi är i ett ansträngt läge och har svårt att få ihop det. En del kommuner sänker sitt resultatmål, men vi har valt att ha kvar det på två procent. Vi vill amortera motsvarande skattehöjningen, men det blir tveksamt om vi kommer klara det, konstaterar Nilsson Nachtweij.
Bland investeringarna sticker tillbyggnad av Vidala och en ny förskola ut, men listan är ännu inte klar.
– Vi behöver göra mer, men vårt resultat klarar inte mer och det kommer behöva göras kraftfulla prioriteringar.
"Kommer bli svårt"
Barn- och utbildningsnämnden har aviserat uppsägningar till följd av det ansträngda läget. Socialnämnden ser inget sådant utrymme. Det innebär att det i nuläget ser ut som att det bara är ökade statsbidrag som kan rädda ekonomin 2020.
– Soc har presenterat lite tankar, men det är inget specificerat.
Vad kan nämnden göra konkret för att sänka sina kostnader?
– Det handlar inte om att minska personalen, men vi tittar på möjligheter inom varje verksamhet. Vi pratar om digitalisering, vi har gått ur alla lokaler som vi kan gå ur och vi plockade bort en nattpatrull för något år sedan. Vi har stramat åt när det gäller biståndsbedömningen inom hemtjänsten, men all verksamhet är lagstadgad, säger Eva Berglund (S), mångårig ledamot i nämnden.
Om nämnden går 20 miljoner back i år och inte ser någon möjlighet att minska sina kostnader samt får sex miljoner extra nästa år. Vad talar för att den budgeten kommer att hållas?
– Det kommer bli svårt. En del handlar om integrationspengar som vi inte får i samma utsträckning tidigare, säger Ingela Nilsson Nachtweij.
Vad talar för att den kommer att hållas?
– Vi sätter igång ett arbete nu och kommer titta på bland annat IT och personal, men det kommer krävas en hel del.
Kommunalrådet benämner läget som ”bekymmersamt”.
– Vi har 15 miljoner i en resultatutjämningsreserv, men det är inget man vill använda.