Kaj Holst (M), Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) och Carl Dahlin (M) vill minska beroende av hyrpersonal. Foto: Pressbild
Vårdcentralen i Hultsfred är en av regionens absolut dyraste. Samtliga läkare hyrs in och förra året hyrde man in personal motsvarande 139 arbetsveckor.
Bara Gamleby och Färjestaden var värre än så under 2018, enligt Moderaterna och Kristdemokraterna. De två oppositionspartierna besökte hälsocentralen under gårdagen och man vill se krafttag mot regionens beroende av hyrpersonal. Kostnaderna för regionen ligger på cirka 200 miljoner kronor per år.
– Hultsfred är med 139 veckor under 2018 den tredje mest hyrberoende hälsocentralen i regionen efter Gamleby och Färjestaden – samtliga läkare anlitas via bemanningsföretag. Istället för dessa dyra lösningar, med skattepengar, bör Regionen satsa mer på sina egna anställda. För att lyckas behålla fast personal, inte minst på landsbygden, krävs bland annat konkurrenskraftiga löner, trohetsbonus och landsbygdstillägg, säger Carl Dahlin (M), vice ordförande i regionens personalutskott.
Även hälsocentralen i Högsby saknar fast läkare.
– Regionen måste lägga mer krut på att behålla personalen på landsbygdens hälsocentraler. Då krävs flexibla lösningar för att locka både yngre och äldre medarbetare hit. Det duger inte längre att förlita sig på dyr hyrpersonal, säger Chatrine Pålsson Ahlgren (KD).
"Förstår inte varför"
Carl Dahlin ser ingen gräns för vad en hälsocentral kan få kosta innan en stängning diskuteras.
– Det ska finnas vård i närheten och Hultsfred är en stor ort med många invånare. En vårdcentral i Hultsfred ingår i det uppdrag som finns och vi vill istället se att vården kommer ännu närmare medborgarna. Lägger vi de pengar på egen personal som vi i dag lägger på hyrpersonal kommer man väldigt långt.
Viljan att minska kostnaderna för hyrberoendet delar förstås alla regionpolitiker.
– Det är ingen lätt quick fix, då hade de som styr redan gjort det. Det handlar om konkurrenskraftiga löner, bättre arbetsmiljö och så vidare. Man behöver bara åka till en hälsocentral och höra med personalen om vad som saknas. Vi vill se en genomlysning av bemanningen på alla enheter, men det vägrar Länsunionen. Jag förstår inte varför.
Ska man försämra förutsättningarna för hyrbolagen?
– Det finns med i diskussionerna nationellt. Jag tror inte lösningen handlar om att pungslå företagen och jag har full respekt för de medarbetare som vill iväg och tjäna pengar, men de flesta vill inte vara stafettmedarbetare och åka ifrån sina familjer. Får man rätt lön så finns det ingen anledning att åka iväg.
Finns det ett scenario där hyrberoende medför en risk för mindre vårdinstitutioner?
– Det kan inte fortsätta hur länge som helst, regionen går back och prognosen ser inte bra ut. Man kommer tvingas till åtgärder, men jag vill inte göra någon orolig och tror inte på att försämra servicen på landsbygden. Det är inte aktuellt och det är en annan fråga.