Annons:

Sök

Annons:

Så satsar BUN i nästa budget:

Digitaliseringen får mycket pengar i BUN:s kommande budget. Foto: Pixabay

Så satsar BUN i nästa budget: "Alla får en egen enhet"

14 miljoner kronor ville barn- och utbildningsnämnden ha i utökad ram. Det blev fyra. Nu har nämnden enigt fattat beslut om hur de ska användas.
– Vi hade gärna satsat mer men det går inte, säger BUN:s ordförande Peter Karlsson (C).

Annons:

Att barn- och utbildningsnämnden inte klarar av att hålla budget är ständigt återkommande i Vimmerby kommun. Inför budgetarbetet 2020 äskade nämnden 14 miljoner kronor. Kommunstyrelsen gav dem fyra miljoner kronor.

Fördelningen av dessa ser ut som följer: 2,2 miljoner kronor till grundskolan, 1,3 miljoner kronor på digitalisering och 0,5 miljoner kronor till fritidshemmen. 

– När det gäller grundskolan har antalet elever länge ökat utan att budgeten hängt med. Nu går 2,2 miljoner kronor till förstärkt elevpeng, pengarna går rakt ut till rektorernas budgetar. Det är alltså inget vi riktar, utan varje rektor får en viss summa per elev. Vi sökte 5,1 miljoner för elevökningen, säger barn- och utbildningschefen Ola Karlsson.

Stort digitaliseringssteg

1,3 miljoner kronor satsas på digitaliseringen. 

– Den satsning vi gör innebär att alla från sjuan till nian får en egen enhet. Tidigare har årskurs nio och gymnasiet haft det, men från 2020 blir det hela högstadiet och hela gymnasiet. Vi kommer också förstärka enheten för F-6, men det blir inte en till en där, men det blir fler. På förskolan blir det fler läsplattor och fler projektorer. Vi är väldigt stolta över att lyckas med det.

Alla mål kommer dock inte kunna uppfyllas med de här pengarna under 2020.

– Vi äskade 3,5 miljoner kronor till digitaliseringen, men vi fick 1,3. Det gör att alla mål inte kan nås, men det kommer märkas av betydligt i verksamheterna. Det finns en ökad tillgänglighet eftersom man satsat på fibreringen på skolor och förskolor. De två sista skolorna ska fibreras under hösten och sedan blir samtliga skolor fibrerade med bra wifi. Under 2020 blir det samtliga förskolor också, vilket känns väldigt bra. Vi tar ett stort steg inom digitaliseringen nästa år och i augusti anställdes en IKT-pedagog för kommunens skolor, som kommer kunna jobba under förbättrade förutsättningar.

"Gärna satsat mer"

Framöver kommer det bli en mer behovsstyrd fördelning när det gäller fritidshemmen.

– För två år sedan, när Skolinspektionen gjorde sin "basinspektion", framkom det kritik mot hur resurserna fördelades inom fritidshemmen. Fritidshemmen har varit tungt belastad under lång tid och budgeten har inte ökat. Det har blivit mindre pengar per barn, men nu gör vi en satsning. Där det är svårast förutsättningar, utifrån socioekonomiska faktorer, hamnar mest pengar. Så fördelas pengarna i skolan och så ska vi jobba inom fritidshemmen också.

Nämnden var enig.

– Vi hade gärna satsat mer för det behövs men det går inte. Vi äskade 14 miljoner, men fick bara fyra, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden.

Vad fanns det mer behov av?

– Det finns behov av mer pengar till Vimmerby Lärcenter, det fanns behov av förstärkning på gymnasiet och på Campus.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: