Annons:

Sök

Annons:

Nestor:

Socialdemokraternas Daniel Nestor är mycket kritisk mot Centerpartiet. Foto: Ossian Mathiasson

Nestor: "Centern tar inte problematiken på allvar"

Socialdemokraterna kräver att kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij avsätts som kommunalråd – men kan inte peka ut konkreta brister i Nilsson Nachtweijs arbete.
– Jag kan inte gå in på detaljer, säger S-ordföranden Daniel Nestor.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Socialdemokraterna blev först ut att kräva Nilsson Nachtweijs avgång. Skälet är de arbetsmiljöbrister inom kommunstyrelseförvaltningen som Dagens Vimmerby rapporterat om under veckan.

– Vi tycker att det har gått så pass långt och Centerpartiet tar inte problematiken på allvar. De har känt till samarbetssvårigheterna sedan i våras och jag tycker inte att de tar det seriöst. När till och med Moderaterna ber tjänstemännen att ta kontakt med facken har det gått för långt.

Vad konkret har INN för brister som gör att ni kräver att hon sparkas?

– Jag kan inte gå in på detlajer, men medarbetarna mår inte bra med den politiska ledningen som är nu.

Varför kan du inte gå in på detaljer?

– Då blir det personärenden. Det handlar om att de inte får någon lugn och ro och inte får fokusera på de frågor som kommunen behöver hantera. Det blir vi väldigt oroliga över.

Borde ni inte kunna säga vad kommunalrådet konkret gör fel när ni kräver att hon avsätts?

– Flera medarbetare mår dåligt och vi anser att Ingela inte fungerar ihop med tjänstemännen och att KSO ska tas ut tjänst, arbetsmiljön blir ohållbar. Flera enskilda medarbetare mår dåligt.

Hur många mår dåligt?

– Det kan jag inte säga. Det är flera om vi har fått kännedom om. Om en mår dåligt är det illa nog, när kommundirektören väljer att sjukskriva sig har det gått för långt.

Tror du inte medborgarna behöver veta vad Nilsson Nachtweij gör fel?

– Det tycker jag är majoritetens ansvar och de har belyst problemen själva. Nu går de ut och säger att de ska ta tag i det utan vad man menar konkret. De tar inte problemen på allvar.

"Krävs en bra arbetsmiljö"

Hur länge Carolina Leijonram kommer vara sjukskriven är det ingen som vet.

– Jag tror att det krävs en bra arbetsmiljö och en arbetsro där man kan fokuserar på det uppdrag som politiken ska ge. Nu kan hon inte fokusera på sitt uppdrag och det blir en ohållbar situation för henne. Det är viktigt att hålla på rollerna.

Att en politiker styr på detaljnivå, är det tillräckligt för att ni ska kräva att den avsätts?

– Det finns fler faktorer som bidrar till sjukskrivningen. Det handlar inte bara om den frågan, men vi kan inte gå in på detaljer. Det är flera olika situationer och händelser som ligger till grund för det här.

Lägger locket på 

Varken Carolina Leijonram eller HR-chefen har ännu svarat på de frågor som Dagens Vimmerby skickade via mejl i måndags. I dag meddelade HR-chefen Marie Halldén, som är tillförordnad kommundirektör i Leijonrams frånvaro, att hon avvaktar helgen:

”Med anledning av rådande situation samt det politiska läget väljer jag att avvakta med svar till efter helgen”, skriver hon i ett mejl till DV. 

Hur ser du på att tjänstemännen inte svarar på frågor?

– Det har jag förståelse för. Politiken företräder tjänstemännen och tjänstemännen är rädda om sig själva och sin egen situation.

Borde inte Marie Halldén svara på frågor som kommunens nu högsta tjänsteman?  

– Jag vet inte varför hon inte gör det, men jag tycker att det är en tydlig signal. Hon känner sig inte trygg i sin roll i stadshuset.

Är inte medborgarnas tillgång till information viktigare?

– Det tror jag säkert, men samtidigt är det politikens ansvar att styra och leda. Samtliga partier i KS vet om situationen och vi agerar utifrån den information som vi fått till oss. För oss blev presskonferensen i går droppen. Centern tar det inte på allvar.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: