Ingela Nilsson Nachtweij (C) tänker fortsätta som kommunalråd. Och hon vill ha Carolina Leijonram som kommundirektör. Men sedan Leijonram blev sjukskriven har de inte hörts någonting.
– HR-chefen har avrått mig från det, säger Ingela Nilsson Nachtweij.
Men nu ska hon göra en rehabiliteringsplan för kommundirektören.
Det har varit en minst sagt stormig tid i Vimmerbypolitiken. Kommundirektören Carolina Leijonram är fortfarande sjukskriven och kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij – som pekats ut som orsaken till sjukskrivningen – har inte varit i kontakt med henne.
– Nej, det har jag inte. HR-chefen (Marie Halldén) har avrått mig från det och jag lyssnar på det rådet. Jag ska inte orsaka eller skapa någon större ohälsa för någon. Gudrun (Brunegård) och Leif (Larsson) sköter kontakterna med henne och tanken är att det ska gå så fort som möjligt och bli så bra som möjligt.
Hur länge är hon sjukskriven?
– Det vet jag inte, jag har ingen information om det. Hon sjukskrev sig själv i tisdags morse och efter en vecka måste man ha sjukintyg, men det där är frågor för HR-chefen. Det är olyckligt att det här har hänt henne. Jag behöver läsa utlåtandet från läkaren och annars finns det rutiner för de där frågorna. Vi har en mycket professionell HR-chef och tillika kommundirektör.
Kommer du att kontakta Carolina eller avvakta på att hon kontaktar dig?
– Det gäller att vara försiktig, men självklart måste jag ha kontakt med henne. Givetvis är det så. Jag har en dialog med HR-chefen om det. Det är olyckligt att hon är sjukskriven. Hon är jätteduktig och har ett gott rykte i kommunsverige. Hon ska tillbaka i hälsa. Det blir en utmaning givetvis och kommer ta tid, men vi har långsiktigt fokus på att det ska åtgärdas och problemen ska lösas.
Ska jobba med handlingsplan
Nilsson Nachtweij kommer nu att lämna över en del arbetsuppgifter åt Niklas Gustafsson (M), som är vice ordförande i kommunstyrelsen under Marie Nicholsons (M) föräldraledighet. I stället ska hon fokusera på att arbeta med en handlingsplan och rehabiliteringsplan för Carolina Leijonram.
– Efter mötet i går ska jag fokusera på en handlingsplan, men det är bara ett utkast och innehållet i det vill jag inte lämna över till media. Jag ska bearbeta en del i det och jag ska också göra en rehabiliteringsplan för Carolina. Det ska jag göra skyndsamt. Handlingsplanen är ett levande dokument med åtta punkter som jag ska jobba med. Jag vill betona att vi ska hitta en lösning och det ska vi göra tillsammans.
Är det rimligt att du gör rehabiliteringsplanen för henne när du pekas ut som anledningen till att hon är sjukskriven?
– Rehabiliteringsplanen ska jag skriva den här veckan och jag gör det tillsammans med HR-chefen givetvis, men det är mitt ansvar. Det är förankrat. Jag gör det inte själv utan Leif Larsson är också inblandad. Den 19 september ska vi ha ett avstämningsmöte och då ska handlingsplanen vara klar. Målet är att alla tre partier i alliansen ska skriva under handlingsplanen.
Hur ska ni kunna jobba tillsammans igen?
– Jag tror att det kommer ta tid och det måste få ta tid. Det behövs professionell hjälp och stöd i den processen. Jag ser det som möjligt med de professionella råd och medhjälpare vi har kontaktat, men det finns utmaningar och kommer ta tid. Fullmäktiges presidium med Leif (Larsson), Gudrun (Brunegård) och Lennart (Nygren) finns med där. Under två veckors tid ska jag jobba mer med handlingsplan och Niklas (Gustafsson) tar över vissa arbetsuppgifter för mig. Jag kommer att delta i de aktiviteter och möten jag har inbokat men en del saker kommer Niklas att ta. I dag har jag haft fullt upp med media på förmiddagen och då fick Niklas till exempel ta ett avstämningsmöte. Det är viktigt att skapa en så stor trygghet som möjligt och vi ska lösa det här tillsammans.
Hur ska du förändra ditt arbete och ledarstil?
– Det första jag ska göra är att delta i SKL:s utbildning, jag ska jobba mot kommundirektör och inte mot underställda tjänstemän utan att det är förankrat. I går och i dag har jag fått reda på att det handlar om det sätt jag uttrycker mig på. Jag ska bli mjukare i mitt sätt. Andra ska ine känna obehag inför mig. Det är viktigt och jag ska ändra mig.
"Inte gjort det av ondska"
Ingela Nilsson Nachtweij vill ta två exempel på när det kan ha blivit fel i hennes sätt att leda kommunen.
– Ett exempel är processen kring ishallen. När vi läste i media att det skulle byggas omklädningsrum och att det skulle byggas ut ställde jag en kontrollfråga om det behövdes ett nytt beslut. Då handlade det om 16 miljoner kronor i stället för elva miljoner kronor. Det reagerade hela majoriteten kraftfullt på. Vi har ingen möjlighet till det med vår investeringsbudget och då diskuterades det och vi hade möten. Det blev lite mer än elva, men det gick att förklara. Den processen var smärtsam och jag var väldigt tydlig med att det inte var okej. Hade jag inte frågat hade det kostat 16 miljoner i stället för elva. Det blev jättebra till slut och jag har berömt Carolina för det. Hon ledde ishallsarbetet fenomenalt och det har jag berömt henne för, säger kommunalrådet och fortsätter:
– En annan fråga jag tror var problematisk var parkeringssituationen vid Nossen under Bullerby Cup. Jag agerade för att undvika skada och med anledning av att räddningstjänsten uttryckte att det inte var en hållbar situation. Det kan hända att jag var för intensiv i den perioden, så det blev besvärligt. Jag har inte riktigt fått det tydligt förklarat för mig, men jag tror att det kan vara det. Jag kunde också peka med hela handen när jag beskrev ett uppdrag. Men det är viktigt att jag förändrar mig och den enda man kan förändra är sig själv. Det är det lättaste.
Har du agerat felaktigt?
– Det har jag säkert men jag har inte gjort det av ondska. Jag har gjort det för att jag har trott på att det behöver göras. Jag har säkert varit otålig. Men jag har också fått till mig väldigt mycket från medborgarna. Som politiker företräder jag medborgarna och vid några tillfällen kan det säkert ha uppfattats som obehagligt att jag är för snabb eller för på. Jag är ute mycket på sociala medier och det kan uppfattas negativt. Det enda jag vill är att det ska bli bra, men jag har varit obetänksam. Det är inte lätt att uttrycka sig alla gånger och det är jätteviktigt att vara politiskt korrekt i alla sammanhang.
– Jag har kanske inte insett vilken tyngd kommunalrådsrollen innebär. Pratar jag med någon kan det uppfattas som att "nu kommer kommunalrådet". Jag har varit omedveten om det. Kontaktar jag en medarbetare framöver ska jag vara mjukare. Nu ska jag inte kontakta någon utan att meddela kommundirektören i förväg, men ibland måste jag prata med ekonomichefen eller kommunsekreteraren. Vi har en stor utmaning i vår ekonomi.
Känner du att någonting i kritiken har varit orättvis mot dig?
– Det vill jag inte kommentera. Jag vill uttrycka att det är besvärligt, det är ett allvarligt läge och jag tar det här på stort allvar. Därför känner vi att vi vill göra väldigt mycket för att lösa problemen som finns. Det är olyckligt för demokratin, det är en stor risk att förtroendet skadas av en sån här process. Vi ska lösa det här tillsammans och Centerpartiet tar ledarskapet. Leif Larsson kommer leda det arbetet.
"Starkt stöd"
Hon har inte övervägt någon gång att lämna sitt uppdrag trots den hårda kritik som framkommit.
– Det här utlöstes av Erik Paulssons intervju där han framförde kraftig kritik mot mitt ledarskap och det fylldes på när Marie Nicholson läste det här svaret som jag har tagit tillbaka och dementerat. Det var väldigt olyckligt. Jag vill inte att det ska verka som att jag negligerar problemen eller inte tar dem på allvar. Där har jag varit kunnig och åtgärdat det. Nu handlar det om att titta på vad jag kunde ha gjort annorlunda för det är ytterst allvarligt när människor blir sjuka och sjukskriver sig. Det är inte okej. Alla ska vara trygga på sin arbetsplats och det gäller både politiker och tjänstemän.
– Jag kommer att fortsätta som KSO och har aldrig övervägt att inte göra det. Jag har starkt stöd runt omkring mig och har fått mycket respons från mitt eget parti och från väldigt många medborgare. Det har varit sms, kramar och mycket synpunkter till mig. De tror på mitt ledarskap och att jag kan göra Vimmerby bättre tillsammans med våra alliansvänner. Jag kommer att ta mitt ansvar men det är ett lagarbete. Ambitionen är långsiktig och vi är det största partiet. Vi vill svara upp till det förtroende vi fick när många valde att ta vår valsedel.
Micael Glennfalk var också en politiker som ville att det skulle gå snabbt och att förändringar skulle bli genomförda. Varför tror du att den här starka kritiken kommer mot dig?
– Jag har inga kommentarer till det. Det får den som riktar kritiken svara på, det är inget jag vill spekulera i.
Finns det en överkänslighet hos tjänstemännen?
– Det har jag inte kommentarer till. Alla upplevelser ska man ta på allvar.
Är du besviken på hur Moderaterna har agerat?
– Det har jag inga kommentarer till. Alla kritik är välkommen. Som jag har sagt är det är en rättighet vi har att kritisera. Det som är synd är om det leder till ett minskat förtroende för politiken. Det är viktigt med transparens, men det har varit mycket kring min person. Jag har respekt för att Ola (Gustafsson) uttryckte att vi ska jobba med det här internt.
Hur tror det här skadar kommunen och arbetet med ekonomin?
– Vi är sent ute på bollen och måste få till åtgärder. Prognosen för i år är minus tio miljoner och det håller inte. Alla effektiviseringsuppdrag kan inte utredas, men det här mötet jag hade kallat till som blev uppskjutet kommer att hållas den 16:e i stället. Under tiden får vi ha mejlkontakt för vi måste lösa det också.
Därför skjuts workshopen fram
Ingela Nilsson Nachtweij säger att den senaste veckan har varit tuff för henne och hennes familj.
– Det vill jag erkänna att det har varit tufft. När det drabbar familjen behöver man ställa sig frågan om det är värt det, men jag har ett fantastiskt stöd av min familj och alla runt omkring. Jag vill inte gå in på några detaljer, men det är oundvikligt att andra människor berörs. Jag känner stöttning och jag känner starkt stöd av mitt parti, såväl regionalt, lokalt som nationellt. Ärligt talat så har det varit en jobbig vecka, men jag är beslutsam och vill det här långsiktigt.
Trodde du att det kunde bli såhär efter valnatten för nästan precis ett år sedan?
– Det här är en situation vi måste lösa tillsammans. Det är inget jag har önskat eller arbetat för men jag ser min del i det. Nu tar vi ansvar för det.
Under tisdagen skulle politiker och tjänstemän delta i en utbildning för att tydliggöra gränssnitt mellan just politiker och tjänstemän. Det skulle också hållas en gemensam workshop, men den är uppskjuen.
– Den är inte inställd som ni skrev utan uppskjuten. Den kommer att genomföras, men vi behöver ha full bemanning innan vi kan genomföra den.
Kommer den att hållas när Carolina är tillbaka?
– Ja, det ska den. Det är väldigt viktigt att vi diskuterar rollerna.
Nilsson Nachtweij vill inte referera gårdagens möte mellan allianspartierna.
– Det var ett konstruktivt möte, det är det jag kan säga.
Hur ser du på att Moderaterna säger att det ni lovade inte räcker?
– Jag har inga kommentarer till det. Vår ambition är att lösa det här med våra alliansvänner. Väljarna har gett oss ett förtroende och vi vill göra det här tillsammans.