Annons:

Sök

Annons:

Alliansens riktlinjer:

Christer Jonsson (C), Malin Sjölander (M), Gudrun Brunegård (KD) och Pierre Edström (Lib). Foto: Simon Henriksson

Alliansens riktlinjer: "Vård på rätt nivå och av rätt kategori"

Landstingsalliansen har presenterat sina riktlinjer gällande budget inför de kommande åren. Mycket av fokuset ligger på att förskjuta resurser från sjukhusen till primärvården. – För att vi ska klara uppdraget bättre, men också för att vården ska bli så effektiv som möjligt, säger Christer Jonsson (C).

På måndagen gick både Landstingsalliansen och den sittande rödgröna majoriteten ut med sina budgetriktlinjer för 2017-2019. 

I alliansens riktlinjer ligger en stor del av fokuset på att förskjuta resurser från sjukhusen till primärvården, vilket går igen i många av de punkter som de listar som de viktigaste. 

– Kort sammanfattat kan man säga att det handlar om vård på rätt nivå och av rätt kategori, säger Gudrun Brunegård (KD). 

Alliansen menar att primärvården har ett stort uppdrag, men att den som är sjuk ska komma rätt. 

– Som det är i dag så är, grovt räknat, 75 procent av besöken på akuten egentligen primärvårdspatienter. Självklart finns det ett stort uppdrag för primärvården, men det är viktigt att komma rätt när man är sjuk. Tre av fyra är alltså inte blåljuspatienter, men ändå åker man till akuten. Då är det bättre att bemanna upp där och det är också en ekonomisk fråga att en akutläkare inte ska ta hand om ett nageltrång, säger Malin Sjölander (M). 

"Ser värre ut än på länge"

– Det stora perspektivskiftet går ut på att vi skiftar över så mycket av vården som möjligt i ett tidigt skede. Hittar man svar tidigt kanske det inte blir behov av inläggning eller operationer och då blir det mindre lidande för patienten och mindre kostnader för samhället. Då lönar det sig på alla fronter. En statlig utredning pekar på att mer ska läggas i primärvården och att det ska bli mer som det är i Vimmerby, att den modellen ska implementeras i hela landet. I dag kommer människor till fel vårdnivå och kan vi ta det i primärvården i stället för att behöva åka till sjukhus, så kan specialistläkarna användas till det som de behövs till, säger Brunegård (KD). 

För elfte året i följd gjorde Landstinget i Kalmar län ett överskott. Till slut landade det på 62 miljoner – vilket var 116 procent fel gentemot budgeterat resultat. 

– Vi behöver komma till en ekonomi och en budget i balans. Det ser värre ut än på mycket länge. Vi vill förskjuta resurser från sjukhusen till primärvården, för att vi ska klara uppdraget och för att vi ska göra det så effektivt som möjligt. Ett tredje område är det förebyggande arbetet som är väldigt viktigt, säger Christer Jonsson (C). 

"Pratar sällan om hur de äldre mår"

Alliansen vill också bygga upp en särskild äldrepsykiatrisk enhet, för att förbättra den psykiska hälsan och livskvaliteten hos de äldre. 

– Vi pratar sällan om hur våra äldre mår. Hur mår 90-åriga Stina som är dement? Vi vet om hennes fysiska krämpor, men har hon ångest eller depressioner? Där tror jag att vi har dålig kunskap, och många självmord begås av äldre. Vi vill, tillsammans med kommunerna, bygga upp äldrepsykiatriska enheter, där man kan läggas in. I Kronoberg har det gjorts med gott resultat och det vill vi gärna satsa på, säger Pierre Edström (L). 

140 miljoner kronor

Landstingets kostnader för inhyrd personal landade på 138 miljoner kronor förra året. 

– Grovt räknat är hälften av det en merkostnad och något vi skulle kunna använda till lönesatsningar och till att anställa fler barnmorskor, som det är brist på, och kirurgsköterskor och akutpersonal. En starkt drivande kostnad som vi vill få ner är återinläggningar av äldre. I dag kan man bli inlagd, utskriven och återinlagd inom 30 dagar. Då har samarbetet mellan hemsjukvården och primärvården inte fungerat som det ska. Det kostar jättemycket pengar, är dålig kvalitet och innebär mänskligt lidande. Vi har jättemycket att vinna på att förskjuta vården utåt, men det kräver ett annat arbetssätt än det vi har nu. Vi vill tänka nytt och använda våra resurser på ett bättre sätt, säger Christer Jonsson. 

Senare kommer en artikel om den rödgröna majoritetens riktlinjer. 

Fakta

Alliansens riktlinjer inför budget och plan 2017-19

Tio viktigaste punkterna:

* Ta fram en strategi för budgetar i balans i förvaltningarna för att skapa arbetsro och långsiktighet. 

* Flytta resurser och vård från sjukhusen till primärvården och hemsjukvården. 

* Säkra föräldrautbildningar genom samarbete med studieförbunden. 

* Utreda effekterna om primärvårdsjouren flyttar in på sjukhusens akutmottagningar. 

* Pröva hur en del av hälso- och sjukvårdens öppenvårdsmottagningar kan bli till en del av primärvården. En motsvarande andel av budgeten följer med. 

* Införa en särskild ersättning för hälsocentraler som startar äldrevårdscentraler. 

* Utveckla användandet av vårdval till fler områden - särskilt där väntetiderna är långa. 

* Bygg upp en särskild äldrepsykiatrisk enhet för att bättra livskvalitet och den psykiska hälsan hos våra äldre. 

* Utreda subventionerade resor under dagtid för att öka resandet utanför högtrafikerade perioder. 

* Ta fram en modell för regional närvaro så att medborgarna inte bara ska kunna möta sjukvården i hela länet utan också lokala centra för utveckling och stöd. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: