Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Så blir kommunens budget 2020:

Majoritetens budgetförslag gick igenom i kommunstyrelsen och når snart fullmäktige. På bilden ses Ola Gustafsson (KD) och Niklas Gustafsson (M). Foto: Simon Henriksson

Så blir kommunens budget 2020: "Tufft läge är det"

Kommunen ser ut att missa budget ordentligt i år. Nästa år ska kommunen gå med knappt 20 miljoner kronor plus – trots att flera nämnder får nytt tillskott.
– Hade vi haft 20, 30 eller 50 miljoner kronor till hade det varit jättetrevligt, men vi har inte det, säger Ola Gustafsson (KD).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ett resultat på 19,7 miljoner kronor gör att kommunen når överskottsmålet på två procent. Nämnderna får också ett större tillskott än vid rambudgetbeslutet i juni. Socialnämnden får 2,3 miljoner kronor mer att röra sig med, barn- och utbildningsnämnden får två miljoner och kommunstyrelsen får en miljon kronor. 

2,7 miljoner kronor avsätts också för oförutsedda medel till kommunstyrelsen. Pengarna beror på ett utökat statsbidrag. Nämnderna har haft förtvivlat svårt att klara sina budgetar de senaste åren.

– I juni fick de också tolv miljoner kronor extra, säger Ola Gustafsson (KD).

Nämndernas äskanden tidigare i år låg på 46 miljoner kronor, vilket innebär att de ändå bara får en bråkdel av det. 20 miljoner kronor avsätts till lönehöjningar. Amorteringar ska motsvara skattehöjningen 2016 och investeringarna – ramen ligger på 80 miljoner kronor – ska vara helt självfinansierade. De senaste åren har kommunen inte nått upp till investeringsbudgeten. Skattesatsen förblir oförändrad.

Särskilt detaljerade om detaljbudgeten var inte kommunstyrelsen på tisdagen.

– Det är ett tufft läge. Alla vill ha mer pengar, men det är begränsat utrymme, säger Niklas Gustafsson (M).

Kommer nämnderna klara sig på de här pengarna?

– Det måste de försöka göra, det är de pengarna vi har att fördela, säger han.

– Hade vi haft 20, 30 eller 50 miljoner kronor till hade det varit jättetrevligt, men vi har inte det. Vi har de här pengarna, säger Ola Gustafsson.

Låneram på 1,4 miljarder kronor

Investeringslistan består av många olika punkter, men den kunde man inte redogöra för närmare i dag. 

– Några av de stora posterna är väl förskolan, men där hänger mycket på överklagandet vid Nybble. Det händer inget innan det har vunnit laga kraft. Vi har även Vidala i Södra Vi som är en stor post, säger Niklas Gustafsson.

Ola Gustafsson (KD) säger att taxor och avgifter räknas upp med den vanliga uppräkningen.

– Det är inget rejält omtag kring något. Det är många taxor, men vanliga höjningar.

Låneramen ligger på 1,4 miljarder kronor. Alliansen vill se en höjning av låneramen med tio miljoner kronor jämfört med föregående år.

– Det är med tanke på Vimarhems byggnationsplaner och Vimmerby Fibernät också. Vi har amorterat mycket senaste åren och är inte längre med på listan bland de högst belånade i landet, vilket gör att vi går åt rätt håll.

Ville höja överskottsmålet

Majoritetens budgetförslag går vidare till kommunfullmäktige, där det slutgiltiga beslutet fattas om nästa års budget. Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet hade egna budgetförslag. Socialdemokraterna ville satsa två miljoner kronor mer än majoriteten på nämnderna. Pengar man tror kommer från högre statsbidrag. 

Sverigedemokraterna ville höja överskottsmålet till 2,5 procent medan Vänsterpartiet ville sänka målet till en procent och fördela mer pengar. 

Inga voteringar skedde i kommunstyrelsen, men övriga oppositionspartier reserverade sig för sina egna budgetar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: