Annons:

Sök

Annons:

VIMMERBY SÄGER UPP AVTALET MED ITSAM

Kommunalrådet Jacob Käll tycker att Vimmerby kan använda pengarna på ett bättre sätt. Foto: Simon Henriksson

VIMMERBY SÄGER UPP AVTALET MED ITSAM

Vimmerbys medlemskap i it-samarbetet Itsam har länge varit kritiserat. Nu har kommunen bestämt sig för att säga upp avtalet. Syftet är att omförhandla finansieringen. Det berättar Corren i dag.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Även Åtvidaberg har valt att säga upp sitt avtal med Itsam. Utöver de kommunerna ingår Kinda, Boxholm, Ödeshög och Ydre i it-samarbetet Itsam som på flera olika sätt varit turbulent under många år.

Syftet med uppsägningarna är att få till en ny finansieringsmodell. I dag betalar varje kommun ett grundanslag som baseras på de förutsättningar kommunerna hade när de gick in i Itsam. Åtvidaberg och Vimmerby vill ha en ersättning som istället utgår från antalet invånare.

Det vill alla andra kommuner med förutom Kinda.

– Det rör ekonomiska regleringar. Skulle Vimmerby betala per invånare, vilket man alltså tycker är ett schysstare sätt, skulle kostnaden bli 3,8 miljoner. Pengar vi kan använda bättre, säger Jacob Käll till Corren.

Skulle tjäna 1,1 miljon

I dag har Vimmerby ett grundanslag på 4,9 miljoner och skulle alltså spara in 1,1 miljon. Samma förhållanden gäller för Åtvidaberg, som skulle tjäna cirka 700 000 på det nya upplägget enligt Corren.

– Som det är nu så betalar Åtvidaberg och Vimmerby för mycket. Vi betalar för Kindas kostnader. Det är helt orimligt, säger Åtvidabergs kommunalråd till Corren.

Kindas kommunalråd Conny Forsberg (S) säger såhär till Corren:

–  Vi totalvägrar inte. Vi har ingen intention att inte ändra oss på sikt, men vi måste få vår budget att gå ihop. 

Kindas kostnad skulle öka med 600 000 kronor om förslaget blir verklighet. Sista datum för omförhandlingen är satt till siste april, enligt Corren. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: