Annons:

Sök

Annons:

Helt skilda åsikter om regionens överskott – ”Mycket allvarligt”

De ledande politikerna har olika syn på Region Kalmars situation. Foto: Jakob Karlsson

Helt skilda åsikter om regionens överskott – ”Mycket allvarligt”

Precis som väntat har majoriteten och oppositionen helt olika syn på regionens oväntat höga resultat på plus 170 miljoner kronor.
– Det är ungefär som att värdera upp sitt hus och tro att man ska kunna leva på det ökade värdet. Pengarna finns bara i teorin, säger Moderaternas Malin Sjölander i ett pressmeddelande.

Annons:

Regionen höjde skatten med 49 öre vid årsskiftet, vilket ger ökade intäkter med 250 miljoner kronor. Detta delvis efter att 2019 varit fullt av dystra ekonomiska prognoser. Många blev därmed säkert förvånade när Region Kalmar i går basunerade ut ett plusresultat på hela 170 miljoner kronor.

Samtidigt innehåller, som vår tidning berättade i går, bokslutet stora avvikelser där förvaltningarna missar sina budgetar med totalt 361 miljoner kronor. Regionens ekonomi räddas av att det gått bra för placeringarna på börsen.

"Helt nödvändig"

Inte helt oväntat är de politiska reaktionerna från de olika lägren lite lätt differentierade. Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou säger såhär:

– Med det här starka resultatet når regionen det ekonomiska målet om två procents överskott. Länsunionens strategi för att nå en ekonomi i balans måste därför sägas vara framgångsrik. Olyckskorparna i den politiska oppositionen har återigen fått fel, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

Katsanidou (S) ser ytterligare behov av sparsamhet framöver:

– Överskottet är viktigt för regionens framtida möjligheter att finansiera investera i nya lokaler. Nu är det viktigt att regionen under 2020 fortsätter att hålla hårt i plånboken. Den kommande lågkonjunkturen gör att regionen får en lägre ökning av skatteunderlaget. Samtidigt behöver vi satsa på att utveckla bland annat den nära vården. Den skattehöjning på 49 öre som genomfördes från årsskiftet var därför helt nödvändig. Dessa resurser behövs för att möta de växande behoven som finns bland barn och äldre, säger Angelica Katsanidou. 

 "Mycket allvarligt"

Moderaternas Malin Sjölander (M) är inte riktigt lika nöjd som sin politiska motståndare. Hon reagerar på att orealiserade finansiella tillgångar på 181 miljoner kronor räknats in i resultatet.

– Det är ungefär som att värdera upp sitt hus och tro att man ska kunna leva på det ökade värdet. Pengarna finns bara i teorin. Om vi skalar bort dessa 181 miljoner så ser vi att regionens ekonomi fortfarande är i ett mycket allvarligt ekonomiskt läge, säger hon och fortsätter:

–  Bokslutet visar tydligt resultatet av ett bristande politiskt ledarskap. Man kunde tidigt på året tagit kommando över situationen, låtit regionstyrelsen ta det ansvar för ekonomin som stipuleras i kommunallagen. Vi hade kunnat jobba gemensamt med åtgärdsplaner för ekonomin i sin helhet, men också den ständigt ökande hyrbemanningen. Men den politiska viljan saknas och resultatet ser vi nu. Notan får i slutändan alla skattebetalare i länet stå för, som efter nyår nu får betala 250 miljoner extra i regionskatt – en summa i princip motsvarar summan för hyrpersonalen. 

Oppositionspolitikern Jimmy Loord (KD) är orolig för att skattehöjningen inte räcker:

– Ekonomin är långt ifrån tryggad i och med skattehöjningen. Lyckas vi inte komma till rätta med de stora underskotten i verksamheterna så befinner vi oss snart igen i en svår ekonomisk situation. Det är en försvårande faktor att majoriteten inte låtsas om att vi har höga och nu ökande kostnader för hyrbemanning. Marginalerna i ekonomin är små och det riskerar att störa det långsiktiga kvalitetsarbetet, säger Jimmy Loord.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: