Annons:

Sök

Annons:

Karlsson: ”Kommer kräva kreativa lösningar från pedagogerna”

Barn- och utbildningschefen Ola Karlsson ska lotsa sin förvaltning genom coronakrisen. Foto: Ossian Mathiasson

Karlsson: ”Kommer kräva kreativa lösningar från pedagogerna”

I dag sköts all undervisning på gymnasiet och inom vuxenutbildningen på distans. Förvaltningschefen Ola Karlsson ser en oro för resten av läsåret och studenten.
– Självklart finns det en oro för det. Vi vet inte hur lång tid det här kommer vara, säger han.

Annons:

Gårdagens unika besked från regeringen om att stänga alla gymnasier och all vuxenutbildning ställer kommunerna på prov. I Vimmerby finns all teknik på plats för att sköta undervisningen på distans, enligt barn- och utbildningschefen Ola Karlsson.

– Tekniken och möjligheten finns och vi kommer försöka följa schemat i största möjliga mån och ska sköta det så gott det går, men det kommer kräva kreativa lösningar från pedagogerna. Det finns en del praktiska moment som inte är möjliga och vi får ha en plan för det. Samtidigt är det svårt när vi inte vet vilket tidsperspektiv det rör sig om. Är det några veckor eller månader?

Känner du oro för studenten och balen?

– Självklart finns det en oro för det. Vi vet inte hur lång tid det här kommer vara, säger han. 

"Kändes ganska självklart"

Enligt Karlsson var det givet att följa myndighetens beslut:

– Det är vad vi har att förhålla oss till och det är därför vi fattat det beslutet i Vimmerby. Det kändes ganska självklart att följa det. För gymnasiet finns det möjlighet att sköta undervisningen på distans, men elever kommer inte kunna få det stöd som de får i skolan.

Har ni funderat något över Region Kalmars bedömning om att det inte finns någon allmän smittspridning i länet?

– Inte när det gäller beslutet för gymnasiet, men direktivet att jobba hemifrån i så stor utsträckning som möjligt gäller utifrån ett Stockholmsperspektiv och den situationen finns inte i Vimmerby. Det vi går ut med till våra medarbetare är att saker och ting kan förändra sig ganska snabbt, från dag till dag. Generellt lutar vi oss mycket på Folkhälsomyndigetens rekommendationer.

Hur skulle Vimmerby klara stängda grundskolor och förskolor?

– Det blir en fråga för samhället och kommunkoncernen, det blir en stor påverkan. Våra verksamheter, barn och utbildning, är ingen samhällskritisk funktion, men spelar en viktig roll för att de samhällskritiska funktionerna ska fungera. Det kommer bli en stor påfrestning i så fall.

 "Målet är att hålla igång verksamheterna"

Barn- och utbildningsförvaltningen har uppdaterat sin pandemiplan med tanke på coronakrisen och tittat på vad som händer om en stor del av medarbetarna uteblir från jobbet.

– Målet är att hålla igång vår verksamhet ändå även om en stor del av våra medarbete är sjuka. Skulle vi behöva stänga en enhet är tanken att barn och elever ska gå till en annan förskola eller skola.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: