Annons:

Sök

Annons:

Kommunen kan gå in och pantförskriva lägenhetsarrende åt föreningar

Vimmerby kommun kan gå in och pantförskriva lägenhetsarrenden för ideella föreningar. Det har kommunfullmäktige fattat beslut om.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Bakgrunden är att en förening frågat om kommunen kan godkänna en säkerhet genom att pantsätta det lägenhetsarrende som är upprättat mellan kommunen och föreningen till en bank. 

"Föreningen ämnar investera på anläggningen och om föreningen kan lägga in arrendet som en säkerhet får föreningen bättre villkor", står det i protokollet.

Efter det har utvecklingsavdelningen efterfrågat ett principiellt beslut för frågor av denna karaktär.

"Avdelningen och kommunjuristen har kommit fram till att pantsättningen av ett lägenhetsarrende inte innebär att kommunen riskerar att bli betalningsskyldig. Om låntagaren som pantsatt lägenhetsarrendet inte kan fullfölja sitt åtagande gentemot banken kan en ny arrendator överta arrendet utan kommunens godkännande". 

Utvecklingsavdelningen menar att ideella föreningar över lag har svårt att ta lån för större investeringar och bedömer att riskerna är små i förhållande till möjliga positiva effekter.

Kommunfullmäktige tog beslut om att kommunen, genom kommunstyrelsen, kan gå in och pantförskriva ett lägenhetsarrende åt ideella föreningar.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: