Annons:

Sök

Annons:

Mycket arbete i papperskorgen – ”Inte bortkastat”

Vidala kommer vara kvar i samma storlek framöver. Någon utbyggnad blir det inte. Foto: Jakob Karlsson

Mycket arbete i papperskorgen – ”Inte bortkastat”

I flera år har kommunen planerat för en utbyggnation i Vidala. Bland annat har en ny detaljplan tagits fram. Väldigt sent i processen framkom det att kostnaden blir 50-60 miljoner högre än man trott – och nu är arbetet förgäves.
– Det vore oansvarigt att gå vidare med tanke på det läge vi befinner oss i, säger Lars Sandberg i nämnden.

En stor mängd utredningsinsatser – både internt och externt – har genomförts för att få till en utbyggnad av det särskilda boendet Vidala i Södra Vi. Allt med utgångspunkten att kalaset skulle kosta 60 miljoner. När fastighetsavdelningen tittade på ärendet var notan en helt annan: 100-110 miljoner.

– Det är tråkigt, men det var ändå ett självklart beslut. Att Vidala skulle få högre driftskostnader än Vimarhaga och Borghaga visste vi om, men med en tillbyggnad på upp till 110 miljoner blir det så väldigt mycket extra. Det handlar om flera miljoner extra per år. Det är ingen som inte hade velat bygga till Vidala, men det vore oansvarigt i det läge som vi befinner oss i, säger Lars Sandberg, centerpartistisk ordförande i socialnämnden. 

 "Det var en uppskattning"

I stället kommer kommunen bygga ett nytt särskilt boende i Vimmerby. Tanken är att det ska vara klart mellan två-fyra år. Platsen blir Vimmerby. 

– Även om vi skulle bygga ut Vidala kommer vi behöva ytterligare ett boende om några år. Hade vi gått vidare med Vidala skulle investeringsmöjligheten vara 50 miljoner mindre när vi väl är där.

Varför kom prissumman så sent i processen?

– 60 miljoner togs fram för flera år sedan när detta startade. Det var en uppskattning, nu har firmor ritat och konstaterat att det kostar såhär mycket. Det är viktigt att göra en ordentlig projektering innan man sätter spaden i marken.

Hur kan det skilja så mycket?

– Jag kan inte säga vad den förra bedömningen grundades på. Det bör ha varit baserat på något projekt som varit på lika stor yta, men nu blir det extra dyrt för att man ska bygga ihop byggnaderna.

Kunde man inte ha väntat med detaljplanen?

– Den delen har jag inte funderat så hårt på. Det var flera delar i detaljplanedelen, så den är inte bortkastad för det.

Hur ser du på att så mycket tid och kraft förpassas till papperskorgen?

– Tråkigt att det inte går att genomföra det här, samtidigt är det bättre att man lägger pengar på projekteringen nu än att man haft en uppskattning och sätter igång och bygger och så blir det 110 miljoner. Det hade blivit betydligt värre.

 "Nybble ett alternativ"

Inom två-fyra år tror Sandberg att ett särskilt boende ska vara i drift.

– Vi ser att vi fortsatt kommer behöva fler platser på särskilt boende. Det behovet har ju inte försvunnit och kommer inte minska framöver heller. Fler blir äldre och äldre och kräver mer insatser från hemtjänsten, till slut blir det varken bra för brukaren eller kommunen.

Hur stor ska den nya byggnationen vara?

– Boende med 54 platser är det ideala bemanningsmässigt.

Var ska det ligga?

– Jag tror att det är viktigt att kunna hitta samordningsmöjligheter och att det är viktigare med en bra utemiljö än att det ligger väldigt centralt. Man är oftast så pass dålig att man inte är ute på egen hand när man bor på ett särskilt boende.

Har du någon tanke om placeringen?

– Det finns lite olika möjligheter. Nybble skulle kunna vara ett alternativ, det ligger bra till, men det är ingenting bestämt överhuvudtaget. Vi konstaterar att behovet kommer komma i alla fall.

"Rättar till en massa konstigheter"

Detaljplanen har varit ute på samråd och kommunen sammanställer nu olika synpunkter som kommit in. Stadsarkitekt Sara Dolks säger så här:

– Jag har inte varit så involverad, men den plan som finns är överskriden redan så det är ändå bra att man gör en ny plan och rättar till det som är fel.

Hur mycket har processen kostat?

– Jag vet att vi har gjort en extern dagvattenutredning, men jag har inte varit så involverad. Jag känner ändå att planen borde göras. Jag tycker inte att det är spillt arbete, utan vi rättar till en massa konstigheter som finns.

Bör man inte vänta med detaljplan innan man vet kostnaden?

– Med tanke på att vi egentligen ska ha planberedskap är det ändå bra att planen tas fram. En detaljplan tar så himla lång tid att göra och när beslut tas så är det brådis. Det är ingen nackdel alls att planen går sin gilla gång, oavsett om byggnationen blir av eller inte.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: