Annons:

Sök

Annons:

HÄR INRÄTTAS CORONAAVDELNING FÖR ÄLDRE

Korttidsenheten på Vimarhaga kommer att fungera som coronaavdelning om Vimmerby får in smittan bland brukarna i äldreomsorgen. Foto: Pressbild

HÄR INRÄTTAS CORONAAVDELNING FÖR ÄLDRE

Vimmerby kommun har nu bestämt sig för var personer inom äldreomsorgen som eventuellt blir smittade av covid-19 ska få sin vård. Det blir på korttidsavdelningen på Vimarhaga.
– Det här är den lösning som man tyckte var bäst och hade minst risker med sig, säger Lars Sandberg, ordförande i socialnämnden.

Annons:

Ett par månader in i krisen blir det alltmer uppenbart att Sverige totalt misslyckats med att hålla coronasmittan borta från äldreomsorgen. Vimmerby är emellertid en av få kommuner i länet som hittills har lyckats hålla smittan borta både från de särskilda boendena och hemtjänsten.

Planeringen för ett eventuellt utbrott har pågått en tid och nu står det klart att det blir korttidsenheten på Vimarhaga som kommer att användas för att vårda eventuella coronasmittade äldre.

– Vi har förberett en avdelning där coronasmittade skulle kunna vara, om det skulle bli någon som blir smittad. I dag finns inga smittade vare sig i hemtjänsten eller på särskilt boende och det finns någon enstaka person på korttidsenheten. Det finns en plan för varje person som kommer dit och behöver isoleras, berättar Sandberg. 

"Hänger på hur många som blir smittade" 

Om det blir ett särskilt team bland personalen som kommer jobba med de smittade kan inte Sandberg svara på.

– Just vilka som kommer vara där är Karin (Holmgren, verksamhetschef för äldreomsorgen) bättre att svara på, med allt hänger väl på hur många det blir som blir smittade. Blir det många kommer det säkert att gå åt personal och det beror också på vilka som blir smittade. Är det någon som har hemtjänst ska man i första hand stanna kvar hemma. Vid demens kan det bli annorlunda, då kan det vara svårt att följa instruktioner.

Har ni diskuterat något andra lokaler?

– Vi har tittat över vad som vore lämpligt, men sen har vi inte så många platser att det inte skulle märkas om man tar en hel avdelning. Det är klart att det märks och stör ordinarie planering. Tanken är att om någon äldre blir smittad är det troligast att den bor på antingen Borghaga eller Vimarhaga eftersom de är störst. Det känns ganska naturligt att ta korttidsenheten och att vi kan hitta andra lösningar för de som kommer hem från sjukhus.

Hur ser personalen på lösningen?

– Vad jag fått till mig så har man själva föreslagit korttidsenheten.

 "Klart att det hjälper"

Sandberg är nöjd med lösningen: 

– Jag känner mig fullständigt trygg med socialförvaltningens lösningar. De är oerhört professionella när det gäller all planering.

Vad händer om någon i Södra Vi eller Storebro blir smittad?

– Så kan det bli, har du ett eget rum skulle man kunna behandlas där, men är man dement är det inte säkert att det går. Då kan det vara bättre att man har en sådan här avdelning.

Varför tror du Vimmerby lyckats hålla covid-19 borta från äldreomsorgen såhär långt?

– Det är en kombination av att våra särskilda boenden stängdes tidigt, innan det nationella förbudet, och sedan tror jag att vår personal är väldigt noga med de här basala rutinerna. Sedan har vi kanske inte haft den massmitta i samhället som förekommit i storstäderna, det är klart att det hjälper också.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: