Annons:

Sök

Annons:

Käll:

Jacob Käll vill inte helt utesluta att skattehöjning kan bli verklighet. Foto: Simon Henriksson

Käll: "Då är det nedskärningar eller skattehöjningar"

Enligt SKR tappar kommunen skatteintäkter på 25 miljoner kronor. Det sätter förstås kommunen i en mycket svår sits inför det redan framskjutna budgetarbetet.
– Räcker inte skatteintäkterna till är det nedskärningar eller skattehöjningar man får titta på, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

Den pågående pandemin har skapat en kris i samhället. Sveriges kommuner ser ut att tappa enorma skatteintäkter det här året och Vimmerby kommun är inget undantag.

För Vimmerby handlar det om 25 miljoner i uteblivna intäkter, enligt den senaste prognosen från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

– Vi kommer, i alla fall enligt den nuvarande prognosen, att få bidrag som ser ut att täcka det minskade skatteunderlaget. Men vi har inte fått det färdigt, så det är fortsatt en undran över hur det kommer se ut. Därför har vi skjutit budgetprocessen framför oss, det är inte meningsfullt att lägga en budget just nu. Inte förrän vi är mer säkra på skatteunderlaget, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C). 

Hur ovisst är läget?

– Det går nästan inte att säga, så då är det ovisst. Företag lägger inga prognoser, utan man pratar om scenarier. Det finns olika grader av osäkerhet och bästa- respektive sämstaläge. Det är därför vi inte tar en budget förrän till hösten. 

"Tror jag inte"

Den stora skattesmällen och pandemin kan förstås ge stora bekymmer för kommunen. Käll slår inte heller helt bort tanken på höjd skatt.

– Det som kan ge oss intäkter är skatter, nedskärningar och generella bidrag. Vad kan man annars göra? Skattehöjning känns främmande just nu, men jag tror att man måste titta på alla olika möjligheter.

Så skatten i Vimmerby kan bli högre 2021? 

– Det tror jag inte. Men om man ser på läget för kommuner överlag, så är det väldigt bekymmersamt. Skatteintäkterna räcker inte till. Då är det nedskärningar eller skattehöjningar som gäller. 

Det har länge talats om Vimmerbys höga skattesats. Är det rätt väg att gå att höja den ytterligare?

– Nej, det tror jag inte. Däremot kan jag tänka mig att andra kommuner följer efter. Men det sista man vill göra är att höja skatten. 

Tittar ni på vilka nedskärningar ni kan göra?

– Vi kommer göra det. Vi måste vara realister och se vad vi kan göra.

Här kan du läsa hur ekonomichefen Mattias Karlsson ser på läget. 

Fotnot: Efter att den här intervjun gjorts meddelade regeringen att kommuner och regioner får dela på ytterligare sex miljarder. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: