Annons:

Sök

Annons:

KLART: HÄR ÄR KOMMUNENS PAKET FÖR FÖRENINGSLIVET

Med tanke på att Semesterracet ställts in lär Vimmerby MS bli den förening i kommunen som förlorar mest på coronakrisen. Foto: Arkivbild

KLART: HÄR ÄR KOMMUNENS PAKET FÖR FÖRENINGSLIVET

Kommunen tillsätter en krisfond till föreningslivet på 1,4 miljoner kronor. Vilka kritierier som krävs för att få del av potten är ännu inte uppsatta.

Annons:

Beslutet fattades i enighet på dagens kommunstyrelse. Tidiga uppskattningar i inledningen av krisen visade att föreningslivet i Vimmerby tappar cirka fem miljoner kronor på grund av coronakrisen. Krisfonden är ett sätt för kommunen att hjälpa till, ett annat är att bevilja anstånd för exempelvis hyreskostnader. 

– Vi ska finnas till för att hjälpa våra föreningar ur krisläget. Många tappar intäkter och har utgifter som de inte kan skjuta upp. Vi ska se till att våra föreningar överlever, men kan inte täcka upp för alla de inkomster som de tappat och det finns en del fasta kostnader som man inte kan komma ur, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

"Då visste vi ännu mindre"

Jacob Käll är orolig för de små föreningarna. 

– Det är viktigt att påpeka att det här lika gärna kan gälle en liten som en stor förening. För mindre föreningar kan en tappat intäkt på 5-10 000 vara helt avgörande.  

Uppskattningen på fem miljoner är grov.

– Det var en genomlysning som gjordes för en tid sedan och som gäller fram till sommaren. Då visste vi ännu mindre än vi gör nu, säger Nicholson.

Beslut om krisstödet fattas av kultur- och fritidsutskottet. Så även vilka kriterier som ska användas.

”Vore huvudlöst”

Partierna var överens om krisfonden, men majoriteten sa nej till Socialdemokraternas förslag om att införa ett investeringsbidrag på två miljoner kronor. Investeringsbidraget togs bort för ett par år sedan.

– I majoriteten känner vi att vi inte har de ekonomiska resurserna i dagsläget och det pekar mot ett stort minus. Där behöver vi vara försiktiga och som jag ser vore det huvudlöst utifrån det nuvarande ekonomiska läget.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: