Annons:

Sök

Annons:

KOSTNADEN FÖR NYE CHEFEN: 138 000 I MÅNADEN

Kostnaden för räddningstjänstens nye chef hamnar på svindlande 138 000 kronor i månaden. Foto: Ossian Mathiasson

KOSTNADEN FÖR NYE CHEFEN: 138 000 I MÅNADEN

Räddningstjänsten har fått sin andra tillfälliga chef på kort tid. Konsulten Håkan Ilestrand kostar 138 000 kronor per månad. För den summan får kommunen en 75-procentig tjänst.

Annons:

Röran inom räddningstjänsten i Vimmerby inleddes med att den senaste ordinarie räddningschefen i Vimmerby, Stefan Larsson, avgick från uppdraget i januari 2019. Detta i protest mot kommunledningens beslut att inte ingå ett samarbete med kommunerna i Jönköpings län. Larsson ansåg att det skulle bli både billigare och bättre kvalitetsmässigt. 

Larsson kostade skattebetalarna cirka 70 000 i månaden för en hundraprocentig tjänst. Kommunens första lösning på det akuta behovet av en räddningschef blev att hyra in Joakim Jansson från Västervik. För 42 000 kronor i månaden arbetade Jansson 40 procent i Vimmerby. Kommunens förhoppning var att få till ett längre samarbete med Västervik, men i början av april meddelade Västervik att samarbetet bryts. Avtalet med Jansson gick ut den 30 april.

138 000 för 75 procent

För en tid sedan presenterades kommunens nya nödlösning och nu delas den tidigare räddningschefens ansvarsområde upp på flera personer. Den befintliga kommundirektören Carolina Leijonram blir säkerhetsskyddschef. Ingen extra ersättning utgår till henne. Ola Ståhlgren blir räddningschef. Det kostar inte heller särskilt mycket: 3 300 i månaden. Däremot kostar konsulten Håkan Ilestrand, som blir interimschef för organisationen, hela 138 000 kronor i månaden. För detta får kommunen en 75-procentig tjänst.

– Vi inledde samarbete med Västervik om att ha en gemensam räddningschef, men Västervik sa upp avtalet. Vi var tvungna att säkra vår egen organisation samtidigt som pandemin bröt ut och har haft väldigt kort tid på oss. Nu har vi en tillfällig lösning som vi känner oss trygga i och den har tagits fram med väldigt stor öppenhet gentemot den fast anställda personalen inom räddningstjänsten, säger Jacob Käll (C), kommunstyrelsens ordförande.

Marie Nicholson (M): 

– Det är en dyr lösning, men det är helt nödvändigt att få till detta. Ilestrand känner inte jag, men han har varit hos kommunen innan och är betrodd.

"Tror på samverkan"

Kommunen ser ett stort behov av att förstärka sin egen räddningstjänst och kommer tillsätta ytterligare två tjänster. Politikerna i Vimmerby vill fortfarande se samarbete med andra kommuner på sikt.

– Vi tror på samverkan och det är samma spår som vi hade tidigare. Vi har inte gått ifrån den plan som låg under tiden vi hade samarbete med Västervik, men nu blev vi satta lite på pottkanten när de sade upp avtalet, menar Käll. 

Varför behövs det tre personer för att göra det jobb som en person gjorde tidigare?

– Det är fler funktioner idag. Man kan ha en person som gör, men också flera, säger Nicholson. 

Har Ilestrand någon erfarenhet av att jobba med räddningstjänstfrågor?

– Det vet inte jag. Han ska vara organisationsledare och inte i verksamheten. Joakim i Västervik är ekonom i grunden och man kan komma genom en annan väg. Sedan om det är bra eller dåligt kan inte jag svara på.

Upplever ni att det finns en strategi för vad ni vill med räddningstjänsten?

– Ja och den har inte ändrats, men framåt finns det mer än en väg att gå. En väg är att bygga en egen starkare organisation, men vi tror mer på samverkan med andra, berättar Käll. 

Varför har det blivit två nödlösningar på så kort tid?

– Jag vet inte om det här ska kallas en nödlösning, men jag tycker att lösningen med Västervik var väldigt bra, men vi har haft lite otur.

Hur ser ni på Stefan Larssons förslag om samarbete med Jönköpings län i efterhand?

– Han tänkte inte säkerhetsskydd, han tänkte blåljus och samarbete om säkerhetsskydd är lättare att sköta inom länet.

Vad talar för ett liknande samarbete inom Kalmar län som finns i Jönköping?

– Jag tycker att det går åt det hållet.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: