Ingela Nilsson Nachweis överklagar kommunfullmäktiges beslut gällande vägran av ansvarsfrihet som kommunstyrelsens ordförande 2019. Foto: Jakob Karlsson
Ingela Nilsson Nachtweij vägrades ansvarsfrihet för uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby kommun 2019 på fullmäktiges sammanträde i juni.
Nu har hon överklagat fullmäktiges beslut om att vägra henne ansvarsfrihet till förvaltningsrätten, något som Vimmerby Tidning var först med att berätta om.
”I första hand hävdar jag att det saknats rättslig grund för att vägra ge ansvarsfrihet. Ansvarsfrihetsprövningen i kommunfullmäktige bereds av kommunfullmäktiges presidie och de anger att mitt ledarskap efter sommaren är grunden för att inte bevilja mig ansvarsfrihet för 2019. Från och med den 9 september förvägrades jag att arbeta i Stadshuset på mitt kontor på grund av att kommundirektören sjukskrivit sig och angav mitt ledarskap som skäl och flera ledande chefer bad Vimmerbyalliansen om att jag inte skulle vistas i Stadshuset från och med den 9 september. Enligt ovan har jag tyvärr inte tjänstgjort som KSO efter sommaren varför det därmed inte kan ansvarsprövas på de grunder som kommunfullmäktiges presidie föreslår och som KF oenigt ställt sig bakom”, skriver Ingela Nilsson Nachtweij i sitt överklagande.
"Hela KS har brustit i arbetsmiljöarbetet"
Hon pekar också på att hela kommunstyrelsen är ansvarig för arbetsmiljön och tycker inte att det är rimligt att endast en person inte ska beviljas ansvarsfrihet.
”KPMG:s rapport konstaterar att hela kommunstyrelsen brustit i arbetsmiljöarbetet. SKR:s riktlinjer för när det inte ska beviljas ansvarsfrihet för KS är inte uppfyllda och därmed ska beslutet att inte bevilja mig ansvarsfrihet upplösas”, skriver Ingela Nilsson Nachtweij.
Kritisk till att ledamöter avstod
Hon anser även att beslutet ska upphävas på grund av otydliga formuleringar och att hennes namn saknas i beslutet när det gäller varför de inte är lagligt.
En hel del fullmäktigeledamöter avstod från att delta trots att jäv inte förelåg.
”Enligt Kommunallagen ska ledamöter ta ställning när det är myndighetsutövning, se 4 kap 26 §. En ansvarsprövning gentemot en enskild styrelseledamot kan betraktas som myndighetsutövning varför C och SD bör ta ställning till ärendet och det är därmed inte möjligt att avstå från att delta i detta beslut. KF:s ordförande borde inte tillåtit ledamöter att avstå från att delta i beslutet och det är därmed inte giltigt”, skriver hon.
Ger inga ytterligare kommentarer
Hon önskar också att beslutet ska inhibieras tills förvaltningsrätten hanterat överklagandet, med andra ord att beslutet inte får gå igenom före överklagandet.
Några ytterligare kommenterar utöver det som är formulerat i överklagandet ger hon inte.