Liberalen Roger Haddad vill se ett förstatligande av skolan.
Foto: Pixabay
Det var på en presskonferens med ungdomar från Vimmerby, Hultsfred och Oskarshamn som utbildningsminister Anna Ekström (S) fick frågan om ett förstatligande av skolan kan skapa en mer jämlik skola.
– När man pratar om ett eventuellt förstatligande av skolan så är jämlikheten ofta en sak som man lyfter fram. Samtidigt är det en trixig fråga, ingen vet vad ett förstatligande innebär. Skolan har aldrig varit statlig i Sverige. Den har varit kommunal ända sedan 1800-talet. Det har alltid varit så att både kommunen och staten har bestämt olika saker för skolan, säger Anna Ekström och fortsätter:
– Var gränsen ska gå för vad kommunen ska bestämma och vad staten ska bestämma, det är en väldigt viktig fråga. I 20 års tid, när jag har jobbat med skolan, så har man diskuterat om skolan ska förstatligas eller inte. Men jag har aldrig hört någon definiera vad ett förstatligande skulle innebära. Faktum är dock att jag ska titta på det. Vi ska se till att ta fram ett beslutsunderlag för vad ett förstatligande skulle innebära. Det kommer komma svart på vitt, det blir intressant att se om det kan leda till en ökad jämlikhet.
Kärnan i förslaget
Uttalanden som Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiska talesperson, reagerade på.
– Det här är något vi från Liberalerna har drivit under många år. Vi har sagt under många år att vi skulle vilja se det. Här lät det som att regeringen ger en bild av att inget vet vad som menas, som att vi inte vet, säger Haddad och fortsätter:
– Vi föreslagit att kommunala grund- och gymnasieskolor ska bli ett ansvar för staten, både arbetsgivaransvaret och löneansvaret. Vi menar att läraryrkets status, efter kommunaliseringen, har sjunkit. För att öka statusen, likvärdigheten och kvalieten ska staten ta över ansvaret. Det är kärnan i förslaget, sedan kan man titta på hur det ska regleras i lag med skolpeng och så vidare. Men det är mer tekniska frågor.
"Vi är tydliga"
Övriga Januaripartier är dock inte för ett förstatligande av skolan i dagsläget.
– Men vi är överens i Januariavtalet om ett beslutsunderslag så man förbereder allt. Om eller när man vill införa statligt huvudmannaskap ska det finnas ett berett förslag. Vi är överens, som Liberalerna fått igenom, att beslutsunderlaget ska tas fram, säger Roger Haddad och fortsätter:
– Det är Anna Ekström som säger att man inte vet vad det innebär. Vi är tydliga, vi har skrivit om det i många år och Liberalernas förslag på hur vi ska genomföra det.
"Kommit kritik"
Roger Haddad upplever att övriga partier närmat sig Liberalerna i frågan.
– Lyssnar man på den politiska debatten närmar sig alla en åsikt om att staten ska ta ett större ansvar. Det staten sysslar med nu är att lappa och laga för kommunaliseringen och dess efter. Det är kommunerna som är arbetsgivare, men ändå finns det sammantaget cirka 80 statsbidrag. Samtidigt har det kommit kritik mot att statsbidragen inte når de kommuner som behöver det mest.
– Sedan kommunaliseringen har inte skolan blivit likvärdig. Vi har glesbygd, landsbygd, storstäder och särskilt utsatta områden. Vi har kommuner som satsar på skolan och kommuner som inte prioriterar skolan. Då får vi ingen likvärdig skola.