Annons:

Sök

Annons:

Revisorerna kräver åtgärder efter granskning:

Jacob Käll säger att han är glad att kommunen inte har lidit skada.

Revisorerna kräver åtgärder efter granskning: "Har inte skadat kommunen"

Brister i ärendehanteringen och fattade beslut utan delegation. Det är några punkter revisorerna kritiserar när de granskat kommunens nya organisation med utskott.
– Det är inget som har skadat kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Kommunens revisorer har granskat den nya organisationen som innehåller tre olika utskott under kommunstyrelsen. Det handlar om arbetsutskottet samt samhällsbyggnadsutskottet och kultur- och fritidsutskottet, som tillkom under 2019. 

I rapporten pekar revisionen på att kommunstyrelsens utskott i en del avseenden följer regelverket och bedriver arbetet som det ska göras. Men i flera fall gör man inte det. 

Det finns brister i hur ärenden hanteras, delegeringen har skett felaktigt och arbetet är inte tillräckligt ändamålsenligt och effektivt, menar revisionen. 

Dock har kommunen inte lidit något skada av detta, rapporterar man. 

– Det är alltid bra med revision. Utskott är relativt nytt för kommunen och då är det extra bra med granskning. Man pekar på en del saker som vi behöver förbättra, men det är inga konstigheter och inget svårt att göra dessa förändringar, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) och fortsätter:

– Vi har brustit i några avseenden, men revisionen säger samtidigt att kommunen inte lidit någon skada. Utskottens beslut har inte fattats för att få ökat inflytande. Domen från granskningen är inte så hård.

"Inga svåra saker"

Granskningsrapporten innehåller fem förslag på åtgärder. Det handlar bland annat om att säkerställa efterlevnaden av regelverket gällande delegering, förtydliga delegeringen och komplettera den skriftliga ansvarsfördelningen mellan utskotten. 

Revisionen önskar svar av kommunstyrelsen den 21 oktober i år.

– Vi har bett om att få till första veckan i november. Det är inga svåra saker att åtgärda och vi anser att det är rätt påpekanden och vi kommer göra de här förändringarna, men vi vill ta det på kommunstyrelsen först, säger Käll. 

Har ni inte varit medvetna om detta?

– Nej, det har vi inte. Vi har trott att vi har gjort rätt, så det är en brist i rutinen. Men det har inte skadat kommunen och det är bra med dessa påpekanden. 

"Inte alltid kristallklart"

Första veckan i november tror Käll att arbetet kan vara 100 procent korrekt.

– I början, då jag satt i kultur- och fritidsutskottet, behövde vi skicka alla små frågor upp till kommunstyrelsen. Det blev dubbelarbete och då löste vi det så att utvecklingsavdelningen fick en del av kommunstyrelsens oförutsedda medel. Det är inte alltid kristallklart, men det har blivit bättre under resans gång. Utskotten är ett sätt att avlasta kommunstyrelsen och det finns alltid en inkörningsperiod. Men det här ska vi åtgärda. 

Rapporten läggs, efter att kommunstyrelsen yttrat sig, fram i fullmäktige. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: