Annons:

Sök

Annons:

Oppositionsrådet om majoritetens budget: ”Ser inget innehåll”

Helen Nilsson (S) ser inget politiskt innehåll i majoritetens budgetförslag, säger hon.

Oppositionsrådet om majoritetens budget: ”Ser inget innehåll”

18 miljoner extra till socialnämnden, ett sänkt resultatmål och uppskjutna investeringar. Helen Nilsson (S) såg inget politiskt innehåll i majoritetens budgetförslag. 
– Det är som att läsa revisorernas kommentarer, säger hon.

Annons:

Vimmerbyalliansen – bestående av Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna – presenterade på måndagen sitt rambudgetförslag. 

De sammanfattar det förändrade budgetarbetet med att det ska vara fokus på uppföljning och analys, budgetdisciplin och effektiviseringar. Socialnämnden tillförs 18 miljoner kronor och resultatmålet sänks till en procent.

– Summan 18 miljoner vill jag inte kommentera direkt nu. Vi ska slipa på vår budget och ta en diskussion med Mattias Karlsson (ekonomichefen) om det. Vi återkommer till vår budget, men jag ser att majoriteten tar den kortsiktiga vägen. Jag tror att man behöver tänka till och fundera över vad som händer efter 2023. Nu har vi valbudgetar som kommer och man måste ha 2022 och 2023 i bakhuvudet också, säger Helen Nilsson. 

"Ser inga detaljer"

Frågan kring investeringar tycker hon är ett frågetecken efter att ha läst om majoritetens budgetförslag. 

– Vi har ändå investeringar vi måste ta och sänker man resultatmålet behöver man låna upp mer pengar. Jag ser att det är ett frågetecken för att vara en majoritet. 

Helen Nilsson tycker heller inte att alliansens tre punkter är något nytt. 

– Varken uppföljning, budgetdisciplin eller effektiviseringar är något nytt. Det har vi sagt varje gång och något vi har nött på med i flera år. Det nya är vad man lägger för tyngd i det. Jag ser heller inga detaljer än, men det kommer väl senare. 

Är det här ett erkännande till socialnämnden att man varit underbudgeterade länge?

– Ja, det tycker jag. Vi satsade stora pengar på socialnämnden också och omfördelade i budgeten flera gånger. Vi förde över miljoner från barn- och utbildningsnämnden flera gånger. En stor del av de här pengarna är också riktade statsbidrag från regeringen. Det ska man komma ihåg.

Tror du att det här är en bra budget för Vimmerby kommun?

– Den är väl bra kortsiktigt, men hur bra den blir vet jag inte. Jag skulle säga att det här är som att läsa revisorernas kommentarer. Det är ingen politisk budget. Jag ser inget innehåll, men jag får lite summor. 

Kommer er skilja sig mycket?

– Vi påbörjade ett arbete förra gången, som vi kommer fortsätta med. Vi ska nöta på med budgetar med mer innehåll och kommer inte gå ned på detaljnivån. Vi vill ha en politisk vilja och i det här ser jag inte det. Vårt budgetförslag kommer lagom till kommunstyrelsen i slutet av oktober. Vi måste förhålla oss till den här budgeten också.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: