Annons:

Sök

Annons:

Lars Johansson ser alliansens budget som en seger för Vänsterpartiet. Foto: Simon Henriksson

Vänstern om alliansens budget: "En seger för oss, de har lyssnat"

Mer pengar till nämnderna och ett minskat resultatmål. Var det Vänsterpartiets budget 2020 eller Vimmerbyalliansens för 2021 som presenterades på måndagen?
– Det är en seger för oss, de har lyssnat, säger vänsterpartisten Lars Johansson.

Annons:

18 miljoner kronor till socialnämnden, fyra miljoner till barn- och utbildningsnämnden och en miljon extra till kommunstyrelseförvaltningen. Dessutom minskas resultatmålet från två till en procent.

Vimmerbyalliansens rambudgetförslag har definitivt stänk av Vänsterpartiets budgetar från de senaste åren.

– Det är väldigt mycket som är lika, även om de säkert inte vill säga det. Då tänker jag inte bara på beloppen utan hela det ekonomiska tänket. Nu ser det ut som en mer verklig budget. Vi har länge pratat om att socialnämnden år efter år haft de här underskotten och nu kommer ett ordentligt tillskott, säger Lars Johansson (V). 

Han säger att han håller med majoriteten om att tillskott inte hjälper för att komma till rätta med underskotten på längre sikt. 

– Det här löser inte de höga kostnaderna på sikt, men det är en start i alla fall. Det har vi sagt i många år och haft med i varje budget ända sedan 2014, framför allt på senare år. Det är en seger för oss, de har lyssnat, säger Johansson.

Men du tycker att det är en budget influerad av era förslag?

– Jag kan inte undvika att tycka det, det är flera saker i den och inte bara de mest uppenbara. Anslagen till oförutsedda medel minskas också. Det är något vi har föreslagit flera gånger. Över huvud taget har man sett över flera småposter och det är mer verklighet i den här budgeten.

"Pratat om Lyxfällan"

Lars Johansson saknar dock politiska förslag i budgeten.

– Det blir ett tufft jobb nästa år med effektiviseringsarbete, men alliansen måste gå före. Jag kan tycka att de skulle ha visat allvar med en gång men det är ett fall framåt. Det är en budget som stämmer bättre med verkligheten. 

Vänsterpartiet har ofta kritiserats, inte minst från företrädare på den borgerliga sidan, för att vilja sänka överskottsmålet. 

– De kommer aldrig säga att vi har stått för de här förslagen, när de har stått och pratat om skuldfällor och Lyxfällan. Nu gör de exakt likadant, men det är bra att de ändrar sig. 

Är det här en budget ni kan stötta?

– Det vet jag inte. Vi kommer lägga en budget, men visst ligger vi ganska nära varandra. De huvudsakliga dragen kommer inte skilja sig så mycket, men vi har inte fått någon inbjudan till att jämka. De har gått mot vår riktning. 

När kommer er budget?

– Vi har precis sett deras förslag och måste förhålla oss till det. Vi får ta tag i detta nu och ha mycket digital kontakt på helger, men om ett par veckor kanske.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: