Vimmerby kommun går miste om många miljoner om det statliga stödet för ensamkommande barn sänks. Foto: Jakob Karlsson
Regeringen vill kraftigt sänka ersättningen till landets kommuner för ensamkommande flyktingbarn med 650 kronor per dygn. Det skulle innebära en tung smäll för socialnämnden. – Det rör sig om 17 miljoner kronor. För mig är det omöjligt att kommunerna ska hinna ställa om, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).
För närvarande får Vimmerby kommun 1 900 kronor per dygn för varje ensamkommande flyktingbarn. Pengarna kommer från statskassan. Men regeringen vill förändra den ekonomiska ersättningen.
Enligt ett förslag, som väntas gå igenom senare i höst, ska ersättningen sänkas med 650 kronor per barn och dygn. Då kan kommunerna få 1 350 kronor per dygn och barn. Går förslaget igenom gäller det redan från och med årsskiftet.
17 miljoner kronor
Sänkningen skulle för Vimmerby kommuns del innebära att de mister drygt 17 miljoner kronor i ersättningar, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).
– Det är fortfarande förhandlingar med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Men klubbas det, så är det 17 miljoner kronor för kommunen grovt räknat, konstaterar Berglund.
Vad innebär det för er?
– Man får fundera om, vi måste ställa om verksamheten. Vi får förändra hela boendeformen, det är ju det som är tanken med sänkta ersättningar.
Ta bort nattbemanningen?
Hur det ska gå till vet inte socialnämndens ordförande än.
– Vi har inte kommit så långt än. Det här är ett förslag och det är flera saker man får ta diskussioner om. Hur man planerar i boendekedjan och om det här är en kedja som fungerar. Vi kanske får lägga upp ett helt annat utslussningssystem. Verksamheten får sätta sig ned och se hur man ska kunna förändra organisationen för att sänka kostnaderna.
Är det aktuellt att plocka bort nattbemanningen?
– Vi kanske måste ta bort nattbemanningen eller åtminstone minska ned. Vi får titta på andra möjliga former för ensamkommande. Det handlar ändå om att de ska slussas ut vettigt i samhället. Kommunen är ställföreträdande förälder för de här barnen och det måste vara ett värdigt mottagande.
Locknevi är en hyfsad bit från centralorten. Hur kan det påverka om de inte har nattbemanning där?
– Det kan gå jättebra, det vet vi ju inte, men jag tror att det skulle vara dumt för dem med boende helt utan bemanning. Inre och yttre spänningar kan förekomma.
"Finns inga pengar"
Socialnämnden har brottats med ekonomiska bekymmer i åratal. Om 17 miljoner kronor försvinner ur pengapåsen kan det förstås påverka negativt.
– Jag ser inte fram emot det positivt, men har ingen aning just nu. Jag vill först veta vilken ersättning vi får och sedan ta det därifrån, jag vill ha klara papper på hur det blir. För mig verkar det omöjligt för kommunerna att klara av att ställa om. Vi ligger ändå ganska bra till, vi har inte massa barn och ungdomar i andra kommuner. Vi har de flesta inom vårt eget och det finns nog kommuner som drabbas hårdare.
Kan ett alternativ vara att avveckla ett boende och förtäta på de övriga?
– Vi kan inte täta ihop mer, vi kan inte stapla ungdomarna ännu mer.
Kommer ni begära extrapengar från kommunstyrelsen?
– Nej, det finns inga pengar så det går inte. Vi är fullt på det klara med att ytterligare pengar inte finns. Vi får jobba med att ställa om, det gäller att hitta en omställning.