Annons:

Sök

Annons:

SD förslag: Minskad kohandel och mindre administration i regionen

Bo Karlsson, Claus Zaar och Martin Kirchberg, Sverigedemokraterna.

SD förslag: Minskad kohandel och mindre administration i regionen

Det är vårdpersonalen som ska stå i centrum och det är de som ska få den ta del av den största satsningen som Sverigedemokraterna gör i sitt förslag till budget för regionen 2021. Genom att minska kostnaderna för administrationen med 60 miljoner, samt minska politikerarvoden och minska bidrag till kulturverksamheter lyckas partiet få ihop sin budget.

Annons:

SD vill satsa 50 miljoner kronor mer än vad majoriteten gör på den egna vårdpersonalen.

- Det handlar om bättre arbetsmiljö och särskilda lönesatsningar så vi minskar behovet av hyrpersonal. Idag saknas det 120 sjuksköterskor vid regionens tre sjukhus varvid 32 är på Västerviks sjukhus, säger Martin Kirchberg, regionråd, för SD.

Partiet vill också satsa på tandvårdsrabatt för personer över 80 år och fri tandvård för alla som är 85 år och äldre. Man tycker också att regionen ska köpa in en MR-kamera som upptäcker bröstcancer i tid hos kvinnor över 40 år. Man menar också att ”hemsjukvård” ska genomföras i större utsträckning då det ger läkarna bättre arbetsmiljö samt att patienterna inte behöver åka till sjukhuset. Någonting som testats framgångsrikt i Borgholm.

Kostnadsbesparing

För att klara av den stora satsningen som partiet gör genom att öka kostnaderna med totalt 109 miljoner kronor, tar de ut det överskott som majoriteten valt att spara, 25 miljoner kronor samt minska kostnaden för administrativ personal med 60 miljoner kronor.

- Pandemin visar att vårdpersonalen är duktiga på att fatta rätt beslut och det behövs inte en så stor administration som den är just nu. För oss är en självklarhet att sjukvårdens medarbetare måste få arbeta med just sjukvård och det patientnära arbetet prioriteras. Sedan 2008 fram till nu har administrativa tjänster ökat från 149 till 280 tjänster. På samma sätt ha lednings-och cheftjänster ökar från 184 till 253, säger Bo Karlsson, politisk sekreterare.

Den andra stora utgiftsposten som SD vill minska bidragen till är kulturen. Där vill de lägga 16,6 miljoner kronor mindre än vad majoriteten anslår i sin budget.

- Det är orimligt att lägga så mycket pengar på kulturen. Framförallt vill vi minska anslagen till Byteatern, Kalmar konstmuseum, Virserums konsthall och Filmregion sydost, säger Martin Kirchberg.

Den tredje stora kostnadsminskningen är politikerarvode som SD vill minska med 11,4 miljoner kronor. Det gäller främst att minska antalet regionråd.

- Vi tycker att man ska återinföra åtta regionråd som det var innan valet inte 15 som det är idag. Vi vet inte varför det är så men det verkar vara någon form av kohandel mellan M+KD och majoriteten. Moderaterna har fyra regionråd, KD har två medan vi, SD har ett regionråd, trots att vi är lika stora i regionen som M. Vi anser att M bara ska ha ett regionråd och KD ett, säger Bo Karlsson.

Man vill också minska alla politiska arvoden med tio procent.

”Köp el från kärnkraft”

SD anser att majoriteten i regionen inte gör allt de kan för att klimatkompensera sina utsläpp.

- Vi menar at man ska göra klimatkompensationen där den gör mest nytta. Tidigare köpte regionen ett vindkraftverk i Värmland. Vi menar att man ska sälja det vindkraftverket för att istället köpa in el från kärnkraftverk, vilket släpper ut tre gånger mindre koldioxid än vad vindkraftverk gör.

Har ni något förslag på att minska koldioxidutsläppen genom att minska resandet genom att skapa fler digitala möten?

- Nej, det har vi inte, säger Martin Kirchberg.

 

 

  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: