Annons:

Sök

Annons:

Vill att VEMAB får hela ansvaret för laddstolparna

Centerduon Birger Andersson och Ingela Nilsson Nachtweij presenterar sina tankar kring laddstolparna.

Vill att VEMAB får hela ansvaret för laddstolparna

15 laddstolpar med två uttag på varje stolpe för elbilar. Det ska Vimmerby kommun bygga. Centerpartiet vill att Vimmerby Energi- och Miljö AB ska följa kommunstyrelsens förslag. – Våra ledamöter kommer rösta för det i VEMAB, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Kommunstyrelsen har föreslagit att Vimmerby Energi- och Miljö AB ska ta de återstående kostnaderna för att uppföra 15 laddstolpar för elbilar i Vimmerby kommun. 

Det rör sig, eftersom kommunen fått beviljat ett bidrag av Naturvårdsverket på 765 000 kronor, om en investering på drygt 900 000 kronor. 

VEMAB har inte haft frågan uppe på styrelsebordet än, men Centerpartiets ledamöter kommer rösta för kommunstyrelsens förslag när frågan tas upp i VEMAB. 

– Vi har inte haft frågan uppe på något styrelsesammanträde än, men det är mycket man behöver tänka på och det är kort om tid. Det finns flera olika betalsätt och man behöver se vad som kan bli bäst. Efter affären med Näs finns det utrymme för det och gör det lättare för VEMAB, säger Birger Andersson (C), ledamot i VEMAB:s styrelse. 

Hela ansvaret

Centerpartiet vill också att VEMAB ska ha ansvaret för hela investeringen och att beslutet om vart det är mest lämpligt att placera laddstolparna tas av energibolaget. Enligt det ursprungliga förslaget ska alla placeras i Vimmerby stad. 

– I princip skulle det gå att ha det utspritt över kommunen. Det skulle gå att ha i Södra Vi, Tuna och Storebro exempelvis. Det är viktigt att VEMAB:s styrelse får resonera kring det, energibolaget kan det här bättre. Man kan också ta en diskussion med näringslivet, om att upplåta mark och när det gäller finansieringen. Hultsfred håller också på och kanske kan man göra vissa inköp tillsammans, säger Ingela Nilsson Nacthweij (C). 

"Viktig fråga"

Att få fler att få upp ögonen för elbilar är viktigt, tycker centerduon. 

– Det är en viktig fråga om vi ska klara av alla avtal och utsläppskrav. Det är verkligen en grön fråga och en centerfråga. Det går att sluta avtal i Kina och USA, men förändringen måste ske lokalt också. Omställningen behövs, säger Birger Andersson.

INN: 

– Ska vi klara målen med "Färdplan 2020" är det jätteviktigt. Det här en ambitiös satsning och det här är en förutsättning för en skjuts uppåt när det gäller elbilen. Nu blir möjligheten bättre för att skaffa elbil i framtiden. En del lider väl av räckviddsångest, men nu kommer laddstolparna.

Bygget av laddstolparna ska ske under 2017-2018. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: