Riksdagsmännen Anders Åkesson (C) och Fredrik Christensson (C) besökte Campus Vimmerby. På bilden också Peter Karlsson (C) och Viveka Rosin och Marie-Louise Johansson från Campus.
Tillgången till eftergymnasial utbildning på landsbygden är viktigt för Centerpartiet. Därför besökte partiets riksdagsmän, Fredrik Christensson och Anders Åkesson, Campus Vimmerby på fredagen. – Kopplingen till arbetsmarknaden här är imponerande, säger Fredrik Christensson (C).
Sedan en tid tillbaka ligger en ansökan om medel till pilotprojektet Nya vägar hos regeringen. För regeringen skulle det innebära 65 miljoner kronor under en treårsperiod och det skulle skapa 150 högskoleplatser på Campus Småland i Vimmerby, Hultsfred och Västervik.
I februari besökte Helen Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) Campus Småland och fick mer information om projektet.
– De tyckte att vår presentation var bra, men vi har inte hört något sedan. Vi har lämnat in en reviderad ansökan och kompletterat det. Vi har inte gett upp, säger Marie-Louise Johansson, campuschef i Vimmerby.
Besökte Campus
På fredagen besöktes Campus Vimmerby av oppositionspolitikerna Anders Åkesson (C) och Fredrik Christensson (C). Christensson är ansvarig för att följa eftergymnasial utbildning för Centerpartiets räkning.
– Om de fick ett starkt intryck, i och med att markberedningen är gjord, och menar allvar borde det här finnas med i "budgetproppen" 2017. Det är förstås mycket pengar, men i sammanhanget är 65 miljoner över tre år inga pengar alls i den statliga budgeten, säger Anders Åkesson (C).
Marie-Louise Johansson hoppades få hjälp av C i frågan.
– När vi gjorde en kompetensinventering såg vi ett enormt behov på lärare, sjuksköterskor, socionomer och socialpedagoger. Vi måste få fler högskoleplatser för att klara kompetensbehovet, det utarmas helt annars. Vi behöver er hjälp till det här projekter, sa Marie-Louise Johansson vädjande till riksdagsmännen.
Avståndets betydelse
För Centerpartiet är tillgången till eftergymnasial utbildning över hela Sverige väldigt viktig, menar Åkesson och Christensson.
– Stora drakarna roffar ofta åt sig resurser och tittar vi bakåt några år så var det svårt att vidareutbilda sig. Hur skulle läraren i Vena göra för att läsa pedagogik? Då var det Kalmar eller Linköping som gällde och då fick man ofta avstå att vidareutbilda sig. Det var ofta kvinnor också det handlade om och det var en rättvisefråga för landsbygdens folk, en överlevnadsfråga och en jämställdhetsfråga, säger Anders Åkesson.
Fredrik Christensson pekar på avståndets betydelse.
– Det finns forskning som visar att det från Umeå universitet finns effekter 45 minuter från Umeå. Sedan slutar effekterna helt. Därför är det viktigt med Vimmerby, Västervik och Hultsfred. 45-minuterssträckan gör att stora delar av området täcks upp. I första hand studerar unga för två saker: för att få det arbete man vill jobba med eller för att få ett jobb över huvud taget. Därför är det viktigt att en utbildning leder till arbete och det finns mycket att lära av Campusutbildningar. Dessutom är det svårare att locka tillbaka studenter som flyttat till Kalmar, Växjö eller Linköping.
80-tal studerande
Christensson (C) skulle ta med sig en hel del tillbaka till riksdagen.
– Kopplingen till arbetsmarknaden är imponerande, att så många går ut till arbete direkt efter utbildningen. Vi vill att utbildningen ska leda till jobb och vi vill växla upp fokus där. Kopplingen till arbetsmarknaden är A och O och det är ett bra sätt att koppla arbetsmarknaden och högskolan närmare varandra. Bra underlag till kommande diskussioner är det också och fler Campusmiljöer behöver växa fram.
På Campus Vimmerby finns det ett 80-tal studerande och det är allt från förskollärare till eltekniker.
– Våra lärare har jobb innan de slutar här. Behovet är enormt, säger Marie-Louise Johansson.