Annons:

Sök

Annons:

Ex-kommunalrådets comeback kom oväntat för många:

Jacob Käll säger att Ingela Nilsson Nachtweijs närvaro kom oannonserat. Foto: Arkivbild

Ex-kommunalrådets comeback kom oväntat för många: "Skapar oro"

I går gjorde ex-kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij politisk comeback. Hon deltog i det digitala kommunfullmäktigesammanträdet.
– Det skapar oro, säger kommunalrådet Jacob Käll (C). 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Efter en lång tids frånvaro var Ingela Nilsson Nachtweij tillbaka i den politiska hetluften i går. Även om det inte blev mycket politisk nerv i själva sammanträdet, som var över på mindre än en halvtimme, väcktes förstås nyfikenhet kring hennes närvaro på sammanträdet.

Jacob Käll (C), som tagit över rollen som kommunalråd efter henne, vill betona att hennes medverkan inte var förankrad i partiet. 

– Det blev en nyhet om att förre KSO gjort comeback och det var överraskande för oss. Jag vill betona att det inte var ett initiativ från Centerpartiet att ha Ingela där, säger Jacob Käll.

Fullmäktige är på grund av pandemin reducerat och endast 29 ledamöter från de olika partierna närvarar.

– Vi har tagit beslut över partigränserna om att köra ett reducerat fullmäktige och det är en överenskommelse man måste hålla. Varje parti får vara ett visst antal ledamöter utifrån sina mandat och det är upp till varje parti och varje gruppledare att välja ut vilka som ska vara med på fullmäktige. Samtidigt kan vi inte neka någon från att delta, men är det så att någon dyker upp oanmäld måste man ta bort en av de utvalda. Annars kan man inte verkställa fullmäktige.

Peter Karlsson fick lämna

I går fick det effekten att Peter Karlsson, som var utvald av Centerpartiet att delta, fick lämna sammanträdet.

– I det här fallet har vi inte kallat in Ingela, utan hon har självmant valt att delta trots den här överenskommelsen och trots att vi uppmanat henne att lämna sitt uppdrag. Nu funkade mötet ändå, men det är värt att poängtera att det inte var ett intiativ från Centerpartiet. 

När fick ni kännedom om att hon avsåg att delta?

– Sent på eftermiddagen.

Har ni fått till er att hon har för avsikt att fortsätta delta?

– Vi har ingen klarhet i det. Vi har både skriftligen och muntligen uppmanat henne att lämna. En gång i tiden sa hon också att hon skulle göra det, men det har inte blivit så. 

Vad betyder det för ert parti när det blir så här?

– Jag tycker inte att det är optimalt att få in ledamöter som inte är med i det politiska arbetet. Den här överenskommelsen kräver en väldigt stor följsamhet och det här skapar oro. Vi har ett demokratiskt underskott nu med reducerat fullmäktige och det är många ledamöter som vill vara med mer än de får och det ska vi försöka hitta lösningar på. Då blir det inte bra om vissa ledamöter tar sig friheter att inte följa det vi kommit överens om. Det rubbar tilliten. 

Ingela Nilsson Nachtweij, likt alla andra ledamöter under gårdagen, höll en låg profil under det innehållslösa sammanträdet. Vi har sökt henne för en kommentar kring sitt deltagande.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: