Pia Young är rädd för vad som kommer hända med nattis.
Foto: Arkivbild
– Vi ska gå ut till alla föräldrar och se över behovet och hur stort det är. Det behöver vi veta innan vi ska bygga. Vi har sett närliggande kommuner som byggt för nattomsorg, men sedan har det inte efterfrågats så mycket som man trodde. Därför vill vi se behovet i förväg, hur stort det är, säger Peter Karlsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Frågan var uppe på barn- och utbildningsnämnden nyligen och oppositionen känner oro för löftet om nattis.
– Det ska finnas barnomsorg när våra kommuninvånare arbetar. Det är många företag som har obekväma arbetstider i kommunen och det finns många som inte kan ta arbeten på grund av barnomsorg. Likaså om man blir ensamstående. Det kanske har fungerat när man bodde ihop, men inte när man blir ensamstående. Det är en klassfråga och en jämställdhetsfråga också och barnperspektivet finns där också. Alla barn ska ha rätt till barnomsorg oavsett om föräldrarna jobbar eller är skilda, säger Pia Young (V), ledamot i barn- och utbildningsnämnden.
Kritisk till undersökningen
Pia Young är kritisk till den här enkätundersökningen som ska göras.
– Jag tror det blir en oro med den här enkätundersökningen. I stället för att titta på befolkningen, borde man titta på hur många kommuninvånare som har skiftarbete. Det här kan man inte svara någonting på om man inte skaffat barn, men kanske vill i framtiden. Jag är rädd att enkäten blir vinklad. Att fråga de som redan har barnomsorg ger inte rättvisa siffror. Det kan vara fler som flyttar hit och det finns också de som inte kan ta jobb för barnomsorgens skull och de missas här. Det måste göras en bredare koll och vi måste ha en förskola på obekväm arbetstid.
Är du rädd för att nattis inte blir av?
– Det är jag rädd för. Jag ifrågasätter den här enkäten, men vi får se vad den visar. Jag tycker inte det räcker att sitta och vänta på den här nya förskolan heller. Det finns personer som jobbar kvällar, helger och nätter. Man behöver förbereda för att förskolan ska anpassas efter barn och de förutsättningar som finns. Alla jobbar inte 07-16 eller 07-17.
S känner också oro
Helen Nilsson säger att man även från Socialdemokraternas sida känner en oro.
– Det vi är oroliga för är att man från majoriteten vill tulla på det vi tagit beslut om att göra när vi fick nya förskolelokaler. De lyfte att det blev billigare om vi slopade vissa tider att bygga dyra lokaler för nattomsorg. Vi kan inte bygga bort oss från början.
Hon tror inte heller att man säger att man vill ha nattomsorg i en undersökning när det inte finns i nuläget.
– Jag är orolig för att det här inte ska byggas fullt ut från början. Det riskerar att bli en halvmesyr av det och bara kvällstid, men inte nattis. Det har tagits ett KF-beslut på det här och det är en fråga att hålla koll på. Oavsett situationen nu kan det vara annorlunda om ett halvår och det vore oerhört knasigt att inte bygga möjligheten för nattbarnomsorg.
"Känner en stor oro"
Lis Astrid Andersson (S), som var ordförande i barn- och utbildningsnämnden under förra mandatperioden, säger så här:
– Jag känner en stor oro över var man landar i till slut och förstår inte tanken med enkäten. Flexibla arbetstider kräver en flexibel barnomsorg. Jag vänder mig också mot begreppet nattis, det handlar om att ingen förälder ska behöva tacka nej till kvälls-, helg- eller nattarbete, alltså barnomsorg på obekväm arbetstid.
Hon menar att man måste tänka flexibla lösningar och utforma lokalerna för att kunna kombinera och innefatta omsorg för barn mellan ett och tolv år.
– Jag mötte häromdagen en kvinna som jobbar inom vården och precis har separerat. Hon är i stort behov av just flexibla lösningar av omsorg för sina fyra barn. Vem ska ta hand om hennes barn när hon tar hand om våra gamla och sjuka? Det är dessutom en jämställdhetsfråga.