Annons:

Sök

Annons:

Lägre politikerarvoden vill vänstern se –

Lars Johanssons parti vill se lägre överskott och lägre politikerarvoden. Foto: Arkivbild

Lägre politikerarvoden vill vänstern se – "Få tjänar över 40 000 kronor"

Vänsterpartiet vill se ett lägre överskott och mer pengar till nämnderna. Det är huvuddelarna i Vänsterpartiets budgetförslag.
– Vi behöver satsa på personalen, säger Lars Johansson. 

Precis som de senaste åren lägger Vänsterpartiet i Vimmerby kommun ett eget budgetförslag. Deras budget utgår från två stora problem i kommunen. Det handlar om familjers och barn och ungas psykiska välmående samt arbetsmiljöproblem och höga sjuktal i kommunen.

Det är av största vikt att komma tillrätta med detta, anser Vänsterpartiet.

– Båda problemen har ett högt mänskligt pris och även en prislapp i den kommunala ekonomin när dyra placeringar och sjukfrånvaro år efter år tynger andra delar av verksamheterna. Lösningarna på detta är inte ettåriga projekt eller punktinsatser. Lösningarna måste vara långsiktiga och breda. Det kommunen framför allt gör är att man driver verksamhet och omsorg. Underskott vi har haft beror på de saker som både är skadliga för människor och som också kostar pengar, som sjukskrivningar och placeringar av barn och unga, säger Lars Johansson (V). 

Hur ser du på den budget som majoriteten presenterade?

– Det var inga stora överraskningar, men ganska försiktigt skulle jag vilja påstå. Visserligen är det en del bra saker, men det är ettåriga projekt och punktinsatser. Det är inga konkreta eller reella åtgärder för att komma åt problemen. Man går också väldigt snabbt tillbaka till överskottsmålet och det är direkt skadligt menar jag när man inte säger vad man ska spara på. 

"Ett steg tillbaka"

Efter budgetförslaget 2021 var Lars Johansson väldigt nöjd med att majoriteten hörsammat deras förslag. I år är han inte alls lika nöjd.

– Det är ett steg tillbaka till viss del. Satsningar som görs gör man i korta projekttänk eller i tillfälliga potter. Förra året var man mer inne på att det är en ökad grundbemanning som måste till. 

Vänsterpartiet lägger totalt 14,5 miljoner mer till nämnderna än majoriteten. Socialnämnden får en miljon mer för att stärka arbetet med bland annat familjestöd och föräldrautbildning. Sju miljoner extra läggs också på ökad grundbemanning inom socialen. Barn- och utbildningsnämnden får fyra miljoner mer till ökad grundbemanning och en miljon för barnomsorg på obekväma tider. 

– Vi ser att vi behöver satsa för att få det bättre och ha kontinuerligt med personal i vården och omsorgen.

Socialnämnden fick 18 miljoner kronor i utökad ram förra året. Är det befogat med mer och mer pengar varje år?

– Inte per automatik, men situationen är sådan att vi har de placeringar vi har och det är ett problem vi har haft länge som har tyngt socialnämndens budget år efter år. Efter revisionsrapporten är det hårdare press på nämnden, men det finns inga politiska beslut om vad man ska spara på. Klarar man inte budget ska man skära ned ett antal miljoner och det kommer betyda färre människor i omsorgen eller var man nu tar bort det. Vi ser att det behöver satsas istället. Jag gillar inte heller ordningen att det är kommunstyrelsen och de ledande politikerna som lägger det här i nämndens knä. 

Hur ser du på att man börjar använda demografimodellen?

– Det i sig är jag inte emot. Det är bra att det finns något som korrigerar det här varje år och att det kan bli en automatik i det. 

"Finns absolut en nytta"

I stora drag ska detta finansieras genom ett lägre överskott, lägre politikerarvoden, mindre pengar till digitalisering och oförutsedda utgifter. Den stora posten är förstås ett lägre överskott. Vänsterpartiet budgeterar med ett överskott på elva miljoner kronor. Det är strax över en procent av skatter och statsbidrag. 

– Vi anser att det är rimligt. Det gick snabbt för majoriteten att återgå till tvåprocentsmålet. 

Med tanke på att 230 miljoner ska investeras – är det inte rimligt med ett större överskott?

– Absolut finns det en nytta med ett överskott som ska användas till framtida investeringar. Men kommunens grundläggande uppgift är att erbjuda bra vård, omsorg och skola. Dessutom är nästan tio procent av Vimmerbys befolkning anställda i kommunen på olika sätt. Vi ser till den mänskliga biten i det. Majoriteten tycker om att prata om investeringar och ibland låter det som att problemen kan lösas genom att bygga nya lokaler. Det är ofta stort fokus på stora projekt, bostadshus eller annat. Men det löser inte problemen. Vi ser en fara i att inte ta hand om de som jobbar här. Vi gör allt vi kan för att rekrytera människor och då behövs det extra medel. Mår inte anställda bra så är det ett jätteproblem. 

Kommunen ska låna upp 145 miljoner till investeringar 2022. Ser du en risk i det?

– Jag ser absolut en risk i det, men vi är inte emot det. Vi har en ny skola som ska byggas också, som vi inte har råd att bygga med egna medel. Det är också något som tynger ekonomin. Vi har mycket fina lokaler och har haft ganska dyra nyinvesteringar i kommunen. 

Behövs det inte större överskott för att kunna finansiera satsningar?

– Till väldigt stor del handlar det om hur statsbidrag kommer utvecklas framöver. Vi har också fått igenom satsningar på välfärden med Moderaterna och Kristdemokraterna, så det är inte givet i alla lägen att den regering vi har nu är bättre. Ibland framställs det som att kommunen inte sköter sig, men välfärden är en större fråga än så. Sverige är rikare än någonsin och staten har möjlighet. Det handlar om ett samhälle med en allmän välfärd för alla, men vem som ska betala för det vill inte borgarna prata om. Att det har gått bra de sista åren beror på stora statsbidrag och jag tror att vi kommer få se de här statsbidragen framöver också.

Är inte sänkta politikerarvoden bara populism?

– Det tycker de som vill ha de här höga arvodena. Vi tycker det är rimligt och vi skulle ha lägre arvoden om vi fick bestämma. Det handlar om jämlikhet och vilket samhälle vi vill ha. Alla ska inte ha exakt samma lön och ansvar, det ska löna sig med ansträngning, men för att bygga kommunen och samhället starkt behövs det mer jämlikhet.

Vad är en rimlig lön för kommunalrådet?

– Lite drygt 40 000 kronor anser jag. Det är en hög lön och det är väldigt få personer i Vimmerby som tjänar över 40 000. Vi måste tjäna folket på något sätt och ha samma ekonomiska villkor. Sedan ska ingen heller förlora på att ta politiska uppdrag. Vi har kompromissat här i kommunen och sagt att vi har 80 procent istället för 90 procent av riksdagsmannaarvodet, men ingen har röstat för det heller. 

Hoppas på bättre debatt

Att Vänsterpartiet skulle få igenom sin budget är förstås lika otroligt som att Vimmerby utropar självständighet. 

– Det är nog en väldigt liten chans att vi får igenom den. Jag blir förvånad om det inte är fem personer som röstar för den. Jag hoppas dock att debatten blir bättre och mer spänstig. Debatterna har varit fattigare på slutet känner jag. 

Ser du någon chans att få igenom enstaka förslag?

– Det är väldigt strikt bestämt att det här är en rambudget. Kanske kan man få igenom små grejer när budgeten tas i nämnderna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: