Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Hyrkostnaderna fortsätter skena – ökat med 28 miljoner

Hyrkostnaderna fortsätter att öka för Landstinget i Kalmar län. Landstingsrådet Lena Segerberg på bild.

Hyrkostnaderna fortsätter skena – ökat med 28 miljoner

Sveriges Television har granskat Landstingens kostnader för inhyrd personal. Granskningen visar att ökningen är en halv miljard kronor 2016 och i Kalmar län är ökningen 26 procent. Det motsvarar 28 miljoner kronor.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

– Det har varit en utveckling de senaste åren som givetvis inte är önskvärd. Vi vill ju ha helst ha anställd personal, säger landstingsrådet Lena Segerberg (S), till 24kalmar.se.

Landstingets mål har varit att halvera kostnaden för inhyrd vårdpersonal inom två år. Men trenden fortsätter att peka åt andra hållet. 

Under de tio första månaderna 2016 har Landstinget i Kalmar län lagt 136 589 200 kronor på inhyrd personal. Det är en 28-procentig ökning och i rena tal blir det 28 miljoner kronor. 

– Vi hoppas att vi successivt kan jobba bort det här och det finns en plan via SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) där hyrpersonalen ska fasas ut fram till 2019, säger Segerberg.

16 av Sveriges 21 landsting har lagt mer pengar på inhyrd personal i år jämfört med samma period förra året. Lena Segerberg ser flera anledningar till trenden.

– Jag skulle säga att det funnits för lite utbildningsplatser för läkare. Sedan har det också funnits för få sjuksköterskor. En arbetsgrupp som vi nu ser att det utbildas mer utav. Sen har givetvis den ekonomiska biten en stor del i utvecklingen.

24Kalmars fråga: Hur ska trenden vändas?

– Det finns ett stort batteri med punkter som ska ändras men en av sakerna som är viktiga är att de nyexaminerade får en bra handledning ut i arbetslivet.

S-toppen Ulf Nilsson presenterade i somras ett förslag på att förbjuda bemanningsföretag inom vården. Ett förslag som sågades av Vimmerbys landstingspolitiker Gudrun Brunegård (KD)

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: