Annons:

Sök

Annons:

  • Jonas och Karin tillsammans med barnen William, Henry, Emilia och Alicia. Foto: Privat

  • Surfing är stort i Tamarindo. Barnen får lära sig surfa i skolan, och det finns mycket tid för familjeutflykter till stranden. Foto: Privat

  • Familjen tre äldsta barn går på amerikanska skolan i Tamarindo. Foto: Privat

  • Pura Vida - Det rena /enkla livet -är ett uttryck som används mycket på Costa Rica och något som familjen Carlsson vill anamma. Foto: Privat

Längtan efter en lugnare vardag – Familjen bytte Västervik mot Costa Rica

Att ta sig ut ur det berömda ekorrhjulet är något som många drömmer om, och tanken på att flytta utomlands under vinterhalvåret har säkert slagit en och annan nordbo. Familjen Carlsson från Västervik gjorde slag i saken och verklighet av drömmen. Nu bor de sedan drygt en månad i Costa Rica och har börjat skapa sig en lugnare vardag i den lilla staden Tamarindo på andra sidan jordklotet. 

Annons:

Som så många andra familjer lever familjen Carlsson från Västervik vanligtvis ett fullspäckat vardagsliv med jobb, företag, skola och aktiviteter för de fyra barnen. Under några år har dock Karin och Jonas börjat längta mer och mer efter något annat – en mer hållbar livsstil med mer balans i tillvaron och mer tid tillsammans med barnen Alicia, Henry, Emilia och William som är i åldrarna 2 till 13 år. Efter många månaders planering blev det äntligen dags i augusti, och hela familjen begav sig till Costa Rica i Centralamerika för att stanna i upp till ett år. 

Ville bort från ”ekorrhjulet”

 – Vi kände att vi ville bort från det berömda ekorrhjulet, och få uppleva något annat – en annan kultur och en lite lugnare livsstil. Här är det så, och till och med internet är långsamt, skojar Karin om den nya vardagen i Costa Rica.  

– Många ställer mycket krav på sig själva där hemma, att det ska vara på ett visst sätt, fast det egentligen inte behöver vara så. Så är man inne i ekorrhjulet. Jag tror inte någon mår bra av det, men vi är ju alla olika, menar Jonas. 

– Nej, man prioriterar lätt bort det som är viktigt, som det sociala och träning - det som gör att man har bra balans i livet. En anledning är också att jag inte gillar mörkret och vintern, så det var en stor del i att vi ville åka, fyller Karin i. 

På sin blogg skriver familjen om sökandet efter en mer hållbar livsstil, med mer tid för familjen och lugnare tempo. Förhoppningen med resan är att hitta detta i Costa Rica och sedan kunna ta den nya livsstilen med sig hem till Sverige, men att det blev just Costa Rica var ingen självklarhet.

Från början var planen att åka till Teneriffa, men eftersom landet haft hårda lockdowns under pandemin vågade familjen inte åka utifall att ännu en covidvåg skulle slå till. De började istället snegla på Costa Rica i Centralamerika. Familjen snubblade över landet utan att egentligen veta särskilt mycket om det, men upptäckte snart att det var ett land som hade mycket av vad de letade efter. En lugnare livsstil som präglas av uttrycket ”Pura Vida” – rent/enkelt liv på svenska, och ett land som kommit långt i klimat- och hållbarhetsarbetet, och så det tropiska klimatet.

Förberedelser under många månader

En längre utomlandsvistelse för en hel familj. Många blir säkert trötta bara av tanken på allt som behöver ordnas och planeras, men familjen Carlsson satte igång med förberedelserna. Mycket ska ordnas – praktiska saker som visum och att ordna skola för barnen. Boendet i Västervik hyrdes ut. Jonas skulle ta föräldraledigt från sitt arbete på Materialmännen, och saker behövde ordnas för att Karin skulle kunna driva företaget Ekobay store på distans samtidigt som hon studerar. 

– Det krävs en hel del planering med fyra barn. Man chansar inte bara och sticker. Det är mycket som ska klaffa – bara en sådan sak som inkomst och budget. Det är flera månaders planering, minst ett halvår. Hur länge får man vara i landet? Boendet hemma, vad gör vi med alla grejer? Och så prata med jobb och skolor…

Lämnade Sverige i augusti

I slutet av augusti, efter månader av research och planering blev det i alla fall äntligen dags, och den 26:e landade familjen i landet som ska vara deras hem i åtminstone ett halvår. Annalkande höst i Sverige byttes ut mot regnperiod i Costa Rica och uppemot 30 grader varmt dygnet runt. 

– Nu är det regnperiod här. Soligt på förmiddagen och regn på eftermiddagarna och kvällarna, ibland lite och ibland mycket, och det åskar och blixtrar nästan varenda kväll. Men man känner inte att det är regnigt eftersom det är så varmt, och så är det oftast soligt på förmiddagen, menar Karin. 

Positivt första intryck – oerhört hjälpsamma människor

När Dagens Vimmerby pratar med familjen har de spenderat en och en halv månad i landet och de första intrycken av landet är mycket positiva. 

– Människorna är så otroligt hjälpsamma. Det är helt sinnessjukt vad hjälpsamma och trevliga de är - där har vi mycket att lära av i Sverige kan jag säga, säger Jonas och fortsätter berätta att familjen först blev stressade av bilar som tutade eftersom de trodde att bilarna tutade av irritation, som i Sverige. Men snart förstod de att människorna i bilarna tutar för att hälsa på varandra. 

Bor i surfparadis – ungefär lika stort som Vimmerby

Staden Tamarindo som familjen nu bor i är ungefär i storlek med Vimmerby. Ett gammalt fiskeläge som under 80-talet växte explosionsartat efter att surffilmen Endless Summer 2 filmats på platsen. Surfare från Kalifornien kom i stora antal, köpte mark och byggde hus. Nu är staden ett semesterparadis med mycket turister från både USA och Kanada, och samhället och livet präglas av den lugnare livsstilen. Surfingen är i världsklass. 

– Här finns inte någon tidspress. Hantverkare kan säga att de ”kommer imorgon”, men imorgon är inte alltid dagen efter, skrattar Jonas. Det är en lugnare livsstil. Hemma är det svårt att hämta andan, men nu lugnar vi verkligen ner oss. 

Nya vardagen

En vanlig dag för familjen består fortfarande till stor del av skola och jobb. De tre äldsta barnen går i amerikanska skolan i Tamarindo, men upplägget är annorlunda än i Sverige och skoldagarna kortare. 

Språket är en utmaning, särskilt för barnen, men Karin och Jonas berättar om hur häftigt det är att se barnen komma in i det. Särskilt Henry som är 5 år berättar de är som en svamp som suger åt sig det nya språket. I skolan är det engelska som gäller, men barnen får även lära sig spanska som är Costa Ricas officiella språk. Förutom språk och de vanliga ämnena får barnen även möjlighet att välja kurser som dans och surfing.

Måndag till torsdag är barnen i skolan, Karin jobbar och pluggar de timmarna som barnen är iväg, och Jonas som är föräldraledig tar hand om yngsta dottern, Alicia. Eftermiddagar och helger umgås familjen och åker på utflykter. 

– Nytt är att vi går upp tidigt och lägger oss tidigt. Man följer solen, säger Jonas.

Karin tillägger:

– Solen går upp och ner ungefär samtidigt året runt, det ändras inte och det tycker jag är positivt. Jag tror att kroppen mår bättre av det. 

Så hur har det gått så här långt? Har ni hittat en mer hållbar livsstil? 

– Vi har mer tid. Det är en sak som är skönt , och helt klart svårare att få till hemma, svarar Jonas. 

Vad tar ni med er tillbaka till Sverige? 

– Jag hoppas att vi tar med oss den här lugnare livsstilen och släpper på alla måsten. Då kanske vi kan ta oss mer tid till att göra sådant vi gör här, och träffa mer folk och vara utomhus. Inte en massa måsten som att ”nu måste vi städa”. Jag hoppas att vi tar med den livsstilen hem framförallt, säger Karin, och Jonas tillägger: 

– Att tänka mer på oss själva. Familjetid. 

Vad kan ni ge för råd till dem som drömmer om att göra något liknande? 

– För det första finns det aldrig bra tillfällen, så det är bara att bestämma sig för att ”Nu gör vi det!”. Och så gäller det att hitta ett ställe som man gillar och börja göra research om visum, skolor, tänka ut hur man ska försörja sig och vad man behöver för att överleva. Men till slut är de egentligen att bara göra det. Det kommer alltid kännas som att det är något som inte stämmer eller att man är mitt uppe i något. Något kommer alltid sätta käppar i hjulet så det är bara att bestämma sig!

Den som vill följa familjens vardag i Costa Rica kan läsa deras blogg på ekobaystore.se

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: