Annons:

Sök

Annons:

  • Simon Dahl pärlar pärlplattor och visar upp dem på instagramkontot @nostalgipixlar Foto: Privat

  • Tv-spelsfigurer från barndomen är ett vanligt motiv för Simon, men han har även börjat göra porträtt. Foto: Privat

  • Foto: Privat

  • Flera pärlplattor och många färger på pärlorna går det åt till ett porträtt. Foto: Privat

Simon pärlar pärlplattor på Instagram – ”Är lite kontraster mellan hockeyn och pärleriet”

Pärlplattor. Många tänker förmodligen på något barnen sysslar med därhemma emellanåt. Små, färgglada plastpärlor som läggs i mönster och på sin höjd blir till något färgglatt att ge farfar eller mormor i present. Simon Dahl i Vimmerby har en lite ovanlig hobby, åtminstone för att vara en vuxen, hockeyspelande man – han pärlar pärlplattor, fotograferar dem och delar med sig av bilderna på Instagram. 

Annons:

Nu rör det sig om lite mer avancerade pärlplattor än de där små runda, eller hjärtformade sakerna som många småbarnsföräldrar får hem från förskolan. När Simon Dahl pärlar blir det istället figurer från gamla tv-spel, filmer och serier, eller porträtt av de egna barnen.  Pärlplattorna tar han sedan ut i naturen och fotograferar dem för att sedan lägga upp bilderna på instagramkontot @nostalgipixlar. För honom har det blivit en avkopplande hobby som står i kontrast till arbetet och fritiden som i övrigt handlar mycket om hockey. 

Blev inspirerad på Instagram

Inspirationen till att pärla hittade Simon på Instagram. Han snubblade över instagramkontot @pappasparlor som pärlar karaktärer från tv-spel och fotograferar.

 – Det var 100 procent inspiration från Pappas Pärlor som fick mig att börja. Kontrasten i ett foto mellan den verkliga naturen och en pixlad figur var magisk, säger Simon.

När pandemin slog till fanns det plötsligt tid till att pärla. 

 – När coronan kom och man i princip bara jobbade och var hemma såg jag min chans att testa på pärleriet. Jag köpte hem material, och jag och min son satt och pärlade tillsammans. Han tröttnade ganska snabbt, medan jag direkt kände att detta var något för mig, berättar Simon. 

Följare från hela världen

I december förra året startade Simon instagramkontot och lade ut den första bilden. I början pärlade han mest figurer från tv-spel han själv spelat som barn, och följare började trilla in på kontot. Så småningom började han även pärla andra figurer och porträtt och göra egna mönster. Första målet var att komma igång med kontot och bygga upp en hyfsad följarskara. Ganska snabbt nåddes målet på 500 följare, och nu har kontot nyligen passerat hela 1000 följare.

– Pärlor verkar vara en liten hobby där ute i världen . Det tog en stund innan jag förstod vikten av vilka hashtags jag skulle använda för att nå ut och få folk att hitta till min profil. Så jag antar att det är därifrån, från olika hashtags, som det kommer många följare. De flesta av mina följare, förutom de från Sverige, kommer från USA, Chile och Frankrike. 

 Det är ju verkligen ett sorts konstprojekt det här – har du sysslat med andra kreativa grejer innan? 

 – Jo men lite konstprojekt, så är det väl. Nja, det har jag väl aldrig gjort egentligen, mer än att jag målade och tecknade mycket som barn. Jag vet att förutom hockeyproffs så var mitt drömjobb då att bli konstnär!

 Använder sig av app

Till att börja med gjorde Simon en hel del pärlplattor på fri hand, men nu använder han oftast en speciell app som omvandlar fotografier till pärplattemönster.

– Men jag tycker inte att appen är helt optimal, så jag brukar få justera lite både i form och färg för att få det precis som jag vill ha det. Men appen gör det enklare för mig – helt klart!

 Avkopplande kontrasat till hockeyspelandet

Att pärla har blivit en avkopplande fritidssysselsättning för Simon. En skön kontrast till hockeyspelandet i Åseda IF.

 – Det är lite kontraster mellan hockeyn och pärleriet, men det ser jag bara som positivt. Stora delar av mitt liv handlar om hockeyn och den pressen man sätter på sig själv där. Så det är skönt att kunna sätta sig ner ibland och inte behöva tänka på någonting förutom att sätta pärlorna på rätt plats. Det blir lite meditativt av det hela. 

 Ja det är ju inte den första hobbyn man skulle gissa att en typisk hockeyspelare sysslar med – hur reagerar folk i din omgivning?

 – Jo men det var en del som blev lite förvånade i början, men de tyckte också att det var intressant. Vissa har faktiskt kommit fram när jag varit ute eller i affären och undrat om det är jag har som det där pärlkontot. De berättar att de följer mig där och att de gillar min grej, så den mesta responsen jag har fått har bara varit positiv.

Det finns en del som driver stora konton om pärlplattor på Instagram och faktiskt lever till viss del på att pärla – är det något du drömmer om? 

– Jag har inga förhoppningar om någon slags karriär eller så, men om jag fortsätter ett tag till och blir lite bättre för varje gång skulle det vara jättetrevligt att ta emot beställningar, om det skulle finnas intresse. Så länge jag tycker det är roligt kommer jag att fortsätta!

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: