Annons:

Sök

Annons:

  • Christopher från Hultsfred gör succé med bandet – turnerar världen runt: ”Fattar inte vad som händer”

    Det går bra för Christopher Wallerstedt och hans band Orbit Culture. De senaste åren har de turnerat flitigt. I sommar står de på scen i Madison Square garden som förband till Slipknot. Foto: Pressbild, Marcus Maschwits

  • Christopher från Hultsfred gör succé med bandet – turnerar världen runt: ”Fattar inte vad som händer”

    Metalbandet Orbit Culture har sin bas I Eksjö. Foto: Oscar Dziedziela

Christopher från Hultsfred gör succé med bandet – turnerar världen runt: ”Fattar inte vad som händer”

För Christopher Wallerstedt började den musikaliska resan på musikskolan i Hultsfred. Idag turnerar han världen runt som trummis i metalbandet Orbit Culture. Tanken var att bandet skulle ta en lugn sommar och fokusera på nästa skivsläpp – men när en av metalvärldens giganter, bandet Slipknot, hörde av sig ändrades planerna. I augusti sitter Christopher bakom trummorna på Madison Square Garden i New York, som förband åt idolerna som under uppväxten prydde väggarna i pojkrummet i Hultsfred. 

Annons:

Musiken har alltid varit en stor del av Christopher Wallerstedts liv. Som liten besökte han legendariska Hultsfredsfestivalen i barnvagn, och uppväxten kantades av musik i olika former, både på Hultsfreds musikskola och Rockpartys estetprogram. Under gymnasieåren var det mestadels jazzen som lockade, och Christopher spelade bland trummor i Hultsfreds storband. 

– Det började så. I skolan spelade man väl lite rock och metal och höll på med sådant, men jag fick kunskapen ifrån jazzen, berättar Christopher och tillägger skrattande att det jazzen har gemensamt med metal är att det är lika krångligt. 

Väggarna i pojkrummet hemma i Hultsfred var på 90- och 00-talet tapetserade med bandaffischer. På eftermiddagarna rullade MTV på tv:n och Christopher drömde om att själv få stå på samma scener som banden han lyssnade på. 

– Målet har alltid varit att få spela musik. Det är tack vare mor och far som alltid legat på och anmälde till musikskola och så som det har blivit verklighet, säger han.

Fick frågan om att provspela för Orbit Culture

Efter estetprogrammet på gymnasiet, och ett år med musik på folkhögskola var musiken något som Christopher höll på med på fritiden. Han spelade i olika band och konstellationer fram till 2018 när han fick ett telefonsamtal som kom att bli livsavgörande. 

– Det var gitarristen Rickard Hansson från Eksjö som jag lärt känna tio år tidigare när vi spelat ihop några gånger. Han frågade om jag fortfarande spelade trummor, och om jag i så fall ville provspela för hans band Orbit Culture som behövde en ny trummis. 

Provspelningen gick bra, och Christopher blev officiellt bandets nya trummis 2019. I samma veva flyttade han till Eksjö, där resten av bandet bor. 

– Det var självklart att tacka ja. Jag kände till bandet innan jag fick frågan, men hade inte lyssnat på dem.  Men när jag lyssnade på det Niklas skickade så kände jag att ”här finns något att hämta.” Niklas är yngst i bandet, men väldigt traditionell skulle jag vilja säga. Han tar mycket inspiration av gammal 80- och 90-talshårdrock vilket är sällsynt idag när alla vill vara hårdast, snabbast och tyngst. Jag är ju riktig musiknörd och gillar den gamla hårdrocken, så jag nappade!

Ganska snart fick bandet chans att göra en kortare europaturné.

– Det var fränt som fan då. Sedan kom covid, och så blev det dötid fram till 2022, men det var väl där egentligen som det hände. Covid och lockdown gynnade oss. 

Slog igenom under pandemin – tackar kulturchefen i Hultsfred

För att synas och höras började bandet bland annat göra livesändningar på sociala medier. En avgörande händelse ägde rum på Metropol i Hultsfred. 

– Vi gjorde en av våra livestreamingar från Metropol under 2021. Det får vi tacka Kultur- och fritidschef Tommy Pöder för. Det var han som ordnade spelningen, och det var tack vare den livestreamingen som folk började få upp ögonen för oss. 

Under samma höst hörde ett bokningsbolag av sig till bandet, och efter det började spelningarna rulla in. 

– Sommaren -22 spelade vi på Sweden Rock, och sedan dess har vi i stort sett varit ute och turnerat hela tiden. 

2022 gjorde bandet först en festivalturné, och åkte sedan direkt till USA för att turnera med bandet In Flames. Sedan dess har turnéerna avlöst varandra och bandet har rest över hela världen och gjort otaliga spelningar.

Förband åt idolerna

En turné kändes extra stor för Christopher: 

– För mig personligen så är turnén vi gjorde tillsammans med Machine Head i USA den största hittills. Jag lyssnade jättemycket på dem när jag var liten, så det var stort att få träffa mina idoler! 

Bandet har ofta turnerat som förband, men tidigare i år gjorde de sin första helt egna turné, vilken nog närmast kan beskrivas som succé.  

– Vi har gjort vår första egna headlineturné i Europa och det gick väldigt bra. Vi hade ungefär 25 spelningar runt om i Europa, och 23 eller 24 spelningar var helt slutsålda, så det är vi väldigt glada för förstås.

Kunde du ana allt det här när du tackade ja till att bli trummis i bandet för några år sedan? 

– Nej, verkligen inte. För mig har det nog gått upp det här året. Det är skitkul att vara med större band ut som förband, det är bland det bästa som finns, men att veta att du klarar av att köra en headline själv och få biljetter sålda. Att ditt eget band kan dra folk, det är speciellt. Det var först efter den här turnén som jag förstod att folk faktiskt kommer för att se oss bara. 

Och nu ska ni snart vara förband åt Slipknot i New York. Hur känner du inför det? 

– Det kommer helt klart bli det största vi någonsin har gjort. Men jag försöker att undvika att tänka på det, haha. Jag mår bäst av att inte tänka på det. 

Låter som lite scenskräck? 

– Ja ibland. Speciellt trettio minuter innan en spelning. Det finns tillfällen när jag faktiskt ifrågasätter varför jag utsätter mig själv för det här, men det brukar släppa fort. Kanske efter en halvminut på scen, och då blir det i stället den bästa känsla, som jag inte skulle vilja byta mot något i världen. Men jag måste hålla tankarna i styr!

Att Orbit Culture skulle få agera förband till giganterna i Slipknot var inget de hade planerat, förklarar Christopher.

– Vi håller på att spela in en ny skiva, och hade egentligen en överenskommelse med bokningsbolaget och managementet att inte spela något mer live i sommar för att hinna med att gå in i studion. Men när Slipknot-campet hör av sig, då ändrar man planerna, haha!

Hur kändes det när de hörde av sig? 

– Det är svårt att sätta ord på känslan. När det kommer till metal så är de mitt absoluta favoritband. Mina väggar var fulla av Slipknot-planscher hos morsan och farsan. Det är nästan en skrämmande tanke att man ska spela förband till ett band man sett upp till hela sitt liv. 

Hur toppar man det? 

– Ja jag vet inte riktigt vad man ska ha för mål efter det? Men det blir ju den nya skivan som vi har planerat. Och nästa år blir det en jubileumsturné med Trivium och Bullet for my valentine. Vi har en arenaturné i Europa planerad också. Det kommer bli fett! Egentligen kan jag inte säga allt för mycket om 2025 – mer än att jag inte kommer vara hemma.

Ni har inte varit hemma mycket alls de senas te åren. Trivs du med turnélivet? 

– Det är inte för alla och det kan bli tufft, men man känner att man är gjord för det här livet när man klättrar på väggarna hemma efter bara några dagar. Det krävs dock att man har en väldigt bra partner, och jag har min sambo som är världens bästa. Hon är väldigt förstående! Vi i bandet är familj. Vi bor ihop och gör allt ihop. Nu bor vi trångt, och det kan vara kämpigt. Oftast när vi turnerar så har vi bott i en husbil, men den här turnén så hyr vi en mindre turnébuss med nio bäddar för att kunna ha med lite folk som jobbar. Det ska bli skönt. 

Det har snurrat oerhört snabbt för er och extremt mycket har hänt på bara några år. Hur hanterar du framgången? 

– Folk brukar fråga hur vi klarar av att vara så jordnära och inte gå upp helt i vad det är vi gör, vilka band vi träffar och hur mycket folk vi ska spela för. Men jag tror att det helt enkelt är så att vi bara älskar att spela. Vi är så simpla, och kanske lite tröga med, skrattar Christopher. Vi fattar inte vad som händer. Men jag tror det är jävligt hälsosamt att inte bry sig så mycket utan bara köra på. Så brukar jag tänka. 

I sommar, och i synnerhet i Madison Square Garden som tar uppemot 20 000 besökare, är målet för Christopher att njuta av stunden. 

– Det svåraste är att leva i nuet och att hinna tänka på allt som händer när det händer. Jag ska försöka leva mer i nuet den här turnén!

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: