Annons:

Sök

Annons:

  • Brunegård hjärnan bakom satsningen:

    Anders Brunegård under invigningen av solcellsparken i Mchuwkis. Foto: Privat

  • Brunegård hjärnan bakom satsningen:

    Anders Brunegård tillsammans med representanten från LM International.

  • Brunegård hjärnan bakom satsningen:

    Solcellsföretaget visar upp solcellsparken.

Brunegård hjärnan bakom satsningen: "Fick ståpäls"

Anders Brunegård har spenderat mycket tid i Tanzania. För ett antal år sedan kläckte Vimmerbybon idén om en solcellsanläggning för att minska fossilberoendet vid sjukhuset i Mchukwis. I augusti var det dags för invigning.
– Jag betraktades som den mest prominenta gästen. Jag har aldrig varit med om det förut, berättar han.

Läkaren Anders Brunegård har ett långt engagemang i Tanzania bakom sig. Totalt har han varit nere och arbetat i det afrikanska landet under fem år. 

Hans sjukhus har kommit att bli det i Mchukwis. Där har han en 40-årig kontakt och första gången han kom dit var redan 1985. Sjukhuset ligger cirka tio mil söder om den största staden Dar es-Salaam.

I början av 2000-talet började man samla in mycket pengar genom Rotary och då låg fokus på vatten.

– Vi hjälpte dem att gräva brunnar och Rotary i Vimmerby har haft en rätt djup relation. Det är ett antal hundratusen som har skickats dit. Att jag har haft en personlig kontakt har gjort att Rotary sett en trovärdighet i det hela. Många projekt som misslyckas beror på att pengarna hamnat i de redan rikas fickor, säger Anders Brunegård. 

Det här har bland annat lett till att man kan se stor skillnad i flickors skolgång.

– Tidigare tog det halva dagar att gå åtskilliga kilometer med vattnet. Nu med pumparna är det mycket enklare och det har faktiskt påverkat skolgången. Flickor går i skola i mycket större utsträckning än tidigare. 

Började fundera

När vattenbekymren i princip var lösta kring 2010-talets mitt började Anders Brunegård att fundera. Sjukhuset har drivits med en dieselgenerator. Dels har det varit ett dyrt bränsle, dels har det dånat och dels förorenar det. 

– 2010 drog staten fram ledningar för energiförsörjningen. Tanzania har djupgas och det blev då bränslet för ström. Men det här var väldigt oregelbundet och osäkert, särskilt när det var mörkt. Då slog alla på strömmen samtidigt och det är också väldigt dyrt.

Under en av de många resorna kom han på idén om att sätta upp solceller. Det började med några enstaka på doktorsbyggnaden och när sjukhuset firade sitt 50-årsjubileum 2019 var han där tillsammans hustrun Gudrun. 

– Det var rätt mycket folk samlade från olika trakter och då kläckte jag idén om en solcellsanläggning. Det skulle vara betydligt mer miljövänligt, förbättra ekonomin och påverka i en positiv riktning.

Positiv respons

Responsen var omedelbart positiv och Anders Brunegård tog med sig tankarna hem till Rotary.

– Det här var oktober 2019 och i februari 2020 körde vi igång på allvar. Sedan kom covid och lade sig som en våt filt över allting. Vi hade tänkt oss stora välgörenhetskonserter, men det blev malpåse. 

Helt stilla stod dock inte projektet.

– Vi behövde ha en mottagarklubb inom Rotary i landet. Det var inte lätt, men 85 bil bort fick vi napp på en klubb. De har hjälpt till oss att planera för projektet och även hjälpt oss strategiskt. Vi fick med ett företag som började räkna på det. 

Den första notan var på 700 000 kronor.

– Vi trodde först att det skulle handla om en halv miljon, men det blev mer och mer. Till slut landade det på ungefär 1,5 miljon kronor. Det beror inte minst på kronans lägre värde och att alla råvaror blivit dyrare också. 

Fick ståpäls

I projektet fick man också med Korskyrkan i Vimmerby, Pingstkyrkan i Jönköping och inte minst Läkarmissionen. De sistnämnda har stått ungefär för hälften och Rotary i Vimmerby för hälften. Rotarys så kallade U-fond har också skänkt pengar.

Nu är solcellsparken bakom sjukhuset färdig och förser sjukhuset med ren el under hela dygnet.

– Detta ger sjukhuset cirka 80 procent av vad de behöver. Dieselgeneratorn används nästan aldrig längre.

Nu i augusti var det dags för en stor och pampig invigning. Anders Brunegård fick hålla tal och förstås även klippa bandet.

– Alla höjdare i trakten var där, men jag bektraktades som den mest prominenta gästen. Jag fick gå sist och fick applåder. Jag har aldrig varit med om det förut.  

Hur kände man då?

– Det är så man får ståpäls. Det här har blivit till stor glädje och hjälp. Man får så mycket kärlek. Även om man känna sig liten och ofullkomlig ibland, så kan man vara rätt person vid rätt tidpunkt. Att jag var president för Rotary här i Vimmerby gav mig extra mandat att driva sådana här frågor. Annars hade det kanske inte blivit av. 

Behoven är fortsatt stora i Mchwuwi.

– Vi kommer fortsätta, för det finns ständigt nya behov. Jag vågar inte säga något om vad nästa steg är, men det finns andra behov. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: