Annons:

Sök

Annons:

Efter 50 år på det kommunala bolaget – nu tackar

Lars Lundberg går i pension efter 50 år på VEMAB. Foto: Simon Henriksson

Efter 50 år på det kommunala bolaget – nu tackar "Lunda" för sig

Efter praktiken frågade Lars "Lunda" Lundberg om sommarjobb. Sedan dess har det gått 50 år. Nu går han i pension efter ett helt yrkesliv hos det kommunala bolaget.
– Jag har verkligen trivts genom åren, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

15-årige Lars Lundberg hade haft praktik på Vimmerby Elverk som det hette då. Han frågade om sommarjobb och det fick han. Den 1 september 1974 blev han anställd som lärling. 

Nu 50 år senare kan han summera ett helt yrkesliv på det kommunala bolaget – som det dock blev längs vägen.

– 50 år är ett tag. Jag kanske borde genomgå en sinnesundersökning, säger han och skrattar:

– Nej, men jag har verkligen trivts genom åren. Jag pryade, fick sommarjobb och blev sedan lärling. På den vägen är det. 

Elmontör i alla år

På den tiden var Warmbadhuset arbetsplatsen. Under 70-talet fanns inga servicebilar, utan då körde han runt på sin moped. Genom alla de här åren har han aldrig övervät något annat. 

– Nej, faktiskt inte. Det är trots allt ett rätt fritt jobb där man spenderar mycket tid ute. På våren och sommaren är det ju härligt att vara ute och det har sin tjusning på vintern också. Sedan har jag alltid haft bra arbetskamrater och det har varit ett bra gäng hela tiden. Det är inget jag kan klaga på. 

Han har varit elmontör i alla dessa år. Mycket är sig likt även om allt samtidigt har förändrats, säger han.

– Yrket är detsamma, men det är klart att allt blivit lite mer modernt och lite mer automatiserat. Men i stort är det samma sak fortfarande. 

Minns vissa jobb

När Lars Lundberg började var det en kommunal förvaltning under den tekniska nämnden. 1994 blev det ett kommunalt bolag.

– Då kom fjärrvärmen in och några år senare kom VA och hela den biten. Det har verkligen vuxit. 

I slutet av 70-talet skulle spänningen i stan gå från 6 000 till 10 000 volt. Det innebar mycket jobb och är något Lars minns lite extra. Även stormarna Gudrun och Per har han starka minnen från.

– Det var rätt stora jobb. Det har hänt så mycket genom åren. När jag började hade vi en mottagningsstation i källaren på Warmbadhuset. 

Egentligen kunde han gått i pension redan för ett år sedan, men att nå 50 år var något han ville. Det gör även att han slår sin gamla chef Roger Carlsson, som hade 49 år. 

– Jag slår honom med råge, säger han och skrattar:

– Sedan känner jag mig rätt frisk också, så det gick att fortsätta ett år till. Jag gick ned i tid för två år sedan och har jobbat 80 procent. Nu känns det som att jag kan avsluta kapitlet. Man har gjort sitt. 

"Kännas lite tomt"

I slutet av månaden ska han avtackas. Han kommer jobba september ut.

– Visst tänker man redan på den dagen. Så är det ju.

Kommer du sakna det?

– Det kommer bli skönt, men jag tror att det kommer kännas lite tomt. Det får man finna sig i. Visst kommer det vara saknad också, det har varit ett så bra gäng genom alla år. 

Vad ska du göra med all tid som uppstår?

– Det har jag inte ens funderat på ännu. Jag får ta en dag i sänder. Det kommer väl säkert bli en del fix med sommarstugan och sådär. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: