Annons:

Sök

Annons:

  • Richard från Storebro dog när han levde sin dröm – nu har dokumentär om honom släppts

    Richard Lidström, 35, dog medan han utövade extremsporten basejumping i Italien 2017. När han dog hade dokumentärfilmaren Christian Abi Abboud just påbörjat arbetet med en dokumentär om Richard och hans kärlek till sporten. Foto: Christian Abi Abboud

  • Richard från Storebro dog när han levde sin dröm – nu har dokumentär om honom släppts

    Christian Abi Abboud kommer ursprungligen från Libanon, men lever i Turkiet. Nu har han släppt sin dokumentär om Richard på streamingtjänsten Vimeo: Foto: Christian Abi Abboud

Richard från Storebro dog när han levde sin dröm – nu har dokumentär om honom släppts

Richard Lidström från Storebro avled 2017 när han utövade extremsporten basejumping i norra Italien. En kort tid dessförinnan hade han kommit i kontakt med dokumentärfilmaren Christian Abi Abboud och de hade påbörjat arbetet med en dokumentär om Richard och hans kärlek till sporten. Dokumentären The Flying Viking finns nu tillgänglig att ladda ned och se för den som vill. 
– Det här är en berättelse om en man som dog när han levde sin dröm, säger Christian. 

Annons:

Basejumping är extremsporten som anses vara en av de allra farligaste. Varje år dör ett antal utövare i sporten som går ut på att med fallskärm eller wingsuit kasta sig ut från fasta objekt, som klippor, byggnader och broar. För Richard Lidström från Storebro var sporten hans liv och en möjlighet att förverkliga sina drömmar och utmana sig själv. 

För åtta år sedan mötte dokumentärfilmaren Christian Abi Abboud från Libanon Richard. Han hade börjat intressera sig för sporten, och ville göra en dokumentärfilm om människor som utövar den. 

– Jag hittade Richard på Instagram och tog kontakt med honom, berättar Christian. Med min film ville jag visa den mänskliga sidan av sporten. Folk tror att det handlar om galna och våghalsiga ”redbull-personer”, och jag ville visa personerna bakom och hur mänskliga de är. De här killarna vet om riskerna, de är inte dumma. 

Filmade under några dagar i Sverige

Christian, som bor i Turkiet, reste till Sverige och träffade Richard och hans kompanjoner Mark Rickert och Sajid Chougle. 

Under några dagar filmade Christian, både själva hoppen och förberedelserna, men han gjorde också långa intervjuer med killarna om deras drömmar, tankar kring riskerna med sporten och vad som driver dem. 

Dokumentären som till en början var tänkt att skildra livet för de flygare som Christian följde kom att bli något annat.

När Christian några månader senare var på väg till norra Italien för att möta upp Richard och de andra fick han beskedet att Richard tragiskt omkommit när ett hopp gick fel och han kraschade in i en bergvägg. 

– Jag var den sista personen han skickade meddelande till. Vi sa ”ses imorgon” och sedan hörde jag inte något mer från honom. Dagen efter frågade jag om allt var bra, och om han skulle hämta upp mig vid flyget, men fick inget svar. Jag skrev att jag hoppades att det inte hänt något, men började googla på italienska nyhetssidor och hittade en artikel om att en svensk fallskärmshoppare hade avlidit. Jag förstod att det var han och blev helt förkrossad. 

Avbröt arbetet med filmen

Till en början avbröt Christian arbetet med dokumentären och tänkte att den inte skulle bli av, men efter att Richards familj bett honom göra klart den fortsatte arbetet. Den färdiga filmen är nu en både gripande och inspirerande dokumentär om att följa sina drömmar och leva i nuet. 

Christian berättar att han först efter Richards död förstått hur mycket de faktiskt pratade om döden i de intervjuer som hann filmas. 

”Man tänker mycket på risken att dö och allting annat, men som jag ser det så vill jag uppenbarligen inte dö- jag vill göra det här. Jag älskar att göra det här och vill göra det igen och igen och igen. Men om jag dör när jag gör det, kanske när jag är 40-45 istället för att dö när jag är 85-90 på ett äldreboende så skulle jag ändå välja att göra det här, även om jag visste hur det skulle sluta”  säger Richard i dokumentären. 

Visade filmen ett år efter olyckan

Christian blev inbjuden att delta vid begravningen  i Storebro, och kom då att få ett väldigt speciellt band till Richards familj. Han följde senare med Richards vänner till Norge och fortsatte filmandet. På ettårsdagen av Richards död kunde dokumentären visas för familj och vänner på biografen i Vimmerby. 

– Efter att jag kom hem från Norge så arbetade jag i tio månader med att klippa ihop filmen. Det var ett svårt arbete, men jag grät inte på tio månader utan höll allt inom mig. På ettårsdagen när jag visade filmen för första gången blev det väldigt känslosamt. Så fort jag tryckte på play tårarna. 

I samband med filmvisningen blev Christian upptagen på scenen tillsammans med Richards familj. 

– Hans föräldrar tog upp mig på scenen och sa att de för ett år sedan förlorat ett barn, men att de nu fått ett till barn. De tackade mig för att jag gjort Richards minne levande för evigt. Då grät jag och någonting lyftes från mina axlar. 

"Bryr mig inte om pengarna, vill bara få ut berättelsen"

Sedan dess har Christian försökt få ut filmen som fått namnen ” The flying viking” i Sverige, men intresset har inte varit riktigt vad han hoppats på. Han hoppas fortfarande att SVT eller Svenska filminstitutet ska nappa, men eftersom han också vill att folk ska kunna ta del av filmen har han nu beslutat sig för att göra den tillgänglig på streamingtjänsten Vimeo. Där kan vem som helst nu ladda ned den för en liten summa pengar. 

– Jag bryr mig inte om pengarna, jag vill bara få ut berättelsen. Människor tror att den här typen av idrottare är dumma människor, men jag vill visa att de kan vara väldigt intelligenta. De vet riskerna. Det här är en berättelse om en man som dog medan han levde sin dröm. 

Christian fick efter Richards begravning en utav hans tre wingsuits som han använde i sina hopp. 

– En stor del av honom är med mig, och jag försöker leva mitt liv så som han gjorde. Jag håller inte på med någon farlig sport, men jag strävar efter att våga satsa på mina drömmar och passioner, och min passion är film.

Christans dokumentär ”The flying viking” finns att ladda ned via tjänsten Vimeo. 

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: